bloggheader6

Ska vi prata om pengar?

Skrivet av Caroline Eriksson 02.05.2017 | 6 Kommentarer

Innan jag tar med mig en liten ostbit till de talgoxar som flyttat in i fågelholken (tänkte göra dem tama), så tänkte jag fundera lite på pengar. Ba för att det är veckans tema på Sevendays och för att det är något som berör oss alla, på ett eller annat sätt.

Kanske är det tabu, för att pengar är inte något som växer på träd, och för att det är en stor del till varför många idag mår dåligt.

 

För tio år sen hade jag inte haft råd att köpa en ostbit ens till mig själv. Jag räknade pengarna så att det skulle räcka till hyra, el, telefonräkning och katternas mat. På sista plats kom jag. Trots att jag fick hjälp från mamma och arbetade mig själv utmattad, hyperventilerade jag över pengar. 

 

Den ångest jag då kände, gör att jag idag kramar om Caroline för tio år sen. Idag är det annat än pengar, som ger mig ångest. Det är en annan historia.

 

Eftersom pengar är något jag inte haft mycket av, så ser jag mig själv som någon som hanterar pengar bra idag. Jag kastar inte runt mig pengar, och tänker mer än en gång innan jag köper något. Jag ser på pengar med respekt.

Trots att jag arbetar halvtid, så förtjänar jag så pass bra (tack vare söndagstillägg, alarmpenning och km-ersättning) att jag klarar mig på det. Efter att alla räkningar är betalda, så har jag kvar så pass mycket på kontot att det lämnar en bra känsla i magen.

 

 

Sist och slutligen är allt ba relativt vad man räknar som god ekonomi. Vem och var du är idag, har betydelse på hur du ser på pengar. Medan du kanske känner dig "fattig" efter att ha kvar femhundra på kontot efter att alla räkningar är betalda, så är det just den summa betydligt fler får in på en månad att leva på. 

Och alla måste vi leva, trots att vi har olika utgångspunkter.

 

Jag har hunnit vara på båda sidorna, tänkte ge er tio spar-tips och andra tips för en ekonomi som inte ger dig ångest.

 

IMG 5230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Behöver du en bil, köp en röd fara som min bil, som har sån lite motor att den inte drar någon bensin alls. Jag kör dagligen och tankar endast för 60 euro i månaden.

2. Spara, spara, spara – för man vet inte när det skiter sig och man får oväntade utgifter. Det handlar om ansvar och att inte ta något för givet. Som livet överlag.

3. Köp inte mer än nödvändigt. Hur mycket kläder behöver egentligen en människa? Sluta använda onödigheter som t.ex hårspray eller tamponger. Med en menskopp sparar du in betydligt mer pengar och är mer skonsam mot naturen och din fiffi. Jag har inte använt hårspray på år och dagar, och mitt hår mår underbart bra.

Det är de små sakerna som sist blir att kosta mycket. Spara kvitton och se vad du lägger pengar på, och vilket av dessa saker som faktiskt är nödvändigt.

4. Våga pruta och inse ditt eget värde, om du skapar sånt du vill sälja. Som typ konst eller är produktiv på annat sätt. Speciellt som kvinna tror jag det är få som vågar ta den plats och sätta ner foten för att visa man ska ha betalt. Istället verkar det som att många bara är nöjda att få bekräftelsen att någon uppskattar det man gör.

När jag var en trubadur tog det emot att säga den summa jag skulle ha för att sjunga en kväll på en pub. Inte för att jag inte var värd det, utan för att jag tänkte att ”Vem skulle betala den summan?”. Men jag fick inse att jag var värd pengarna och att folk faktiskt var villiga att betala, och då blev det till sist lättare.

5. Umgås du bara med dina vänner på café? Ta och koka kaffet och umgås hemma istället. Betydligt billigare, godare och härligare att umgås på det viset.

6. Vill du köpa kläder, väskor av gott kvalité m.m., men spara pengar? Kolla på sidor som hintaseuranta eller members, det finns något bra erbjudande. Jag äger två väskor, båda märkesväskor av italiensk läder. Båda hade vanligtvis kostat närmare 400 euro, men jag fick dem för 60 euro styck – och de kommer att hålla betydligt längre än en väska från H&M för 20 euro.
Ps. Leveranstiden är en evighet från just members, men man få ba ha tålamod. 

7. Bor du tillsammans med din partner: kom överens om hur ni gör med ekonomin. Vill ni vara riktigt osexiga så tar ni och gifter er, för att underlätta på många håll i det byråkratiska. Annars ser ni till att ha på papper hur ni gör under tiden ni lever tillsammans, och vad som händer efter en eventuell skilsmässa.

8. Betala dina räkningar och skulder! Man skulle ju kunna tro att detta är en klar sak, men om du redan från förr hyperventilerar över pengar, så är det inte så roligt att betala en räkning. Men gör det, på sant. Det blir inte lättare av att lämna den till påminnelse eller i värsta fall indrivning. Du sover bättre på natten om du betalat av alla räkningar med detsamma.

Ring de företag som skickat dig räkning, och be om det går att flytta fram förfallodatum, till det datum du vet du får in pengar om det är så att du inte har råd att betala en räkning just nu.

9. Våga be om hjälp. Känn ingen skam för att du kanske behöver hjälp av utkomststöd under en tid av ditt liv, eller att du handlar mat och toalettpapper med hjälp av en lapp som diakonissor gett dig. 

10. Lättare sagt än gjort, men snälla, hyperventilera inte över pengar. Inse att ditt värde är mer än det kontot säger åt dig, och att de flesta problem i livet är övergående. Som allt annat.

 

(Tips 11, som en extra bonus: Tacka ja till jobb! Även om du kanske inte ser dig själv göra det, så kan det vara hur roligt som helst. Jag har hunnit vara städerska och det gav mig pengar till min första smart-telefon och en bra kondition)

 

Och det var dagens ekonomi-tips från mig. Skriv gärna dina egna spar-tips i kommentarsfältet för att hjälp andra och mig själv. Man kan alltid lära sig nya sätt att leva och spara.

Jag publicerar alla kommentarer så snabbt som möjligt. 

Kommentarer

 • Eva 02/05/2017 3:24pm (6 år sen)

  Bra tips! Ett annat tips är ju att handla det som är på erbjudande i matbutiken och dryga ut maträtter med billigare grönsaker som morot, jag har alltid i massor av morot i makaronilådan så blir det ännu mer ännu billigare. Laga stora satser mat och ät i flera dagar, många maträtter som lasagne blir bara godare om de står i 2-3 dagar.

  • Caroline Eriksson 02/05/2017 4:03pm (6 år sen)

   Jättebra tips! Och nu blev jag sugen på makaronilåds. Tack, så behöver jag inte fundera vad jag ska äta idag ;)

 • PJ:s byffé - Från by till fe 02/05/2017 5:57pm (6 år sen)

  Vill man spara till något längre fram i tiden är fonder ett bra sätt. Ordna med automatisk överföring av en viss summa per månad så märks det knappt att man sparar regelbundet. Det kan t.o.m. räcka med så lite som 20 euro/mån eller att man provar olika fonder med mindre summor. Summan ökar mera än om de bara ligger på ett bankkonto där man knappt får någon ränta. Fonder går upp och ned så det gäller att ha koll på när de är på topp om man vill sälja. Se det på lång sikt! Fråga någon klok person som sysslar med fonder om tips på bra fonder.

  • Caroline Eriksson 02/05/2017 7:26pm (6 år sen)

   Bra tips ni alla kommer med! Jag får ta och spara alla i ett skilt blogginlägg. :)
   Fonder är inte så obekant för mig. Min bankkvinna pratar om det vid varje möte. ;)

 • kirsti 02/05/2017 6:24pm (6 år sen)

  jag har hunnit vara städerska!?det låter sååå j-vla nedvärderande mot det yrket ..ett viktigt yrke(borde du veta)!!!!

  • Caroline Eriksson 02/05/2017 7:25pm (6 år sen)

   Kanske det inte framgick, men jag har hunnit med flera olika yrken, som jag inte hade kunnat först se mig arbeta som. Ett av dem var städerska, och det var ett viktigt och roligt arbete.
   Jag ser alltså inte ner på yrket, eller något yrke överlag.

 • S 02/05/2017 6:47pm (6 år sen)

  Mitt bästa spartips är nog något så gammalmodigt som att betala med kontanter istället för kort. Man har mycket bättre koll på hur mycket pengar man gör av med och så svider det mycket mer att betala med en 50-lapp än att dra 50€ från kontot.

  • Caroline Eriksson 02/05/2017 7:27pm (6 år sen)

   Eller hur? Jag har jättesvårt att hitta plånböcker idag, just på grund av att det bara finns rum för kort - inga kontanter! :)

 • Marica 02/05/2017 6:56pm (6 år sen)

  Mina tips:
  1. Ät mat enligt säsong. (Man behöver inte gurka i januari!)
  2. Ring runt och ta offert på försäkringarna vart annat år, och förhandla om de du har om möjligt! ( ex nu efter en lagändring i januari ger alla försäkringsbolag 80% på bilförsäkringarna bara man kontaktar dem, även på andra bilar i familjen utan full bonus på från förut får man detta!)
  3. Köp kvalitet. Hellre bra kvalitet begagnat än nytt som inte håller.
  4. Koncentrera matshoppingen till veckohandling och planera inköpen på förhand (gör gärna listan när du kollar butikens erbjudanden) Håll dig sen till shoppinglistan!

  • Caroline Eriksson 02/05/2017 7:28pm (6 år sen)

   Jättebra tips! På försäkringar kan man spara in huuur mycket pengar som helst. :)

 • Julia Holmqvist 02/05/2017 9:39pm (6 år sen)

  Mina tips är att spara i Fonder eller aktier istället för på ett vanlig sparkonto som i princip ger 0% avkastning. Då kan man hellre bevara cashen under madrassen :D

  • Caroline Eriksson 02/05/2017 11:04pm (6 år sen)

   Då jag blir riktigt rik ska jag fylla hela madrassen med pengar. :)

Skriv en kommentar