bloggheader6

Säker värme till hönshus?

Skrivet av Caroline Eriksson 28.08.2018 | 3 Kommentarer

Det var bara sju grader i morse när jag steg upp, och även om det ryktas att det lovas varmare väder igen så inser jag att det kommer en vinter emot. Jag tror inte att man kan förutspå hurudan vinter det blir, men jag ber till gudarna att det inte blir en likadan vinter som förra året, då det verkade som att snön aldrig slutade att falla och vi hade temperaturer nere på -30° flera dagar i sträck.

Kan ju också bero på att jag verkligen inte tycker om vintern, att jag upplevt den så. 

 

Hur som helst, för ska inte göra detta blogginlägg alltför långt, så måste ju hönshuset anpassas till vintern. Jag har isolerat golv, väggar och tak och det är ett dragfritt hönshus med ventilation. Även om hönsen i sig avger lite värme, så finns det ingen chans att de lyckas värma upp hönshuset till frostfri värme, så jag behöver tillsätta extra värme under de kallaste dagarna under vintern. 

I mitt hönshus på lite mer än 3 kvadratmeter, med över två meter takhöjd, finns sex dvärghöns. Hönsens kroppstemperatur är runt 43 grader, och de har fjädrar överallt, men jag vill inte att de ska frysa under vintern eller att deras vatten ska bli till is flera gånger om dagen. Så nu söker jag säker uppvärmning till hönshuset. 

 

Har läst om sandfyllda kamflänselement som ska vara säkra för brandfarliga utrymmen (jäkligt dammigt i ett hönshus), men de kostar också skjortan. Är fortfarande inte såld på värmelampor, eftersom jag bara ser en stor brandfara i dem, men jag har då inte heller sett allt utbud och om något skulle vara säkert.

Jag är inte ute efter +20° värme i hönshuset, men vill inte ha så kallt att vatten fryser. Så nu behöver jag er hjälp!

 

Ge mig alla era tips på säker värme till hönshuset,

och vad jag kan tänka på till vintern.

 

Kommer att plasta in hela hönsgården så att de får möjlighet att gå ut och röra på benen, för de här typerna tycker om att gå ut i nästan alla väder. Ja, förutom då det ösregnar och blixtrar.

 

honsen

Tuppen Isla och hans största (men i storlek minsta) beundrade Helmi.

Kommentarer

 • SK 28/08/2018 3:02pm (5 år sen)

  Vi har ett litet oljebatteri i vårt hönshus. Man hamnar att ställa in det lite emellanåt beroende på hur kallt det är, men det har funkat bra. Mitt andra tips är att ha taklampan inne hönshuset på timer under vintern när det behövs sådan, då slipper man att gå ut i mörkret morgon och kväll, det sköter sig själv!

  • Caroline Eriksson 28/08/2018 8:01pm (5 år sen)

   Tack så hjärtligt för att du delade med dig av hur du värmer upp hönshuset under vintern. :) Jo, jag har möjlighet att lägga taklampan på timer, även om jag mer än gärna springer in till hönsen flera gånger per dag. Det har blivit rutin nu att gå in och titta till dem efter att det har gått och sova / ska gå och sova. :)

 • Jessica Wiklund 29/08/2018 12:49am (5 år sen)

  Hej. Tänkte jag skulle tipsa om om du bara har 3 kvadratmeter så lägg in stirox skivor på golvet. Stirox värmer väldigt bra bara som den är.

  Pimplare använder stirox på sina pimpelhål i isen för att de inte ska frysa igen och för att sitta på för att den är varm att sitta på.

  I fågelbredan på vintern kan man se frusna fåglar som står och lyfter på vart annat ben för att det är så kalt. men när jag började lägga stirox att stå på kan de stå med båda fötterna nere.

  Jag använder mej av värmelampor. men på läggs på skilt brandsäkert ställe dit hönsen kan gå om de behöver extra värme. Du kan också ha värmelampor koplade till termostat som är lite högre från golvet men slår på när graderna sjunker för mycket.

  Termostat kan kopplas till utaget. jag har utsug kopplade till termostat i taket så på sommaren när värmen överstigen 20 grader byter luften snabbt i hönshuset.

  Men prova stirox och gärna i taket med och sänk takhöjden då bevarar du värmen från hönsen bättre.

  • Caroline Eriksson 29/08/2018 10:58am (5 år sen)

   Som jag skrev så är hönshuset isolerat från golv till tak. Har alltså isolerat golvet med styrox, och väggar och tak med bergull. Kommer nog inte att sänka takhöjden, eftersom de tycker om att ha det rum de har nu och eftersom sittpinnen är högt uppe, så de nu kan flyga fritt upp dit.
   Ska ta och fortsätta googla efter olika alternativ. Det är ju det halva roliga med att fixa till sitt hönshus. :D

 • Johanna 29/08/2018 8:59am (5 år sen)

  Jag har också funderat en del på brandsäkerheten. Det finns ju olika IP-klasser för elprylar och allt över IP54 är dammsäkert om jag har förstått det rätt. Högsta IP jag har hittat med "rimlig" ansträngning har varit IP44 så jag gav upp och nöjde mig med det. Jag har köpt armatur och lampor från Hautomakone i Sundom, de har ett brett utbud. Jag rekommenderar den jag har, man kan välja mellan halv och full effekt, bra då det svänger mellan -30 och -5 där ute. Har i en värmelampa som inte avger ljus så att hönsen ska få hade mörkt nattetid. Ljuset har jag också kopplat till timer som någon annan tipsade om.

  • Caroline Eriksson 29/08/2018 10:55am (5 år sen)

   Jo, allt jag har kollat efter är ip54, för att känna mig något så när säker (när slappnar man av helt som djurägare?). Jag var till hatuomakone när jag köpte värmetaket till kycklingarna (eftersom jag totalvägrade värmelampor redan då) :D Jag älskar den platsen, och han som har företaget är ju så härlig. Tack för tipset!

Skriv en kommentar