bloggheader6

Pengar pengar pengar, vilken personlighet har du?

Skrivet av Caroline Eriksson 21.11.2018 | 0 Kommentarer

När har du senast reflekterat över din personlighet när det kommer till ekonomi? Om vi alla är unika människor, så innebär det även att vi alla ser på pengar på olika sätt. Medan vissa verkar ha ett pengaträd i trädgården, så kan andra gå och räkna minsta lilla penni. De som vill ha det senaste nytt när det kommer till inredning, och de som verkar vara sagoväsen som lyckats hitta en harmonisk balans till sin ekonomi.

Idag får du läsa om fyra olika spenderare. Kanske känner du igen dig hos någon grupp? (du kan mitt i allt känna igen dig i flera grupper, jag vet att jag gör det)

 

giphy2

Den sparsamma spenderaren håller hårt i sina pengar (gif: giphy.com)


Den sparsamma spenderaren

 

Den sparsamma spenderaren håller hårt i sina pengar, och tänker minst fem gånger genom sitt beslut innan hon spenderar sina pengar. Det är inga fel alls i att vara sparsam, men gränsen mellan att vara sparsam och snål är hårfin. Låt inte ditt (icke-existerande) av att spendera dina välförtjänta pengar hindra dig att ha roligt i livet. Gå ut med dina vänner på en god middag, tillåt dig att köpa nya kläder och njut av livet människa! För när unnade du dig något sist?

 

giphy 6 Den emotionella spenderaren styrs av känslorna (gif: giphy.com)

 

Den emotionella spenderaren

 

Om du hör till denna grupp av spenderare så har du kanske märkt av ett mönster i din ekonomi. Vare sig om du har en mer stressig period på arbetet eller har stött på någon motgång i livet, eller bara vill ge dig själv en klapp på axeln för att du gjort bra ifrån dig, så syns det på kontot.

Medan vissa känner det avkopplande att gå ut på en promenad eller läsa en bok, så finner den emotionella spenderaren frid i att shoppa. Det behöver inte vara mycket, utan bara en topp på REA, men åh vad man glömmer bort stressen för en skull.

 


Den sparsamma spenderaren och emotionella spenderaren vore bra shoppingkompisar, eftersom den emotionella spenderaren skulle få den sparsamma att gå utanför sin komfortzon lite, medan den sparsamma skulle få den emotionella att spendera sina pengar på det som verkligen betyder något för henne.

 

 giphy 7

Den slösaktiga spenderaren spenderar mer än vad som finns (gif: giphy.com

 

Den slösaktiga spenderaren

 

Den slösaktiga spenderaren är lite rastlös och förnyar gärna sitt hem var och varannan vecka. Det är det som krävs om man vill ha det senaste nytt. Och det är lätt att dras med, eftersom ytan på sociala medier får det att verka som att man alltid måste förnya sig och sitt hem för att vara ”inne”.

Kom dock ihåg att en perfekt yta och det senaste nytt inte automatiskt skapar inre frid och lycka. Speciellt inte om du spenderar mer än vad du har råd med.

 

 giphy 8

Den balanserade spenderaren verkar ha det mesta på koll (gif: giphy.com

 

Den balanserade spenderaren

 

Den som alla vill eftersträva är den balanserade spenderaren. Den som är en salig blandning av alla tre tidigare grupper, samtidigt som hon lyckats lista ut hur man förtjänar, spenderar och sparar pengar på ett balanserat sätt. Som lägger undan en slant i sparande varje månad, samtidigt som hon har ett ”i nödfall”-konto, och vågar unna sig och leva till lite.

För att nå hit så gäller det att börja smått. Ett steg i taget, du vet. Börja med att se över dina inkomster och utgifter över en månad, se över vad du spenderar mest pengar på och ta steget därefter för att kunna bestämma vad du kan dra in på och hur mycket pengar du kan spara per månad.

 


Läs om 10 tips hur du kan spara pengar här
Läs om när jag började hålla koll på min ekonomi
Läs om mitt sätt att hålla koll på min budget i min bullet journal

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar