bloggheader6

Spara inte in på människors liv.

Skrivet av Caroline Eriksson 08.10.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Inom en halvtimme åker en buss från byn, in till stan. Flera busslass från olika kommuner kör till Vasa, på grund av manifestationen för att behålla Vasa Centralsjukhus som det är nu.

Alla borde ha rätt till samma vård, oberoende språk eller nationalitet. Och alla ska ha rätt att få vård, oberoende diagnos eller krämpa, utan att bli transporterad till ett sjukhus långt borta. Där det inte ens är ett krav på läkaren att vårda på patientens modersmål. 

 

 

Jag kommer inte sitta på bussen.

Önskar jag kunde delta idag, men mår inte så bra just nu. Kan inte stå längre stunder utan att kallsvetten kryper fram och känslan av att vara fem före att svimma. Folkmassor skulle knappast göra hälsan bättre heller.

 

 

Men mitt bidrag till manifestationen är att göra det jag kan. Skriva.

Vasa Centralsjukhus behöver fulljour. Så enkelt är det. Alla gånger jag själv blivit tvungen att söka hjälp från VCS, och fått snabb vård på bästa sätt. Det är endast en händelse som lämnat besk smak i munnen, och det är en fis i rymden mot alla gånger jag fått hjälp. Det ordnande ju sig ändå den gången.

Har alltid fått tala mitt eget språk. Den enda gången läkaren på akuten inte kunde vårda mig på svenska, stod en svenskspråkig skötare bredvid och tolkade.

Alla gånger någon sett mig. Hört mig.

Alla gånger jag, en anhörig eller klient blivit bemött på ett mänskligt sätt.

 

Har för länge sedan insett att regeringen är gubbar som inte tänker längre än näsan är lång och endast ser till sig själva. De behöver inte oroa sig idag för hur de själv eller deras anhöriga ska få vård inom fem år. De tänker inte på att beslut som dessa påverkar människor. Visst, jag veeeeeet att det är Finland ekonomi som står på spel.

Men det går att spara pengar på annat än människors liv.

 

Vare sig du får cancer, en hjärtattack, är gravid eller har brutit lårbenet, så är det förutom hjälp, även trygghet du behöver. Och den tryggheten får man inte genom att fara till Seinäjoki.

Tänker även på de anställda vid VCS. Som arbetar dygnets alla timmar, årets alla dagar. Den otrygghet de känner nu. Ovissheten om hur deras personliga ekonomi ser ut som några år. Om de har ett arbete kvar.
Även om fler män arbetar inom vården, till exempel min underbara sambo, är majoriteten kvinnor som påverkas av dessa beslut.

 

 

Önskar jag kunde stå på torget idag. Att min närvaro också kunde visa att det regeringen håller på med är åt helskutta.

Tänk om, tänk rätt. Gör om, gör rätt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar