bloggheader4

Sex för husfridens skull.

Skrivet av Caroline Eriksson 20.01.2020 | 0 Kommentarer

En fråga jag sett flera gånger i facebookgrupper och forum är: ”Hur ofta har ni sex i ert förhållande?”.

Kanske är det så att sexlivet har bara fasat ut och sinat iväg (märks det att jag även hänger i amningsgrupper?), kanske är det så att ens partner vill mer än en själv. Kanske är det så att man helt enkelt är nyfiken på att se hur andra ligger runt i sina hem, och kanske är man bara den som vill jämföra sig med andra.

 


Och vet du vad jag har märkt?

 


Jo, en hel del har jag märkt i mina efterforskningar om hur folk ligger. Men det första jag lagt märke till är att

1. allt är så relativt. Medan ena hushållet tycker att det ligger alldeles för lite, när de ligger en gång i veckan, så kan ett annat hushåll tycka de ligger alldeles tillräckligt, om de ligger varannan månad.
Att jämföra ett sex endast i antal gånger man utför det så säger ingenting alls om förhållandet eller hur man upplevt sexet. Eller hur stor lust man har på sex.

2. Varför går så många med på sex för husfridens skull? För vem är det roligt eller ens givande att gå med på eller vara med om sex, där ena partnern inte riktigt vill?

3. Det är oftast kvinnan som känner att hon måste gå med på sex i ett heterosexuellt förhållande. Och hon går med på det. Eller tjatar kvinnor till sig sex också, och tycker det känns bra efteråt (en fråga, för jag har faktiskt ingen aning)?

4. Glöm inte bort den grupp som inte kan ha sex, på grund av förlossningsskador. Man får inte bara ta för givet att en nybliven förälder är redo, fysiskt eller psykiskt, att sexa loss när man har en liten bebis.

 

 
Ska man dra det här kortet om närhet och kärlek, så tror jag att man kan vara nära sin partner och ha ett mycket kärleksfullt förhållande, även om man inte sexar loss var och varannan vecka (eller månad eller år). Att ett sex man gör ”bara för att man måste”, inte är lika värdefullt som det sexet där båda verkligen vill ha varandra.

Istället kan det lätt bli att man hamnar i en ond cirkel där sexet ska ske på rutin eller någon annans villkor är ens egna. Och vad är så kärleksfullt med det?

 

Sex ska vara (enligt mig) något roligt. Något varmt. Och det är helt normalt att ens lust går i vågor. Medan man vissa perioder inte kan få nog av varandra, så kan man i vissa perioder behöva närhet på andra sätt. Och det ska vara okej att säga att man är trött, inte vill och prioriterar annat i livet.

Närhet får man och kan ge på så många andra sätt. Så vad du än gör, rangsätt inte ert förhållande i hur många eller få gånger ni ligger.

Och för guds skull, jämför inte dig och er med andra par som ligger.

 

stalla upp

Illustration från hejhejvardag.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar