bloggheader6

Se inte ner på mitt jobb

Skrivet av Caroline Eriksson 17.02.2016 | 28 Kommentarer

Kategorier:

När jag blev antagen till utbildningen närvårdare inom äldreomsorg för fyra år sen, var jag stolt. Lika stolt än idag för mitt yrke. Det är möjligt att älska ett arbete och ha känslan av att man hittat rätt.

Men just efter att jag fått beskedet om utbildningen, fick jag även höra bland alla gratulationer: "Jasså, du ska börja torka skit". Tänkte först att det bara var en människa utan folkvett, men har fått höra samma mening av olika människor, så det måste ju existera en helt fel bild av vad detta yrke går ut på.

 

Man lär ju så länge man lever, och jag ser varje dag som en lärdom. Alla händelser och alla människor man möter har något att lära en. Detta yrke ger en ett nytt perspektiv och sätt att se livet på. Jag tar inte allt på lika blodigt allvar längre, för livet kommer alltid att pröva oss. Det handlar om vår egen uppfattning och sätt att se livet på, och att kunna uppskatta det vi har.

 

Man lär känna en person och hens anhöriga. Gläds tillsammans i personens personliga och fysiska utveckling. Man möter även sorg, rädsla, ilska, sjukdom och död. För att kunna möta en människa får man släppa sin egoistiska sida. För att ge bästa vård handlar det inte endast om alla regler och mediciner, utan att även se människan som står framför oss. 

 

Och det är inte alla som klarar av detta yrke.

 

Vi närvårdare lämnar våra egna rädslor och problem hemma när vi går till arbetet. Lägger fokus på att vara en guldkant i vardagen för de vi möter. Vi ser inte en diagnos, sängliggande, demenssjuk eller cancerpatient. Vi ser och hör en människa, med en unik personlighet, mål och drömmar. Möter människor i deras bästa och svagaste stunder, och det enda vi kan göra att ta hand om dem på bästa sätt. Umgås, skrattar, skämtar och för stunden glömmer allt elände som pågår i världen. Vi sitter bredvid, tysta, och håller handen.  

Vi är medmänskliga och hjälper en person med det hen behöver hjälp med, pga olika orsaker, för att förbättra livskvalitén.

 

 

Mitt yrke går inte ut på att torka skit, och det känns som ett slag i ansiktet mot mina klienter och de som studerat i flera år, att höra en sån korkad kommentar som endast är baserad på fördomar. I det här landet finns det många närvårdare som arbetar årets alla dagar och timmar av dygnet. Som ger av sig själv och gör ett extremt duktigt arbete. Största procenten är kvinnor, och det är inte på grund av att detta skulle vara ett enkelt arbete. Utan av synen på detta yrke. Män behövs också och jag känner stor respekt för alla som arbetar på något sätt inom vården och har förmågan att se människan.

 

Vi behövs alla och förtjänar respekt.

 

IMG 9325

Ta det här som en lärdom: Tänk dig att du kan lära dig något av alla du möter, möt dem med ett leende och utan fördomar. Släpp dina egna rädslor.

Kommentarer

 • Pernilla 17/02/2016 12:01pm (7 år sen)

  jag skulle aldrig klara av ditt jobb. för tungt för mitt psyke. jag är glad och inte minst imponerad av alla ni som jobbar inom vården, att ni orkar med oss andra :)

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 12:04pm (7 år sen)

   Man får ju lära sig knep att inte ta hem arbetet eller förlora sig själv i en annan människas sorg, men ändå kunna vara empatisk utan att bli utbränd. :) Tack för kommentaren!

 • Nette Cecilia 17/02/2016 12:13pm (7 år sen)

  Så bra skrivet av dig .jag som har haft och har mina föräldrar i äldreomsorgen vet hur ni jobbar och ni är guld värda alla.Kan inte förstå dom vill spara på denna omsorg, det är i det här skedet av livet den behövs som bäst .

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 12:15pm (7 år sen)

   Ja, det är hemskt att läsa hur regeringen vill spara och dra in just inom vården. De har ingen aning om varifrån de tar pengarna. Tack för din kommentar! :)

 • Närvårdaren Jeanette :) 17/02/2016 12:16pm (7 år sen)

  Fint skrivet om vårt yrke :)

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 12:17pm (7 år sen)

   Tack så mycket för kommentaren! :)

 • Emmelie S 17/02/2016 12:33pm (7 år sen)

  Många närvårdare är inget annat än väldigt viktiga hjältar!

 • Karolina Åsmus 17/02/2016 12:55pm (7 år sen)

  Ja har enorm respekt för ert jobb o för alla er som gör de ni gör! Behövs verkligen såna som ni :)

 • PJ:s byffé - Från by till fe 17/02/2016 2:07pm (7 år sen)

  Respekt! Ni gör en av de viktigaste sysslorna i samhället, att ta hand om de svaga och utsatta. Alla passar inte till detta jobb men ni som har förmåga kan känna stolthet!

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 2:38pm (7 år sen)

   Tack så mycket för kommentaren! :)

 • Yvonne 17/02/2016 2:59pm (7 år sen)

  Bedrövligt att folk ser det så...
  Frånsett allt det där du skriver, så är det ju faktiskt så lagom roligt för den som är gammal eller sjuk och inte klarar av t.ex. wc-bestyr utan hjälp. Då behövs det människor som respektfullt och värdigt kan hjälpa dem också med sådant. Det är verkligen inget att se ner på! Undrar just hur de som säger så där reagerar om de själva plötsligt behöver sån hjälp... det räcker med att man bryter båda armarna så kan man inte dra ner eller hissa upp byxorna eller torka sig själv... oavsett ålder.

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 5:05pm (7 år sen)

   Ja, det enda vi vet är ju att allt förändras, och ibland kan det vara skönt att inte veta vad ens öde har tänkt åt sig. Men hjälp kommer vi alla att behöva någon gång i livet och då är det bra att det finns underbara människor till hjälp. :)

  • Sofie 19/06/2016 1:16pm (7 år sen)

   SÅ SANT!

 • Lotten södergård 17/02/2016 3:09pm (7 år sen)

  Fint skrivet om ett yrke att vara stolt över och framförallt att förvalta väl.
  Jag ville bli hjälpskötare (som det hette på den tiden) då jag var 18år men valde av olika skäl en mycket mer ytlig bransch. Ångrade mig i många år men för 4 år sedan som 41åring utexaminerades jag som stolt närvårdare, älskar mitt jobb där jag får vara till nytta och lindring för människor i deras svåra smärta och många gånger sista dagar i livet. Det har fått mig att växa som människa och lägga egot åt sidan.

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 5:07pm (7 år sen)

   Så fint att läsa! :) Det är aldrig försent att skola om sig, har ju en yrkesexamen sen tidigare själv :) Kanske också bättre i många fall att man är lite "äldre" och säkrare på sig själv innan man väljer att arbeta inom detta yrke :) Allt gott till dig!

 • Kollega 17/02/2016 4:38pm (7 år sen)

  Här finns en till som älskar sitt jobb! Tack för att du skriver något positivt om vårt missförstådda och ibland nerhackade yrke. Jag kan inte tänka mig något annat. Jag är glad att läsa att det finns unga människor i vår bransch som tycker om sina jobb, och inte bara "råkat" hamna där för att dom inte fått jobb någon annan stans. Keep up the good work!

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 5:09pm (7 år sen)

   Jonej, jag visste vad jag "gav mig in på" när utbildningen var inriktat på äldreomsorg från första början. Studerade ju vuxenstudier och via läroavtal, det passade mig bäst :) Skulle inte byta ut mitt yrke eller arbetsplats för nåt, trivs så bra. Tack för din kommentar och allt gott till dig.

 • Hanna Sjöholm 17/02/2016 5:11pm (7 år sen)

  Bra skrivet! Har själv sommarjobbat inom äldreomsorgen och det är ju helt fantastiskt! Älskar det så mycket och man möter så himla många härliga människor! <3

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 8:21pm (7 år sen)

   Ja, alla man möter är ett stort plus! Allt gott till dig! :)

 • Anci Jylhä 17/02/2016 6:53pm (7 år sen)

  Respekt för ett yrke, som är och kommer att vara ett av de mest viktiga. Alla som på sätt eller annat jobbar med och av omtanke för sina medmänskor är värda mera än respekt. Jag vill säga att alla i något skede av livet kommer att behöva er hjälp och omtanke. Var stolt över det du och dina kollegor gör. Det är inte alla som klarar av att jobba med andra människor ibden utsträckningen och detta helt utan själviskhet. Bra att du lyfte fram detta!

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 8:23pm (7 år sen)

   Tack så mycket för din kommentar! :) Som jag skrev i en tidigare kommentar så måste man lära sig sätt att hantera detta arbete och alla öden man möter, utan att själv bli utbränd med ändå kunna vara empatisk. Det är en fin och härlig linje att gå på ;)

 • Ella 17/02/2016 8:26pm (7 år sen)

  Jag är sjukskötare och jobbade förut på hvc och på servicehem. Minns speciellt en gång när jag diskuterade med en kille om mitt jobb, och jag sade att jag älskar det. Han sa "Hur kan du säga att du älskar att torka skit?!" Jag svara "-Jag älskar int att torka skit, jag älskar att hjälpa en människa som e så gammal och sjuk att han klarar inte ens av att torka sin egen skit". Det blev ganska tyst efter det :) Kämpa på, du gör ett jätte underbart och respektfullt jobb!

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 9:29pm (7 år sen)

   Många tänker nog inte efter innan de talar. ;) Allt gott till dig!

 • Barbro 17/02/2016 8:36pm (7 år sen)

  Har en 94-årig svärmor som är helt beroende av folk i din bransch. För anhöriga som själva ännu jobbar betyder det mycket att veta att de närmaste får bra vård.Ni är jätteviktiga och jag hoppas människor förstår att visa uppskattning.

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 9:30pm (7 år sen)

   Så kul att läsa afrån en anhörigs synvinkel. Allt gott till dig och tack för kommentaren! :)

 • Thuy Le Luu 17/02/2016 8:42pm (7 år sen)

  Hej!
  Tack för dina fina skrivet:) jag har haft samma erfarenhet, då jag blev färdig med min närvårdare examen 2007, träffade jag en bekant isom jag hade stor respekt för hen, och hen var så glad, frågade var jag har varit och vi kramade varandra, jag var stolt över att ha klarat närvårdare examen, och berättade åt hen. Så fick jag en kall dusch av hen, aha så tänker du torka skit hela tiden nu då!!!! Men jag svarade tillbaka åt hen och sa förstå ni inte äldreomsorg???
  Än idag arbeta jag inom vården och jag är glad och njöd med mitt yrkesval,de andra få tycka och tänka hur de vill, jag dela omsorg med mina klienter<3

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 9:31pm (7 år sen)

   Tack för din kommentar! Förstår att det känns som en kalldusch när man får en sån dum kommentar, men det viktigaste är att vi fortsätter vara stolta och gör vårt allra bästa. Allt gott till dig! :)

 • Anna B 17/02/2016 8:48pm (7 år sen)

  Jag har stor respekt för er närvårdare, det är som du skriver ett jobb som absolut inte passar alla, och det skulle inte heller passa mig. Ni är vardagshjältarna som ser till att de äldre orkar igenom sin vardag och får den hjälp dom behöver, det är bedrövligt att många har såna fördomar! Att hjälpa en klient med wc-bestyr är en endast en liten del av det ni gör, hoppas och önskar att fler för upp ögonen för det. Och dom som har dessa fördomar så kommer också även dom bli gamla och behöva nåns hjälp, senast då kommer dom att förstå hur viktig närvårdarna är. Tack för en mycket bra text, kram! :)

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 9:32pm (7 år sen)

   Åh tack för din fina kommentar! Allt gott till dig! Kram :)

 • Magnolia 17/02/2016 8:57pm (7 år sen)

  Tack för det viktiga arbetet du och dina medsystrar gör. Ni är guldvärda!

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 9:32pm (7 år sen)

   Tack så jättemycket och allt gott till dig! :)

 • eKorren 17/02/2016 9:42pm (7 år sen)

  Skit är en förutsättning för att både blommor och mat ska orka växa. :)

  Inget fel med det alltså. Har f ö aldrig hört att barnvårdare får höra detsamma, men det är väl skillnad på framtidens skit och historisk skit, kantänka.

  Keep up the good work, girl, and take no shit.

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 9:44pm (7 år sen)

   Haha nej, det är sant. När jag arbetade på dagis finns jag inga såna kommentarer ;) Tack för kmmentaren och allt gott till dig!

 • Johan 17/02/2016 9:48pm (7 år sen)

  Jag jobbar som dräng här i Sverige och jag har hört en del liknande saker om mitt yrkesval. Jag och mina kollegor producerar faktiskt nått som är viktigare än nått annat: MAT! Oavsett folk äter uteslutande vegansk kost, uteslutande animalie produkter eller allt där emellan så är man ändå beroende av oss. En sund kosthållning ger friska människor. Utan oss så skulle inte mänskligheten överleva. Samma sak kan man säga om er undersköterskor (säger man om närvårdare i Sverige), sjuksköterskor och läkare. Alla inom sjukvården räddar ju livet på folk många gånger. Om inte skiten torkas så blir man sjuk i värsta fall så dör man om man får in bakterierna i sår eller så. När jag mjölkar så är jag rätt noga med hygienen på händerna. Jag använder latexhandskar så jag inte får in S. aureus, ecoli och andra bakterier i sår på händerna då jag är nagelbitare. Jag smetar in handskarna i jodopax så bakterier där dör så jag inte sprider bakterierna mellan kor om en råkar ha en juverinflamation som jag inte sett. Jag torkar av spenar och handmjölkar lite innan jag sätter på mjölkmaskineriet. Allt detta skyddar mot sjukdomar. Detta med smittskydd på djur skulle vi inte veta om det inte vart för Ignaz Semmelweis om hans upptäckter kring smittskyddet. Florence Nightengale gjorde ju också sitt. Detta var hos människor det handlade om men man kunde anta att samma sak var med djur med så man började jobba mer förebyggande på samma sätt med hygienen. Så ditt och mitt jobb går mycket hand i hand och vi har en del liknande arbetsuppgifter. Det är vårdande yrken. Folk ser ner på detta! Kanske är det för att man ska ha ett jobb som ska ge mycket pengar med en så lite jobb som möjligt. Avskyr att man ska se ner på de viktigaste yrkena och de som jobbar hårdast för den lilla peng man får per månad. Nä våra yrken borde ha högre status!

  • Caroline Eriksson 17/02/2016 9:55pm (7 år sen)

   Tack för din långa kommentar! Redan innan jag kom halvvägs så tänkte jag att det påminner mycket om mitt yrke när det kommer till att minska risken för smittspridning och att använda sig av handskar. Och ja, det är väl tyvärr att folk vill förtjäna så mycket som möjligt av så lite arbete det går. Tack för det du gör och allt gott till dig! :)

 • Kitty 18/02/2016 12:06am (7 år sen)

  Att jobba med människor, speciellt dom gamla, sjuka och ensamma är ju en av det finaste man kan tänka.
  Tänk att få vara dendär som lyssnar, när ingen annan lyssnar.
  Närvar, när de saknar sällskap.
  Hjälpa/Vårda, när de är sjuka.
  Möta behovet när någon behöver hjälp.
  Kanske sitta där och hålla handen vid de sista andetagen, bara för att hen inte ska lämna jorden ensam...
  Respekt.
  /Kitty

  • Caroline Eriksson 18/02/2016 6:07am (7 år sen)

   Tack så mycket för den fina kommentaren, så är det! :)

 • M 18/02/2016 2:56pm (7 år sen)

  Tack för att du försvarar vårat yrke :) Några franska streck för att uttrycka mig:
  -Jag kan bli så less på människor som ser närvårdarna som låg i rang, varför kritiseras int sjuksköterskor på samma sätt?
  -Läste för en tid sedan på Jodel om att bara drischare, enkla människor, trötta brudar blir närvårdare och det hackades något enormt på oss där. Tog bort jodel efter att ha läst det.
  - Det finns såna som kanske inte borde bli närvårdare,sådana skeva tåsare, men dra inte alla över en kam.
  - "torka skit" är en jäkla uttjatad kommentar, ja, det gör vi bland så mycket annat. Och hur kan det vara så äckligt ? Alla torkar väl skit på ett eller annat sätt.
  .
  Nä, såhär ere: Jag är närvårdare med hög arbetsmoral, enorm kompetens och jag älskar gamla människor och det är en ynnest att få jobba med dem.
  JÄTTEflummigt, men alla små tankar måste få komma ut.

  • Caroline Eriksson 18/02/2016 3:53pm (7 år sen)

   Usch, Jodel låter inte som en rolig app. Jag som inte ens har Snapchat tror jag skippar Jodel också :D Och nej, sjukskötare kritiseras inte på samma sätt. Det handlar väl om rankning även om jag en vanlig arbetsdag delar medicin, mäter blodtryck och vårdar. Allt förutom att picka intravenöst, även om det vore roligt att lära sig ta blodprov ;)

 • Lilian 19/02/2016 1:13am (7 år sen)

  Ni är guld värda, ni som tar yrket på allvar och går in i det med yrkesstolthet! I Sverige heter det ju undersköterskor när det egentligen borde heta underbarasköterskor, i Finland närvårdare, när det egentligen borde heta närvarandevårdare eller varför inte närahjärtatvårdare :) Det är ni som tar hand om "hela" människan, inte bara diagnostiserar och ser det medicinska av gamla eller sjuka, inte bara ser diagram av utveckling och handledning för barn utan får ta del av det som är människan bakom alla diagnoser, kurvor och diagram. Skulle inte ni finnas så skulle medmänskligheten och empatin saknas på många instanser idag! Min yngsta dotter är närvårdare, enmycket duktig sådan och jag är så stolt över hennes engagemang och yrkesskicklighet. Min äldsta dotter som är merkonom och jobbar inom sjukvården har nu också påbörjat sin vidareutbildning till närvårdare, just därför att hon vill veta och förstå mera än det som finns på en journal och remiss, kort sagt, människan bakom. Mina döttrar har också..tyvärr, fått höra av bl.a en släkting som är sjukskötare, "men du kan väl inte lämna dej som en närvårdare, du måste ju studera vidare"... ?!?! Jag tycker om någon ska veta vikten och nyttan i det som en närvårdare utför så är det den övriga personalen inom hälso-, barn- och åldringsvården!! Skamligt!! Tack o lov är inte alla inom vårdyrket funtade med samma inställning! Har också mött på många som inser och vet hur värdefull närvårdarens insats är. Kämpa och var stolta för era änglavingar!! Och åt dom som leder vårt land: Höj lönen avsevärt för vårt lands änglar!!!! ♡

  • Caroline Eriksson 19/02/2016 12:59pm (7 år sen)

   Tack för den fina kommentaren <3 Hoppas dina döttrar fortsätter stå på sog och vara stolta för den de är och det de gör. Och för att de har en mamma med fina åsikter :)

   När det kommer till lönen skulle jag inte tack nej till en löneförhöjning, medan regeringen har andra planer. ;)

 • Peter 19/02/2016 12:17pm (7 år sen)

  Jag hade under några år äran att vara ordförande för en stiftelse som ordnar äldre- och handikappvård. En av de viktigaste förmånerna var att få en liten inblick i vardagen på våra servicehus. Jag har full respekt för närvårdare. Håll huvudet högt!

  • Caroline Eriksson 19/02/2016 1:01pm (7 år sen)

   Tack för kommentaren! :) Många kanske har förutfattade meningar hur det ser ut på ett servicehem, men jag vet att de vårdare som jobbar där försöker göra allt för att det ska kännas hemtrevligt och en boendes rum är ju deras hem som vårdare ska respektera lika mycket som människan :)

 • kristina 19/02/2016 8:14pm (7 år sen)

  Hej!Jag är 43 år och blir färdig närvårdare inom äldreomsorg i höst. Många talar ju negativt om branschen men jag älskar att vara med åldringar just för den feedbacken man får av dem och vem vet kanske vi jobbar tillsammans i framtiden

 • Anna 19/02/2016 9:30pm (7 år sen)

  Nu är jag inte närvårdare. Jag är bokförare, men jag blir så evinnerligt trött på folk som har fördomar mot andra människors yrken. I mitt fall är det snarare "Men fy, vad tråkigt det måste vara att vända papoer hela dagarna. Jag skulle DÖ av tristess!" som folk kläcker ur sig. Jag förstår bara inte varför det är så svårt att respektera varandras val i livet och acceptera att vi är olika och har varierande intressen och starka sidor. Det kan ju inte vara så svårt att vara tyst om man nu inte har något positivt att säga.

 • Prusiluskan 20/02/2016 9:55am (7 år sen)

  Jag har erfarenhet av demensvården via anhöriga och jag brukar säga att Änglar finns, och det är ni närvårdare. Vi är så glada att ni orkar!

 • Lisbeth Faldetta 06/03/2016 8:01pm (7 år sen)

  Hej Caroline,
  just det, du har rätt i allt du säger! :)
  Jag har jobbat ca 40 år som hjälpskötare/närvårdare och har alltid älskat mitt jobb och varit fullt medveten om att det är ett värdefullt och på allt sätt krävande jobb. Det hjälper en att mogna som människa. Min erfarenhet är också att mycket som verkar svårt eller kanske motbjudande- det finns i alla yrken- kan man lära sig.
  Skämtsamt säger jag att på min gravsten ska stå: Man kan lära sig allt!
  Man kan lära sig tålamod, att ha omsorg, att älska även den som inte verkar älskvärd, osjälviskhet, göra obehagliga saker osv osv. För det är själva meningen med livet. Och därför tror jag att alla kan sköta en annan människa- åtminstone nu och då. Det är en del av att vara människa/medmänniska.
  Kram från Lisbeth

 • Staffan Nylund 18/02/2018 4:37pm (5 år sen)

  Min mamma har jobbat med det i hela mitt liv och ofta fått höra samna kommentar. Att utföra ett så viktigt och påfrestande jobb kräver en stark personlighet. Och mängden jobb ni gör för den usla lönen är ju helt ofattbart. Ni är hjältar!

 • Nina 22/02/2020 10:33pm (3 år sen)

  Hatten av för alla kompetenta, hårt arbetande vårdare inom äldreomsorgen. Som dessutom ofta möter bristande resurser och tidsbrist. Jag jobbar som socialarbetare med fokus på personer 65+. Samarbetet, i synnerhet med hemvården är ovärderligt. Den information som vårdarna har klienterna, deras personligheter, vad de tycker om, och inte tycker om stöder vårt arbete enormt. Det är ofta hemvården som varnar när något händer, som är först på plats, som märker att Gunhild eller Rune eller vem det nu är, har något på hen funderar över.

Skriv en kommentar