bloggheader6

Sex råd.

Skrivet av Caroline Eriksson 05.10.2017 | 1 Kommentarer

Hej Caroline! Jag tänkte nu fråga dig vad du har för tips ifall man vill bygga ett eget hus och inte köpa ett befintligt hus? Hur kommer man liksom igång? Vad behöver man tänka på? Hur ska man veta vad alltsammans blir att kosta?

- Alexandra

 

När jag & Fredrik bestämde oss för att bygga hus var det många som undrade varför vi inte bara tog och köpte ett av dom fem husen som var till salu i byn. Nå, enkelt. Vi ville bygga något eget. Något som passade våra behov och hur vi ser på framtiden. 

Ett hus med fem sovrum passar inte oss. Inte heller tvåvåningshus, för att vi vill röra oss fritt i huset tills vi blir gamla och skruttiga. Vi är väl arbetsskadade eller nåt.

Dessutom är det inte så bara att köpa ett hus som stått i 30 år. Det ska renoveras, dräneras och fixas - vilket snabbt kan komma upp i liknande summor som om man ba byggt själv.

 

Så hur gör man då, om man är som mig & Fredrik och vill bygga nytt?

 

Sex råd till dig som funderar på att bygga hus:

1. Hitta en tomt. För det tar mest tid. Speciellt om du vill det ska kännas 100% rätt i hjärtat.

Håll även koll på om det är statlig eller kommunal väg där du hittar din tomt, eftersom det då kan ta längre tid och vara lite krångligare att få en infart till din tomt. Kommunens hemsida ger en bra råd om vad man behöver ta reda på inför ett bygglov, annars tar du ba och läser  detta  blogginlägg  jag skrivit. Superbra, om jag får säga det själv.

2. Vad för slags hus vill du bygga? Våga pressa priser och skicka offertförfrågan till olika husföretag. Ska du bygga varenda träbit själv, eller vilket paket passar dina behov bäst? Vårt är ett plus-paket från Simons hus, där allt virke till insidan av huset följde med. Ba för oss att hitta rätt och bygga det på plats.

3. Ska du bygga själv eller anlita byggare? Vi själva hade knappast hållit budgeten om vi börjat anställa folk, och det gick ju bra att bygga själv, så vi fortsatte. Anlitar du byggare så blir budgeten större.

4. Tänk på sånt man annars inte tror ska höra till utgifter i ett bygglån som lantmäteri, anslutningar och annat pappersarbete. Vi hade inte hunnit få bygglovet innan vi redan fått räkningar. Om jag inte minns fel. Men det kändes ett tag som att kommungubbarna hann knappt lämna gården innan räkningen var i postlådan.

5. Avloppet! Det kommunala avloppet sträckte sig inte så långt som till vår mark, så det är därför vi tog en Wehoputs 5.

6. Så hur vet man sist och slutligen vad allt blir att kosta? Svar: det vet man inte. Men när du frågar snällt av den bank du valt om lån, lägg till extra pengar i budgeten så du verkligen har att röra dig på. Du vet aldrig vilka överraskningar ett husbygge kan föra med sig.

 

 

Och sist men inte minst, ba kör! Längtar du efter att få bo i eget hus? Flytta! Vill du uppleva den speciella tid och livsstil man lever under en byggtid? Bygg!

Man lever bara en gång, och allt för oftast väntar man helt i onödan på den rätta tiden, när det mitt i allt är nu som är rätt tid att våga.

 

28.9.2017 Stenmuren 8

 

Så här såg det ut för en vecka sen.

 

resizedimage800533 IMG 9353

 

Och så här såg det ut för snart ett år sen. Herregud vad tiden har gått snabbt. I 6 månader har vi nu byggt på insidan av huset.

 

Fråga på mera om det är mer ni vill veta, vare sig det handlar om katter, mig själv eller vad man ska tänka på när man bygger hus.

Jag blir glad av alla frågor och svarar på allt.

 

Kommentarer

  • Alexandra 05/10/2017 8:26pm (5 år sen)

    Tusen tack! Dina tips är verkligen till hjälp.

Skriv en kommentar