bloggheader6

Så här fotograferar du norrskenet!

Skrivet av Caroline Eriksson 28.08.2016 | 1 Kommentarer

Denna vecka har flera personer frågat mig:  "Hur fotograferar du norrsken?"  och självklart vill jag hjälpa er. Nu ska jag visa er fyra favoriter av alla norrskensbilder jag fotograferat, samt ge er de bästa tipsen hur du fotograferar som mig. 

 

Vad behöver du?

- Stativ.

- Fjärrutlösare.

- Kamera och ljuskänsligt objektiv (till bilderna i detta blogginlägg har jag använt mitt 24mm pancake objektiv)

- Varma kläder! Du vill inte förstöra en fin upplevelse med att frysa.

 

resizedimage800533 IMG 5895

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var inte mörkrädd när du fotograferar eller upplever norrsken. Ofta tar jag mitt pick och pack och åker iväg till en vacker plats. Denna gång stod jag ensam i mörkret vid piren och njöt av norrskenet. Plötsligt körde en bil nära och två människor steg ut. Jag hojtade  "Vackert väder inatt!"  och fick en välbekant röst som svar. Det var bara mina vänner. 

 

När vet jag när det är norrsken?

Jag brukar se ut genom fönstret eller kika på vädret när katterna ska ut till natten. Men tycker du det är  tråkigt  att se ut genom fönstret, kan du  förutspå norrskenet  genom att gå in på sidor som  Aurora Forecast.  Jag ser till kp-index och dess siffror. En  1:a  betyder att det är låg aktivitet och du kan med gott samvete krypa under täcket för att sova. Är  kp-index 5  så ska du släppa allt vad du gör, klä på dig och springa ut. Förutsatt att det inte är molnigt, eller du bor i södra Finland, så har du ett dansade norrsken ovanför dig. 

 

Till exempel: Har vi vackert väder i morgon  kväll/natt  så ber jag er alla att gå ut. Tacka mig i förhand. ;-)

 

IMG 8132sevendays

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Låt gärna omgivningen också ta del av fotot och testa olika vinklar. 

 

Okej, nu är det norrsken, hur ska jag få till en bild?

Se till att ha  skärpan  på manuellt och så skarpt som möjligt. Det kan vara svårt att få till den bästa skärpan i mörker, men jag försöker hitta en ljuskälla långt bort och fokuserar in skärpan på den.

ISO  har jag på 200 eller högst 400, inte mer  (men det beror ju på objektivet hur ljuskänsligt det är),  bländaren  så öppen den bara går och lång exponeringstid  (testa dig fram!).  Då får man med det dansande norrskenet och det är därför det är viktigt med stativ och fjärrutlösare så inte bilden blir skakig.

Medan kameran fotograferar så får du passa på att se upp mot himlen och  njuta  av det vackraste universum har att erbjuda. Lyssna om du hör norrskenet eller testa om du vågar vissla. Förr i tiden var folk rädda för att vissla under norrskenet, men jag är rebell och har provat på det! ;-)

 

resizedimage800533 IMG 5903

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enligt den samiska mytologin ska man inte vissla under norrskenet. Berättelser från Nordamerika och Skandinavien menar att det är farligt att inte visa respekt för norrskenet. Jag har visslat, dansat och sjungit under norrskenet. Men respekt visar jag alltid. 

 

Jag fotograferar alla foton  utan blixt och i RAW.  Det är mitt personliga val, något jag är van med och tycker om. Dock behöver du se till att du har en dator och program som klarar av att öppna RAW-format.

Våga testa dig fram och ha roligt! Det finns inga rätt eller fel när det kommer till foto eller konst. Jag ser det som en möjlighet att vara kreativ och ett sätt att uttrycka mig på.

 

 

Jag fotograferar inte efter en instruktionsbok,

utan med mitt hjärta.

 

IMG 8131sevendays

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna bild är speciell eftersom jag också fick med ett stjärnfall på bild. 

Kommentarer

  • Marias Memoarer 28/08/2016 2:07pm (6 år sen)

    Tack för tipsen! Jag hoppas på att få till bättre bilder med nya kameran jämfört med ifjol :)

    • Caroline Eriksson 29/08/2016 10:22am (6 år sen)

      Lycka till och hoppas alla tips hjälper dig! :)

Skriv en kommentar