bloggheader6

Sticka fuskfläta | De vackraste strumporna jag någonsin stickat.

Skrivet av Caroline Eriksson 26.11.2020 | 4 Kommentarer

Jag tycker om att sticka. Speciellt strumpor. Även om det är något man lär sig i lågstadiet (får barn än idag lära sig att sticka?), så tog det först upp till vuxen ålder innan jag skulle frivilligt sätta mig ner med stickor och garn och börja handarbeta. Allt vad jag hade lärt mig i skolan var som bortglömt, så jag fick ta och lära mig själv, genom att se på youtube och testa mig fram.

Men det var nog först när jag blev gravid och inte kunde göra så mycket, på grund av illamåendet och foglossningen, som jag fick ro att sticka. Jag stickade babystrumpor åt barnet i magen, och tyckte det var extra peppande när det gick så snabbt att sticka små plagg.

 

Sen blev det en paus med min nyfunna hobby då barnet föddes, för det finns helt enkelt ingen tid över för annat när man har ett nyfött barn. Men nu när Nova blivit större och har mer ro att leka för sig själv, så har jag börjat sticka igen. Den senaste tiden har jag fått två par stickade strumpor åt mig, och åt Nova likaså.

Det är helt vanliga raggsockor, utan skild teknik. De gör vad de ska, värmer fötterna, men är kanske inte lika fina att se på.

 

Men nu, nu har de vackraste strumporna jag någonsin stickat blivit till.

 

stickade strumpor caroline fuskflata 1127059995 671078310241978 4587220484424818664 n

 

Jag stickar mina strumpor på rundsticka, 2,5 mm (80cm), och skulle inte vilja sticka på något annat sätt. Det är så smidigt att få strumporna klara på gång, och där de ser exakt likadana ut. 

Nu när jag stickade de senaste paren strumpor åt Nova så vågade jag mig på att fara utanför min trygga bubbla av sticktekniker, och testa på något nytt. Så jag testade på att göra en fuskfläta, och det blev så vackert.

 

Nu ska du få lära dig att göra samma.

 

stickade strumpor caroline fuskflata 3

 

Visst tog det längre tid för mig att sticka dessa, mest på grund av att strumporna är stickade samtidigt på rundsticka 2,5 mm, och fuskflätorna, men så här i efterhand gjorde det ingenting. Nu vill jag inte sticka strumpor på något annat sätt, eller med andra stickor. 

 

De blev så otroligt fina strumpor till Nova, och jag tror att hon också blev glad av att få dem, eftersom hon sprang iväg med dem med detsamma de kom på fötterna, 

med långa och stolta steg.

 

Kommer ta vara på den inspiration och flow som jag känner nu, och påbörja ett par strumpor åt mig själv som ska se likadana ut.

 

 

För att verkligen kunna ge en ordentlig beskrivning hur man stickar detta vackra mönster, så tog jag och filmade när jag stickade. Vilket var lättare sagt än gjort, då det gällde att försöka hålla stickningen så stadig som möjligt för att ingenting skulle fara ur fokus. Och försöka minnas att sticka långsamt. Men, här är både film och beskrivning.

 

Sticka fuskflätor:

Lägg upp antal maskor du behöver till dina strumpor, delat på 4 (strumpstickor) eller 2 (rundsticka). Sticka först ett varv rät, fortsätt sedan två varv resårstickning (rät, rät, avig, avig). På fjärde varvet stickar du som jag visar här i filmen.

 

Där du stickat rät, så för du över en ostickad maska på stickan. Sticka nästa räta maska två gånger. Dra över den ostickade maskan över de två maskorna du nyss stickat. Fortsätt sedan varvet ut med att sticka avig, avig, och "fuskfläta-tekniken" på de räta maskorna.

 

Sticka därefter två varv som vanligt med resår (rät, rät, avig, avig) och vart tredje varv stickar du "fuskflätan".

 

Dessa strumpor blev ett par strumpor till mitt barn. Stickade på rundsticka 2,5 mm och i garn Novita Baby Merino. 48 maskor. 

Kommentarer

 • Marie Schölling 26/11/2020 7:00am (3 år sen)

  Hej en fråga hur vet man hur många maskor man ska ha ?

  • Caroline Eriksson 26/11/2020 7:42am (3 år sen)

   Hejsan. Till mitt barns strumpor använde jag 48 maskor. För det var det som jag tyckte behövdes när jag la upp och började sticka.
   Antal maskor beror på garn och storlek på stickor. Det står nog säkert i en vanlig stickbeskrivning.

   Antalet maskor påverkas inte av detta "fuskfläta-metod", eftersom maskorna är ett och samma antal hela tiden.

 • Britt-mari Johansson 26/11/2020 11:19am (3 år sen)

  Jag undrar om jag ska ha två nystan få eftersom jag alldring har stickat på tändsticka och kan jag sticka för vuxna me ..

  • Caroline Eriksson 26/11/2020 11:46am (3 år sen)

   Du kan använda ett och samma nystan, du tar bara ut andra garnstumpen som är gömd inne i nystanet. Men vill du göra det lättare för dig att reda ut trådarna om och när de trasslar ihop sig, så tar du två nystan. Du kan absolut sticka för vuxna också. Du använder bara det antal maskor du behöver för att få till den storlek som behövs för vuxenfoten.
   Jag stickar alla mina strumpor, åt mig själv och åt barnet, enbart på rundsticka, och tycker det är behändigaste så för mig. Lycka till! :)

 • Annika Johansson 28/11/2020 6:56pm (3 år sen)

  Hejsan!
  Försöker mig på att sticka ett par tumvantar, dam, med stickor 4,5-5.
  Hittar tyvärr inget mönster för just denna stl stickor.
  Har du möjligtvis ett "enkelt" mönster, så jag kan lära mig, stickar mycket Raggsockor med 4 stickor.
  Tackar på förhand samt önskar Dig en riktigt trevlig 1:a Advent 💖🕯🌹

  • Caroline Eriksson 29/11/2020 8:58am (3 år sen)

   Hejsan!

   Att sticka tumvantar har jag bara gjort ett par gånger tidigare, eftersom jag tycker mest om att sticka strumpor. Men att sticka vantar är ungefär som att sticka raggsockor, ba lättare, med resår och sedan ba rätstickning runt runt runt. Jag följer inga mönster, utan har testat mig fram med dem. Du kan fast testa lägga upp 40 maskor och sticka resår, och därefter minska för handen om det behövs. Men ta mig inte på orden, som sagt har jag inte stickat vantar efter något mönster, utan från huvudet och testat mig fram. :)

   Jag kan tyvärr inte länka i kommentarerna, men kan skriva in vad du kan söka på.
   Sök på youtube efter "Pernilla Einarsson, Del 1/6. Sticka vantar : Lägg upp maskor" eller
   på Jarbo hemsida så har de en "Stickskola tumvantar".

   Lycka till och hoppas du får en underbar första advent! :)

 • Britt-Marie Chef 04/12/2020 3:51pm (2 år sen)

  Får jag rekommendera tantulltuss häl det är en enkel och snygg häl. Ska testa din fuskfläta på ett par tumvantar.

  • Caroline Eriksson 04/12/2020 4:54pm (2 år sen)

   Tack för tipset. Lär mig gärna flera olika sätt att sticka hälar på, även om jag kan göra den runda hälen i sömnen. 😄 Tack för din kommentar. Det blir säkert supersnygga vantar.

Skriv en kommentar