blogghedaear

Roboten vid din sida, när du tar dina sista andetag

Skrivet av Caroline Eriksson 15.09.2016 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Jag är återigen på avdelningen. Ensam i ett sjukhusrum. Ett opersonligt rum, med en hård säng. Det enda som pryder väggarna är en tv ur funktion, en tavla som föreställer en sjö och den självlysande skylten som visar var  exit  är. Inte så mycket distraktion och jag har varit för länge ensam i mina egna tankar. Börjar bli rädd. Jag har åter igen fått en  skov  och hela kroppen är inflammerad. Smärtorna gör mig förlamad  och  jag funderar om inflammationen har denna gång tagit sig till hjärtat. Eller något annat viktigt organ.
Det smärtstillande jag fått tidigare har gått ur kroppen  och  jag behöver hjälp. Trycker på knappen som visar att en vårdare ska snart vara vid min sida.
En mänsklig kontakt som kan hjälpa mig och förklara vad som pågår i min kropp. Om inte annat, ge mig lite gnutta trygghet. 

 

In  i  det  opersonliga  rummet  kommer  en  robot.

 

Intervjun som skedde igår handlade alltså om vården och den nya finska rapporten, som menar att  20%  av  en vårdares  (närvårdare och sjukskötare)  arbetsuppgifter  kan  skötas  av  robotar. Redan om tre år skulle jag ha en ny kollega. Ganska hård och kall, men en robot som tydligen ska göra 20% av mina arbetssysslor.  Bättre  dessutom.  Den inledande texten hade beskrivit hur det varit om robotar som tog hand om mig då jag var sjuk.
Jag skriver detta inlägg eftersom intervjun sändes redan igår, tydligen. En människa som såg mig vid byns butik igår hade hört mig.

 

Kort  och  gott, rapporten lät ju riktigt  "positiv". Eller så inte. Med hjälp av en robot så behöver inte längre vårdare fundera på medicindelning, medicinutdelning, att ta tempen eller samla in andra viktiga data från en patient. Det gör roboten dessutom mycket bättre än en människa. Och hej, mediciner och att mäta en människas kroppsfunktion, det är inte knappt  3%  av  min  arbetsdag, så roboten skulle då behöva göra mycket mer än så.

 

Hela  rapporten  är  orealistisk  och  skrattretande.

 

Det är ju först och främst  livsfarligt  att förlita sig på att ett  dataprogram  ska dela rätt medicin, rätt tid och rätt mängd olika dagar. Till rätt människa. Det verkliga tunga arbetet, det klarar inte en robot av. Har gått igenom en hel arbetsdag och de olika moment jag kan stöta på, och kommer fram till att en robot kan inte något som jag kan. Absolut inte bättre.

En robot kan inte  bemöta  en  människa  på  ett  mänskligt  sätt.  En robot ser inte till hela människan.  En robot blir en sån person som jag är sur på: de som bara ser ett blodtryck eller en diagnos. För att ge bästa vård ska man se till  A L L T.  Hela  människan.

Se och lyssna till den tysta kommunikationen. Se vad en människa egentligen behöver. En robot kan inte ge dig känslan av trygghet eller hjälpa dig upp när du fallit. En robot håller dig inte i handen när du gråter.


Och en robot ska banne mig inte ersätta människan som sitter vid din sida, när du tar dina sista andetag.

 

En robot är inprogrammerad att följa ett system.

Man  kan  jämföra  en  robot  med  en  utbränd  människa.  

Man gör det man ska, för att en själv och andra ska överleva, men det finns inget hjärta eller känsla bakom. Allt går på automatik och minsta lilla överraskning rubbar hela programmet.  

# 4 5 7 2   E R R O R   E R R O R  
Jag älskar mitt arbete, för jag har verkligen  ingen  aning  om  vad som ska hända. Det betyder att jag får vara väldigt uppfinningsrik och hitta lösningar för att ge den bästa vård jag kan åt en annan människa. Jag kan inte gå på rutin för det rubbar allt och alla jag möter.

 

 

Och en robot sparar verkligen inte in på Finlands ekonomi. Herregud, tänk på alla reparationer efter alla  ERROR  som kommer att uppstå.


För när man arbetar med andra människa kan man inte följa ett system. Man måste följa sitt hjärta.

robotcarro

Kommentarer

 • Yvonne 15/09/2016 11:42am (4 år sen)

  Jag håller med, men det är ändå så att vi behöver utnyttja tekniken mer och mer på ett mångsidigt sätt för att de "riktiga vårdarna" ska ha tid och möjlighet att ge den där nära omsorgen, som är så viktig <3

  • Caroline Eriksson 15/09/2016 12:14pm (4 år sen)

   Jag förstår hur du tänker, men i det här fallet så tänker jag på säkerheten och patientens trygghet.
   Mitt arbete är att möta människor, men även att göra det där "osynliga" arbetet som ingen ser men som gör en mycket stor skillnad.
   Det här med att införa robotar innebär inget annat än att man sparar in på vården, för en robot kräver inte månadslön.

 • Annette Häggblom 15/09/2016 11:42am (4 år sen)

  Man kan ju inte tro detta är sant .När man har erfarenhet av äldrevård som jag har och haft med mina föräldrar ,vet hur en dement person reagerar på NYA personer i sin omgivning , hur skulle då reaktionen vara på denna ej mänskliga varelse.Nej fram för mera vårdpersonal innan dom kör slut på nuvarande mänskliga personal som finns ,dom gör ett beundransvärt jobb.

 • Danielas Dagbok 15/09/2016 8:25pm (4 år sen)

  Alltså dehär me att dom ska börja ersätta vårdare me robotar e bara så sjukt, så sjukt. Bra skrivet av dig än en gång.

  • Caroline Eriksson 16/09/2016 2:40pm (4 år sen)

   Tack för mycket för din kommentar Daniela! :)
   Och ja, man får väl hoppas att jag inte får någon robot som kollega om tre år.

Skriv en kommentar