bloggheader caroline

Säker värme till hönsen.

Skrivet av Caroline Eriksson 08.10.2018 | 1 Kommentarer

Sen jag skaffade höns i början av juli, i början av den månadslånga sommarhettan, har vintern varit i mina tankar. Man kan ju aldrig riktigt förutspå vilket väder det blir, men blir det en lika kall vinter med lika mycket snö i år, som förra året, då behövs värme. Och ungefär lika länge som jag har varit hönsägare, har jag funderat på vilken slags värme som hönshuset ska få.

 
Höns är tåliga djur och klarar bra av minusgrader, men för att inte riskera att de fryser kammen av sig eller deras vatten fryser till is, så har jag nu skaffat värme till hönshuset. Mitt mål är att ha plusgrader hela tiden.

 

varmeror lamminputiki hons 1
Värmeröret har ip55 och värmer upp hönshuset på ett säkert sätt.


I lördags var jag efter det som nu är hönsens värme, och det är ett värmerör med ip55, vilket är tillåtet i brandfarliga utrymmen och hönshus. Röret är 135w och ska klara av att värma upp ett rum på 4-8 m2. Mitt hönshus är 3 m2, så det räcker gott och väl till.


Måste erkänna att jag satt som på nålar de två första timmarna efter att jag installerat och kopplat i värmen, eftersom jag var rädd för att något värre skulle det. Det enda som hände var att temperaturen steg i hönshuset.

 

varmeror lamminputiki hons 2

Säker och bra värme.


Men den håller tempen bra. Även om solen gått ner och det är runt noll grader utomhus, så håller hönshuset en temperatur mellan 10-15 grader varmt, beroende på hur många höns som är inne i huset och hur aktiva de är. Har jag stängd hönsluckan i dörren är det såklart varmare i hönshuset.

Under helgen var det även mer än -3 grader kallt om natten, och hönsen har haft det varmt och bra.

 

varmeror lamminputiki hons 3

Luna bryr sig inte om att det är kallare höstväder. 


Jag längtar inte efter och väntar mig inte -30 grader, men blir spännande att se hur väl den håller värmen då. Håller tummarna för att det ska gå bra. Mina förhoppningar är att hönsen ska tycka det är roligt med snö, och klarar av att vara utomhus de varmare dagarna. Annars blir det en lång vinter.

 

varmeror lamminputiki hons 4

Gullefjun håller vakt.


Hönsen bryr sig i alla fall inte om att det blivit svalare väder. Igår var de ute på sin första morgonpromenad utanför hagen när det fortfarande var frost på marken, och idag är de gladeligen ute i hagen trots att det regnar och bara är några grader på plus.

 

varmeror lamminputiki hons 5

Fleur säger hej!

 

Och nu känns det helt okej att det blivit svalare väder, när hönsen nu har säker värme.

Dock skulle det vara roligt alla dagar på året med bar mark och plusgrader.

 

 

Kommentarer

  • Daniel Neuman 10/10/2018 9:03pm (8 månader sen)

    Ser ju bra ut dedär; snyggt å praktiskt!

    • Caroline Eriksson 14/10/2018 6:19am (8 månader sen)

      Tack så hjärtligt mycket! :) Nu har hönsen närmare +20° i hönshuset, så de njuter för fulla muggar med lite sommarvärme igen :D

Skriv en kommentar