bloggheader6

Skamligt med säkert sex?

Skrivet av Caroline Eriksson 27.09.2016 | 0 Kommentarer

Många unga har inte råd med säkert sex, läser jag på yle. Det är Väestöliitto som tycker att unga borde få preventivmedel gratis.

 

Det har alltså börjat en kondomkampanj i högstadium. BRA, tycker jag. Jag skulle gärna gå runt i högstadium och dela ut kondomer till var och varannan människa. Berätta om säkert sex och de möjligheter som finns. Inte för att jag vill de ska ha mer sex, utan att jag vill att alla ska ha möjligheten till mer säkert sex. Speciellt unga människor som kanske inte vågar fråga sin förälder ifall de kunde få någon kondom. Inte för att de ska ha sex med detsamma. Men ifall att. Man planerar liksom inte dagen för sitt första samlag.

Varken hpv-vaccin eller preventivmedel innebär att en människa skulle ha mer sex än de som inte skyddar sig alls.

 

Så klickade jag in mig på kommentarsfältet, för får alltid lite inspiration till blogginlägg av att läsa var som pågår i andras huvuden.

 

De första två kommentarerna funderade varför man delar ut kondomer till åttondeklassister. Är man ens mogen att ha sex i den åldern? Varför vill ministeriet uppmuntra barn till sådant som hör till vuxenlivet?
Svar: Många unga har sin sexdebut i högstadiet. Kanske inte alla rullar runt mellan lakanen i åttan, men varför inte vara snabb att informera och ge möjligheterna för personer som ska ha sex inom några år, hur de är säkra när de väl bestämmer sig för det? Jag ser hellre att en femtonåring får en kondom än att behöva genomgå abort eller få könssjukdom.

 

En person tycker att det vore bättre att erbjuda gratis p-piller till alla flickor under 20.
Svar: *tar ett djupt andetag, räknar till 10*
Att dela ut endast p-piller sätter endast ansvaret hos flickor. Att det endast är flickans fel ifall hon blir gravid.
Alla klarar inte av p-piller som är fulla av hormoner. Jag är en av dem. Har mått rent sagt förjävligt de gånger jag testat på p-piller och mini-piller.
P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
Och jag är faktiskt mer rädd för de läkemedel som rubbar min normala kroppsfunktion, än en kondom.

 

 

Nej hörni. Unga har sex. Så är det bara. Så istället för att gräva huvudet ner i sanden:
Köp kondomer till dina barn eller yngre syskon, våga prata om säkert sex och skuldbelägg aldrig en ung människa som ändå kanske blir gravid eller får en könssjukdom. 
Bygg upp en tillit mellan den unga och dig (även om det inte är det lättaste att nå fram till en tonåring), så hen kan komma till dig för att be om råd eller kondomer. Och prata lite till. Även om du kanske inte får svar, når du kanske fram.

 

Sex är inte något att skämmas för. Verkligen inte säkert sex.

http://www.youtube.com/watch?v=7jCQLF4sWZM

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar