bloggheader6

Som man sår får man skörda.

Skrivet av Caroline Eriksson 28.02.2019 | 2 Kommentarer

Vill börja med att understryka att jag inte har gröna fingrar. Har aldrig haft. Det enda jag haft lycka med i plantväg är gullrankor. Därav orsaken att de är mina favoritväxter. Men jag vill även påminna om att jag är en drömmare. En fantasifull envis typ, med massor av fananamma, som inte ger upp i första taget.

Som gärna gör saker och ting för att det är roligt. Som vill lära mig nya saker, med öppet hjärta och sinne.


I söndags kände jag det som ett kall i mitt liv att börja odla. Helst med detsamma. Men hade varken frön, jord eller lust att åka in till stan, så jag fick ta till näthandeln och vänta ett par dagar för att få så.

Och som jag har väntat. I tre dagar. Herregud så lång tid. (Obs obs obs. Sarkasm. Det var snabb leverans. Jag var nöjd.)

 


Igår fick jag hem ett paket med olika fröpåsar, små miniväxthus och odlingsburkar. Jag hade till och med köpt glasspinnar, eftersom vi tydligen inte äter tillräckligt med glass här hemma. Trots att klockan närmade sig middagstid så började jag plantera med detsamma, och ganska snabbt var köket ett härligt kaos, och köksbordet fylldes av det jag sått. Någon nytta ska bordet, som vi aldrig äter vid, ha.

 

sa fron 1

 

1. Dill (kan vara bra att ha)

2. Basilika (har en idé att börja göra egen pesto)

3. Frilandsgurka (ser framför mig hur jag lägger in gurkor i olika goda smaker)

4. Paprika

5. Chilipaprika

6. Vattenmelon (vet inte hur jag tänkte här, eftersom vi kanske inte har förutsättningarna att få till stora fina meloner)

7. Sockermajs

8. Bladkål

9. Borstnejlika

10. En påse borstnejlika till. Tycker verkligen om nejlikor.

11. Vit solros

12. Spenat

13. Isbergsallat

14. (busk)Tomat (den hetter "amatör", så tänker mig att jag måste ju få fram en tomat i alla fall)

 

sa fron 2

Jag har lagt plastfolie över alla burkar nu efteråt.

 

När jag i söndags beställde efter alla mina fröpåsar, hade jag ingen riktig plan med det hela. Jag bara beställde det jag tyckte såg gott ut, och som jag inbillade mig var enkelt att odla fram. 

Örter, till exempel, måste ju vara superenkelt. Eller?

 

sa fron 3

 

Egentligen drömmer jag ba om plusgrader dygnet runt, och att all snö ska smälta, så jag får gräva sönder en del av gräsmattan och göra odlingsland vid husknuten. Jag vill odla rödbetor, morötter och lökar, 

men får börja smått med sånt jag tycker är gott och som kan bli fina plantor.

 

Som paprika, gurka, tomat och.. ja, läs hela listan under föregående bild.

 

sa fron 4

En köpsnejlika.

 

Vet inte vad det är med nejlikor som gör att jag känner så varmt för dem. Om det är för att de tar sin tid på sig att blomma ut. Att de är så härligt imperfekta. Som kanske ser lite försiktiga ut, men är en av de tuffaste blommorna som finns?

 

Denna köpisnejlika får vara substitut för min längtan att fylla hemmet med nejlikor, tills det förhoppningsvis kommer fram några plantor bland mina odlingar.

 

sa fron 5

Ser ditt köksbord också ut så här?

 

Jag och Fredrik äter så gott som aldrig vid köksbordet, och någon nytta måste bordet ha. Nu är en halvan av bordet fylld av sticklingar, odlingar och växter vi vill ge extra solsken till.

 

Och även om jag kanske inte har så gröna fingrar som jag önskar, så felas det ingenting på viljan. Jag tyckte det var riktigt avkopplande att få så, och ser fram emot att se vad det blir till.

 

Ska du så något i vår? Vad?

 

Kommentarer

 • Soulmama 28/02/2019 9:54pm (4 år sen)

  Haha, samma timing! Men jag var tvungen att skjuta på min lust till tisdagen som blev min gröna dag.
  Dock så väntar jag nog ännu med örter och sånt, hann liksom inte med allt på en gång, och hade inte råd med mer frön :( Men mitt växthus ska nog i år också ha frodigt innehåll! http://www.soulmamaarts.com/2019/02/26/min-grona-dag-vintersadd-forkultivering-och-omplantering/

 • Maija 26/03/2019 2:33pm (4 år sen)

  Du är väl medveten om att borstnejlikorna inte blommar första sommaren utan andra. Men man måste ju börja nån gång annars blir det inte blomning alls.

  • Caroline Eriksson 26/03/2019 2:36pm (4 år sen)

   Som du säger, man måste ju börja någonvart, annars blir det ingen blomning. :D Stod nog på fröpåsen när den blommar. Tack ändå att du uppmärksammade mig på när borstnejlikan blommar.

Skriv en kommentar