blogghedaear

Så påverkas du av sommartiden

Skrivet av Caroline Eriksson 27.03.2016 | 3 Kommentarer

De enda som är glada över sommartiden måste ju vara nattsköterskorna. En timmes kortare natt och jag funderar hur i hela friden vi än håller på att ställa om klockan. Många länder har slutat med sommartid och några länder har aldrig haft såna fasoner.

 

Själv sitter jag nu i skrivande stund, är lite förvirrad, otroligt trött och ska snart till arbetet. Kändes otroligt konstigt att ställa sig i ordning för att sova, nio på en lördagskväll (!!), för att ens ha lite hjärnkapacitet idag. Vaknade i panik mitt i natten och funderade varför inte väckarklockan ringt. Klockan var två. 

 

SOMMARTID

 

Därför listar jag nu upp lite information om varför det vore vettigt att skippa sommartiden. Eller helt enkelt stanna kvar i sommartiden nu, för evigt. Bara för att jag är på det humöret.

- Sömnbrist. Vi får mindre sömn, sover oroligare och det kan ta flera veckor för vissa att återställa sig efter en enda natt.

- Veckan efter sommartid ökar risken för diabetes, depression och hjärtattack / hjärtbesvär. 

- Är man trött och sovit dåligt får man humörsvängningar. Speciellt om man är kvinna mitt i en PMS- eller mensperiod. 

- Vår uppmärksamhet försämras och trafikolyckor blir lite vanligare. Stackars djur blir förvirrade varför bilar yrar runt en timme tidigare.

 

Vad tycker du om att vi fortfarande ställer om klockan fram och tillbaka? Nödvändigt eller något som borde höra till historien?

Kommentarer

 • Yvonne 27/03/2016 10:53am (5 år sen)

  Megaonödigt, inte för att jag personligen råddas bort så mycket av det... men här i Finland är det ändå så ljust under sommaren att vi inte berörs av den där inbesparingen som sommartiden påstås ge. Det skapar mest förvirring och förargelse utan att vi märker nån nytta.

  • Caroline Eriksson 27/03/2016 1:22pm (5 år sen)

   Exakt! Och även om vi drog tillbaka klockan idag var det otroligt ljust redan sju i morse. Där märkte jag ingen skillnad. Hoppas på att man kunde skippa den här tidsskillnaden i norden :)

 • Hanna 28/03/2016 8:05am (5 år sen)

  I princip helt dumt och onödigt! Men just inår passar det mej :) jag är kvällstrött och har inga problem med att gå och lägga mej ren nio. Ljuset gör att mina barn vaknat ren vid kl. 6 ren i en vecka så det känns bara bättre nu då de vaknar först kl 7 (fast de vaknar samma tid). Men nästa år kan vi nog skippa att ställa om klockorna tycker jag!

  • Caroline Eriksson 28/03/2016 10:29am (5 år sen)

   På min facebooksida var det också en mamma som var glad över att barnet vaknat 7 istället för 6 :D Kan tänka mig att om man har barn som inte bryr sig om klockan är det skönt att "sova en timme längre" :-)
   Hoppas det var sista gången vi ställde om klockan, även om vi säkerligen kommer att göra det en tid. ;) Det positiva med igår var att jag själv var så trött att jag sov LÄNGE idag. Hurra! :D

 • S 28/03/2016 11:56am (5 år sen)

  Efter att ha vaknat lite före sju nu varje morgon i över en vecka (även när jag är ledig) är jag så glad att vi flyttat fram klockan. Nu är ju klockan i alla fall 8. Samma sak på hösten. Det är mörkt på morgonen och jag vill inte stiga upp, perfekt när klockan flyttas bakåt och jag får sova en timme till! Min biologiska klocka behöver såna här fasoner :)

Skriv en kommentar