bloggheader6

Ska vi prata om pengar, igen?

Skrivet av Caroline Eriksson 05.04.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Folk brukar vara ytterst intresserade av vad jag får för lön och hur jag klarar av att leva, eftersom jag inte arbetar heltid. Och vad ska man svara på en sån sak?

 

Jag får det att gå runt riktigt bra.

Men ekonomi är ju ett väldigt känsligt ämne för många, och jag vet hur det är att behöva vrida och vända på varje slant för att få månaden att gå runt och mat i magen. Jag har redan skrivit om den situation jag levde i för 10 år sen och hur jag gör för att spara pengar, HÄR, men nu tänkte jag blogga om något liknande men ändå inte. 

 

Den här månaden kommer jag att införa ett nytt system i mitt liv, och även om det är under konstruktion, så tror jag många kan ha nytta av detta. Varför jag gör det här är av tre orsaker.

1. Vi bor nu i hus, och istället för att betala hyra, så är det nya kostnader för att betala av bygglån och nya elräkningar. Som för övrigt är rätt så samma som förr, eftersom vi har ett mer energisnålare boende nu i och med att vi endast har led-lampor, och det blev inte så mycket dyrare att bo i vårt nybyggda hus, som man skulle kunna tro.

Men varje livsförändring, vad det än handlar om, gör att man får ta en titt på sin ekonomi för att få det att gå runt.

2. Jag har haft oväntade utgifter som sjukvård och service + besiktning på bilen, som jag inte hade räknat med. 

3. Jag vill ba ha mer koll och se pengarna rulla in, vilket liksom hör ihop. Har man koll så förstår man att spara in på vissa saker, och då hålls pengar på kontot.

 

budget bulletjournal

 

Det är kanske inte det snyggaste uppslaget du sett i min Bullet Journal, men absolut något som faktiskt gör nytta. Min tanke är att vidareutveckla detta uppslag, för att se över inkomst och utkomst över en månad, men att detta är en god start.

 

Det första jag gjorde var att se över min "INKOMST" och vad jag får in per månad. Sen kommer jag att räkna ut alla mina "UTGIFTER", och se hur mycket mellanskillnaden blir per månad. Tanken är nu att jag nästa månad ska göra en riktig budget för att bestämma vart mina pengar ska gå över månaden, och hur mycket jag lägger undan till sidan, samt hur mycket jag får göra precis vad jag vill med. 

Under rubriken "FASTA UTGIFTER" står det olika företag som ska ha mina pengar varje månad. Hit hör bland annat avbetalning av bygglånet, försäkringar, internet, telefon och även bensin. Som jag skrev i inlägget jag länkade tidigare, så har jag tack och lov en bensinsnål bil och den summa jag lägger i bensin blir 60€ per månad. 

Under rubriken "ATT SPARA VARJE MÅNAD" har jag den fasta summa jag lägger undan varje månad, som är en säkerhet att ha om det skulle skita sig rejält någon gång.

Sen har jag skrivit upp hur min ekonomi ser ut idag, och i slutet av månaden skriver jag den summa som visas på kontot då.

 

Till höger så har jag ritat två rutor, dit jag ska skriva allt som pågår på mitt konto. Utgifter och inkomst, vilket syns på sidan om rutan om jag lagt till ett plus eller minus. Jag skriver upp datum, vart pengarna far och hur mycket den summan är. Därav rubriken "VART FOR PENGARNA?", som man ibland kan fråga sig själv.

Här kommer jag nu att få en större överblick av vilka utgifter som är onödiga, nödvändiga och kanske var det lönar sig att handla sin mat ifrån.

 

 

Det är inte alltid roligt med ekonomi, men det här är ett sätt att göra det lite roligare. Utan panikångest över pengar.

 

Kommentarer

 • Jenni 05/04/2018 10:10pm (5 år sen)

  Jätte intressant inlägg! Ja börja faktiskt gör så själv också senast de kom in pengar på konto förra månaden. Blir nog ett uppslag i min bujo också så småningom när ja lagt upp nån budget osv. Nu samlar ja bara kvitton på allt så ja har lite koll vart pengarna far, å de far ju mera än man tror... saker som man int ens tänker på, typ Netflix å spotify ?

  • Caroline Eriksson 06/04/2018 11:50am (5 år sen)

   Jo, detta uppslag är nu för att hålla koll på min ekonomi, för att nästa månad se över vad jag kan spara in på (typ allt) och lägga upp en budget. :)
   Ja, när man börjar samla på kvitton och skriva upp vart ens pengar far så inser man att de far till sånt man inte reflekterar över, som typ netflix å spotify (trots att jag inte betalar för nån av de tjänsterna). :)

 • Anna Forsberg 06/04/2018 10:41am (5 år sen)

  Finns jättebra appar för detta som i princip sköter det automatiskt, går att koppla ihop med ens bankkonto ? Tink är en av dem.

  • Caroline Eriksson 06/04/2018 11:48am (5 år sen)

   Jo, det finns många appar. Tyvärr så passar inte appar för att följa ens menscykel, ekonomi eller hur ofta man är aktiv på andra sätt för mig, så det fungerar bättre och håller mig kreativ att få göra det till pappers :)

Skriv en kommentar