blogghedaear

Rätten till abort.

Skrivet av Caroline Eriksson 28.05.2018 | 1 Kommentarer

Kan jag som inte få vara en dag utan att känna irritation över nån person inom politiken? Idag går priset till Timo Soini. Han tycker att ”världen har blivit konstig om man måste försvara att man står på livets sida”. Han förstår alltså inte den lättnad som du kan se i kvinnornas ansikten i videoklippet nedanför.

 

 

”Rätten till abort är inte en åsiktsfråga.
Det är en mänsklig rättighet.” som Virolainen uttryckte det.

En kvinna ska alltid ha valet att bestämma vad hon gör med sin kropp. Alltid.

Och det här är ett stort steg, inte bara för kvinnorna i Irland, utan även världen över. För vi har rätt till vår egen kropp. Det borde inte få vara någon nyhet 2018, men det är det. Tydligen.

 

En abort är ingen lätt process, alls, varken psykiskt eller fysiskt. Men det kan vara det enda rätta och vara livräddande i många fall. Och då har inte Timo eller någon annan något att säga om, när en människa väljer är det rätta för hen.

 

 

Har du inte hängt med vad som har hänt i Irland eller hur läget ser ut ute i vida världen?

Tills förra fredagen så har det varit så gott som förbjudet för en kvinna i Irland att göra abort. Gjorde du en olaglig abort kunde du riskera upp till 14 år i fängelse. Att abort endast varit ett alternativ de fall då kvinnan riskerat att dö av att föda barn.

 

En kvinna dog efter ett missfall, efter att ha blivit nekad abort, och det var det som startade alla protester och ledde till denna omröstning. Och nu, kan kvinnorna andas ut. De har rätt att göra valet. Att genomgå en abort, som trots allt är en tuff upplevelse att genomgå. Men tryggare och utan rädslan för att få fängelse eller dö på kuppen.

 

Världen över så dör fem kvinnor i timmen på grund av olagliga aborter.

Nu är det dags för förändring.

 

 

Läs även: Olagliga aborter dödar 5 kvinnor i timmen. 

Kommentarer

  • Jenny 29/05/2018 7:01pm (3 år sen)

    Abort kan också vara världens självklaraste och enklaste val, och det är endast den fysiska smärtan under själva aborten som är svår. Tycker inte om att utgångspunkten alltid verkar vara att det ska vara ett så svårt val för en kvinna, när det för många är helt självklart och inget man behöver fundera desto mera över. Tror också att det här med att alltid infomeras om hur svårt val det är bidrar till att man gör det till en mycket svårare och större sak för många kvinnor än vad det egentligen skulle vara.

Skriv en kommentar