Slopa arvsskatten!

fredag 9 februari 2018 - 11:11 | 16 Kommentarer

Hej alla underbara. Innan du börjar fundera på vad du ska äta för fredagsgott ikväll och tar helg, så ber jag dig att läsa detta blogginlägg och sen bara göra en enkel sak som tar... ja, nån minut. Jag tog inte tid på hur länge det tog för mig.

 

I början av året började jag se folk på min facebook dela ett medborgariniativ om att slopa arvsskatten. Personligen har det inte berört mig, men på väldigt nära håll har jag fått se hur det här systemet är uppbyggt, och det är en tråkig situation.

 

Som det är nu så känns det som att de är de närmsta anhöriga, de sörjande, partnern eller till och med barnen som straffas av staten för att de mist en älskad människa. Att istället för att låta sorgen ta sin tid, störs sorgen av pappersarbete samtidigt som man betalar dyr skatt för allt man ärver, om man ärver.

Jag kan bara se till mig själv att om jag skulle ärva något, så har jag inte råd. Och jag är inte ensam. Det man då har som alternativ är att endera skuldsätta sig för att betala arvsskatten, alternativt sälja arvet.

Dessutom ger det en märklig känsla av hur en person ska skatta för någonting under hela sitt liv, bara för att de som lämnar kvar efter ens bortgång, ska åter en gång skatta för det.

 

Blir det inte då att man skattat något mer än vad arvet sist och slutligen är värt?

 

Och kom ihåg att under denna process, som kan ta åtminstone upp till ett år, så sörjer en människa sin älskade.

Dessutom borde det bli en stor ändring på att det inte ska vara någon skillnad om du är äkta maka, sambo, biologiskt barn eller ett älskat bonusbarn som bestämmer hur stor skatt du sist och slutligen blir tvungen att betala?

I dagens samhälle blir det allt mer vanligt att man inte gifter sig, och lika vanligt att man tar på sig rollen som förälder till ett barn som inte är ens eget kött och blod. För ett barn är minst lika älskat ändå. Och det ska inte vara någon skillnad även här vilken grupp av skatteprocent du blir skyldig att betala.

 

 

Så låt oss följa Sverige och Norge, och slopa arvsskatten. Alternativt fundera ut en ny modell att följa där inte människor, som redan lider känslomässigt, även blir ekonomiskt lidande. Det går alltid att fundera ut en lösning, för som det är nu har systemet brister som går att fixa.

Skriv under här: https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/2665

 

accountant 1238598 1280Bild från Pixabay.

16

Kommentarer

 • Jessica

  09.02.2018 11:59 (13 månader sen)

  Så bra skrivet!! Tack för att du lyfter fram det här viktiga ämnet!

  • Caroline Eriksson

   09.02.2018 12:03 (13 månader sen)

   Tack för din kommentar! :)


 • Soffi

  09.02.2018 13:48 (13 månader sen)

  Undertecknat och hoppas många fler gör.
  Arvsskatt är något av det mest idiotiska som finns! Precis som du skriver, man betalar skatt på redan skattade pengar och det svider nåt fruktansvärt.

  • Caroline Eriksson

   09.02.2018 20:11 (13 månader sen)

   Ja! :)


 • Nina

  09.02.2018 14:50 (13 månader sen)

  Underskrivet absolut! Finns så otroligt många gånger man betalar dubbelskatt att man blir riktigt arg ibland!
  Tänk såhär:
  Du arbetar(i mitt fall inom eget företag) och lyfter lön som du sen beskattas för.
  På firman säljer du tjänster och produkter som du betalar 10%/14%/24% moms på. Om du är lyckligt lottad och ditt företag går på vinst efter mycket hårt slit och alla lagstadgade betalda avgifter och skatter, ja då skall du igen beskattas för vinsten ditt företag gjort.
  För din beskattade lön köper du sen material och bygger ett hus. Givetvis betalar du skatt för allt material/tjänster du köper i samband med husbygget. När du äntligen flyttar in och bosätter dig så skall du varje år framöver betala fastighetsskatt för ditt boende. Tills det att du en dag dör och eventuella arvingar ärver huset, då skall de betala arvskatt på allt som redan är beskattat åter och om igen.
  Just det som du skrev att man i vissa fall blir skuldsatt för något man ärver är inte ovanligt eftersom arvskatt skall betalas ganska omgående efter att arvet tillfallig arvingen. Om man då ärver ett hus värderat till 100.000€ men själv redan antagligen har ett boende så kommer kanske frågan om försäljning upp för att man skall "få ut något" från arvet. Du hamnar omgående att betala arvskatt t.ex. 22%, (22k €) men huset ligger avlägset och bostadsorten är inte attraktiv så du kan inte räkna med att få huset sålt i en handvändning. Arvingen blir således skuldsatt på 22k€ fram till dess att de förhoppningsvis får sålt huset för värderade 100.000€. En förmögen person idag borde tänka igenom sitt arv ganska noggrant med sitt försäkringsbolag(livförsäkring) för att hens arvingar inte skall hamna i skuldsituation vid plötslig bortgång. Och ja, givetvis betalar du skatt(24% moms) för försäkringen som skyddar dig(din arvingar) mot skattesmällar. Och om dina arvingar sen får lyfta din livförsäkring(över 35k€) så givetvis betalar de glatt skatt för den. Ursäkta för lång kommentar men fick bara för mig att spy ut lite om dubbelbeskattning.

  • Caroline Eriksson

   09.02.2018 20:11 (13 månader sen)

   Inga problem med att din kommentar var så lång. Det vara bara uppskattat eftersom du har så mycket bra att komma med! :)


 • Lille John

  09.02.2018 17:03 (13 månader sen)

  Det finns också en annan orsak till att jag skulle slopa arvsskatten:
  För mig låter det inte logiskt att saker (pengar, hus, bil) som redan har blivit beskattade en gång ska skattas på nytt.

  • Caroline Eriksson

   09.02.2018 20:11 (13 månader sen)

   Eller hur?!


 • Annika

  09.02.2018 19:24 (13 månader sen)

  Jag skulle som jurist inte rekommendera att skriva under ett sådant initiativ i dagens läge. Arvskatten är enormt viktig för att jämna ut de skillander som idag finns mellan rika och fattiga i och med att lagen följer principen om att de som har mera pengar och kan ge större arv också skall beskattas högre. Om arvskatten slopas kan de som har mera ge i arv mera pengar och egendom utan att betala och återproducera orättvisa klassskillnader. Jag förstår att det känns orättvist att betala skatt, men tänk på att det, på lång sikt, skapar ett mera jämlikt samhälle där de som har mest också betalar mera.

  • Caroline Eriksson

   09.02.2018 20:10 (13 månader sen)

   Jag förstår hur du menar, men ser ändå inte hur arvsskatten idag skulle vara eller skapa mer jämställdhet då en person som levt största delen av sitt liv med en person ändå behöver betala mer skatt bara för att de inte varit gifta, eller att ett barn som ärver sin förälder behöver betala dubbelt mer skatt, bara för att det inte är ens biologiska förälder.
   Som jag skrev så om den inte slopas helt, så finns det mycket brister att åtgärda.

   Dessutom verkar det konstigt hur något ska behöva beskattas om och om igen, trots att personen som avlidit redan skattat för den största delen av livet, då ändå det kommer extra mycket avgifter ändå iom en bortgång.

   :)

  • Milla

   10.02.2018 15:06 (13 månader sen)

   Bara för att den som ger arvet hade mer pengar betyder det inte att den som ärver också har mycket pengar från förr och har råd med skattesmällen som en kanske oväntad arvsskatt innebär!


 • Ingela

  09.02.2018 20:57 (13 månader sen)

  Och i synnerhet i sådana fall där dödsboet inte blir delat på flera år efter dödsfallet kan arvsskatten vara en övermäktig belastning på den privata ekonomin.


 • Ida

  09.02.2018 21:40 (13 månader sen)

  Jag är inte jurist men läst en hel del juridik i min utbildning och då också både skatterätt och familje- och kvarlåtenskapsrätt. Jag håller inte med juristen Annika här. Arvsskatten jämnar inte ut klasskillnader, den drabbar också (om inte hårdast) dem där man jobbat hårt hela livet för att ha ens något att lämna kvar åt sina barn. De allra rikaste ser till att placera sin egendom utanför Finland för att slippa skatten. Exempelvis herr Wahlroos. Nä, det finns många bättre ställen att höja skatterna på för att kompensera arvskatten.

  Öppnar man första bästa lärobok i familje- och kvarlåtenskatt kan man läsa varifrån arvsskatten härstammar, och den härstammar från en tid då överlåtelseskatten som finns nu inte fanns (i alla fall inte på samma sätt). På den tiden kunde man värdera egendomen annorlunda så att arvskatten inte blev lika hög. Arvskatten som den ser ut nu är alltså föråldrad, och i och med att nya skatter förts in betyder det att vi beskattas dubbelt. Det är därför Sverige och Norge slopat arvsskatten. Jag tycker absolut att vi ska följa deras fotspår! Jag tycker man kan beskatta ärvd egendom, men den ska beskattas först då man säljer den, inte om man väljer att behålla något inom familjen. Detta är ett speciellt stort problem då det kommer till familjeföretag, om barnen ska ta över familjeföretaget måste de betala enorma summor skatt eftersom ett företag ofta är värderat högt.

  Jättebra att du lyfter upp medborgarinitiativet Caroline! Har följt med det i flera månader och hoppats att det skulle få mera uppmärksamhet.


 • ...

  10.02.2018 01:25 (13 månader sen)

  Tack för att du lyfter upp detta. Jag hör till dem som skulle drabbas otroligt hårt om mina föräldrar skulle gå bort i nuläget. Det finns inte en chans att jag skulle klara mig utan att sälja bort stor del av (om inte hela) mitt arv. Mina föräldrar har stora tillgångar och jag är ung och studerande.


 • Milla

  10.02.2018 15:16 (13 månader sen)

  Har själv varit tvungen att betala arvsskatt och jag kan bara säga att var tur att jag inte bar arbetslös just då för i så fall hade jag antingen fått gå till socialen eller ta lån (vilket jag antagligen inte hade blivit beviljad ifall jag varit arbetslös) för att ha råd att betala. Ingen önskar sig att mista en nära anhörig, liksom ett arv heller inte är något man ber om att få. Att då tvingas betala skatt för ett arv man aldrig bett om att få, mitt i djupaste sorgen (hade man fått välja mellan arvet och att få ha kvar den anhörige man just har mist skulle man ju alla gånger ha valt att få ha kvar den anhörige!), det är helt huvudlöst! Och i mitt fall fick jag inte ens en enda cent i handen, måste ändå betala arvsskatt. Det var först flera år senare när mitt barndomshem såldes och jag och min mamma fick hälften var som jag så att säga fick ut något av arvet.


 • Christian P

  13.02.2018 00:21 (13 månader sen)

  Hej Alla!

  Tack till alla som skrivit under och även till Caroline som länkat initiativet här.
  Hoppas ni alla delar och sprider ordet vidare för att vi tillsammans skall nå upp till 50 000 underskrifter.

  Tänk er person X som ärver sina föräldrars hus värt 1 miljon (vi använder oss av rika föräldrar för att det var tal om att rika vinner mer om arvsskatten slopas). Xs föräldrar Y avlider i en bilolycka och X själv är studerande. X har en inkomst på 600€ i månaden med stöd och kvällsjobb. Hur skall X betala bort arvsskatten på huset som hen ärver? X skulle tvingas ta lån för att klara av arvet, men troligen skulle ett så stort lån inte beviljas (skatten skulle ligga på nästan 150 000€). X skulle därmed tvingas sälja huset för att inte gå under själv.

  De förmögna personerna är också de som har råd med skatteplanering och anlitande av jurister för att försöka undvika att betala arvsskatt. Här kommer också problemet in att man som mindre förmögen inte kan komma runt gränserna på samma sätt, eftersom man inte har råd. Så samhället blir ojämlikare desto högre arvsskatt vi har.

  Här är också en insändare för de som vill läsa mera: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/176947

  Tack än en gång till alla som undertecknat och spridit detta vidare, hopppas ni kan fortsätta hjälpa oss alla och göra det framtida Finland en tjänst!

  Ha det bra!


Skriv kommentar