blogghedaear

Samkönat äktenskap är inte en svår nöt att knäcka

Skrivet av Caroline Eriksson 03.09.2016 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Dricker måriskaffi och ska försöka hålla det här kort. Och det börjar bli väldigt lätt, eftersom detta är ett ämne jag skrivit om i minst tre år. Den där svåra nöten att knäcka: om samkönade ska få ingå äktenskap i kyrkan. YLE har frågat en prost/kyrkoherde om för- och nackdelar med att alla skulle få samma rätt att gifta sig i kyrkan, och jag förstår inte vad det skulle finnas för nackdelar. 

 

1.  All kärlek är bra kärlek. I den tid vi lever i så skulle världen behöva lite mer kärlek. 

2.  Alla präster har inget emot att vara vigselförättare åt samkönade par, så vad är problemet? Rädslan för utanförskap inom kyrkan då och när de väljer att kärlek kan bo i oss alla?

3.  Bara för att ett par är en man och en kvinna, samt troende kristna med ring på fingret, så betyder det inte automatiskt att det just är de människorna som har ansvaret eller kapactiteten att befolka jorden. En tro gör ju inte en människa automatiskt fertil eller fri från helt normala problem som kan drabba vem som helst. 

4.  En tro gör inte en person mer eller mindre värd. 

5.  En sexualitet gör inte heller en person mer eller mindre värd. 

6.  Varför väljer kyrkan att välja argument från en text, skrivern 2000 år tillbaka, när de blundar för andra meningar i bibeln? 

 

Och jestas. Jag skulle hålla det här kort. 

Det var i alla fall morgonens funderingar. Jag önskar verkligen från botten av mitt hjärta att ett uppvaknade skulle ske. Att alla skulle förstå att vi är sist och slutligen av samma skrot och korn. Kött, blod och vatten. Skelett som håller oss uppe. Ett hjärta som håller oss varma och känslor som kan känna kärlek. 

 

Låt nu alla älska. Och vill man visa sin kärlek i en kyrka, vem skadar nu det? 

Kommentarer

 • Hanna 03/09/2016 9:58am (5 år sen)

  Som en teolog och kristen som tycker alla ska få vigas oberoende av läggning så suckar jag lite med vinken i ögat ;). Medierna har lite vinklat hela biskopsmötets ord så de ser värre ut än det är. Läs biskop Björns inlägg på fb (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1568379793188239&id=285064758186422 hoppas fb samarbetar med rätt länk nu då de blev via appen...) så kanske det blir mer "logiskt"! Biskopsmötet kan inte ändra kyrkolagen sådär på en dag så därför kan de inte viga. MEN de får be/välsigna paren, trots att många präster skulle vilja (men det finns också de som inte vill). Enklast är som Björn skriver att kyrkan ger ifrån sig vigselrätten och då bara har välsignelserätt. Läs Björns inlägg, mitt huvud är så förkylt och det är någon dag sen jag läste det ordentligt så jag kan ha flummat lite :P

  • Caroline Eriksson 03/09/2016 11:23am (5 år sen)

   Tack för din kommentar. Jag hoppas verkligen att det gick fram i mitt inlägg att jag inte drar hela kyrkan över samma kam, eftersom jag vet av de präster (manliga och kvinnliga) som mer än gärna viger alla människor, för det handlar ju om kärleken. :) Sen undrar jag om det måste vara så svart och vitt att endera så viger kyrkan endast en man och en kvinna, eller så förlorar alla rätten till en vigsel i kyrkan. Att få en välsignelse / bli bedd för kan väl kännas som en tröst för många, men är det riktigt samma sak? Alla är vi ju olika, men har ändå så svårt hur vissa kan ha så stpr skillnad på människor, beroende på vem de älskar.
   Krya på dig från flunssan! :-)

   • Hanna 03/09/2016 8:47pm (5 år sen)

    Jepps, det gick nog fram ;) spontant tror jag att det beror på just att det kräver så mycket arbete för att ändra kyrkolagen så tar de en annan väg för tillfället och håller alla alternativ öppna ännu. Men kan också bero på att det kan betyda ändringar i vem som prästvigs i framtiden (tex. prästvigs ingen som inte godkänner kvinnopräster som exempel)... En kyrklig välsignelse för ett äktenskap har ett eget formulär och kan utformas gabska långt som en vigsel, förutom då den juridiska delen. Jag var fotograf på en finsk-kenyansk välsignelse för några år sedan och den var nog ganska lik en vigsel så det är nog bara hur man själv vill ha den. Meen det är mina egna funderingar :P

  • Dojle74 04/09/2016 12:53pm (5 år sen)

   Jag tror att kyrkan noga sak akta sig för att säga upp vigselrätten. För vi är på väg att bli ett postkristet samhälle om vi inte redan är det där sekulära värderingar kommer först. I ett sånt samhälle har kyrkan reducerats till en ceremoniell institution för bröllop, dop och begravningar. Och har man inte bröllop så har den stora grå massan som inte egentligen bryr sig så mycket om tro inga orsaker att vara med i kyrkan längre. Samt den sänder en signal till mer liberala människor att "vi är så stockkonservativa att måste vi viga samkönade par så tänker vi inte viga nån alls. I en sån situation så kan man nog räkna med medlemsbortfall i 2-siffriga procentenheter. Visst dom som är troende på riktigt stannar kvar men för den övriga delen av befolkningen som torde vara i majoritet i det här läget så blir kyrkan nåt som inte längre är en del av deras liv.

 • Marias Memoarer 03/09/2016 10:09pm (5 år sen)

  Underbart inlägg!! <3

Skriv en kommentar