bloggheader6

Sticka två strumpor på samma gång med rundsticka | Magic loop

Skrivet av Caroline Eriksson 27.11.2020 | 5 Kommentarer

Tack för responsen av mitt senaste blogginlägg om de vackraste strumporna jag någonsin stickat, och hur man stickar fuskflätor på mitt sätt. Igår var ni 4522 unika och härlig människor som läste min blogg, och det måste ju vara något slags rekord här på bloggen. Underbart!

 

Tänkte att jag idag skulle visa hur jag gör för att sticka två strumpor på en och samma gång, och svara på några frågor som dykt upp när jag visat på bloggen eller instagram (följ mig, carloine heter jag där, och är mer aktiv där) när jag stickar strumpor på rundsticka.

127609926 689957371660282 1181850879199262010 n

Att sticka två strumpor på samma gång är roligt och behändigt!

 

Vad är magic loop?

Tekniken jag stickar mina strumpor med kallas magic loop. Med hjälp av magic loop så behöver du inte strumpstickor, utan klarar dig med en rundsticka för att sticka en eller två strumpor på samtidigt.

För att sticka med magic loop så behöver rundstickan vara tillräckligt lång.

 

Istället för att sticka runt, runt, runt, så vänder du istället ditt arbete, samtidigt som det är en ögla i ändan av allting. Att förklara magic loop är inte det lättaste, så låter Drops instruera i denna video, hehe.

 

 

Behöver jag ett eller två garnnystan?

Du behöver inte två garnnystan för att sticka två strumpor på samma gång. Du tar bara och letar fram tråden som är inne i nystanet, reder ut den och börjar lägga upp maskor. Sen är det bara att sticka på.

 

Hur lång rundsticka behövs?

Jag använder mig av en rundsticka, Novita Björk, 2,5 mm, 80 cm. Det går att använda sig av 60 cm om kabeln är flexibel, men det blir nog väldigt snäva svängar. Min personliga preferens är att 80 cm är tillräckligt passligt för att sticka en eller två strumpor så samma gång med rundsticka, och rekommenderar alltså rundsticka 80 cm till de som är nyfikna att testa på.

Storlek på sticka är vad ditt stickmönster kräver, eller vad som känns bra i dina händer. Jag stickar mina strumpor med 2,5 mm i björk, eftersom jag gillar hur trästickorna känns.

 

Kan man sticka åt vuxna också?

Oja, med rundsticka kan du sticka två strumpor samtidigt åt både små nyfödda eller vuxna fötter.

 

Hur vet man hur många maskor man ska ha?

Antal maskor ser du från det stickmönster du behöver, samt garn och storlek på stickor. För att sticka strumpor som passar min nyblivna 1 åring, så använde jag mig av Novita Baby Merino, med rundsticka 2,5 mm. 48 maskor blev det, delat på två, och riktigt passliga strumpor åt barnet.

Åt mig stickar jag nu, de som syns på bild, ett par julstrumpor med fuskflätor, i Novita Nalle och med rundsticka 2,5 mm. Till de använder jag 56 maskor delat på två.

 

Använder du större stickor så behöver du mindre antal maskor, men kan inte hjälpa mer än så eftersom jag inte följer något mönster, utan stickar mina strumpor från huvudet. Antal maskor har jag bara testat mig fram till, och det här är det som passar mina vuxna fötter i storlek 38 / 39.

 

127444749 470599767249364 7299291242951220960 n

Med hjälp av magic loop så kan du sticka två strumpor på samma gång, med ett och samma nystan! Här är mitt projekt jag har på stickan nu, i Novita Nalle, och min rundsticka i björk från Novita 2,5 mm.

 

Innan jag började stickade två strumpor på samma gång så stickade jag en strumpa åt gången med magic loop tekniken, och det går ju lika bra. Men tycker man det är tråkigt att sticka en kompis åt den första strumpan, så är det här en underbar teknik att lära sig, då båda strumporna blir klara på samma gång. 

Och tycker man som jag, att hälen är det roligaste att sticka, jamen då blir det bara dubbelt av det roliga. 

 

 

Är det något du undrar över med att sticka med rundsticka eller magic loop, så är det bara att skriva en kommentar, skicka mejl eller skriva privatmeddelande på instagram.

Är inte ett proffs, men jag är frälst när det kommer till att sticka strumpor på rundsticka, och det är det jag kan. Så hjälper gärna så gott jag kan.

 

Den här videon visar hur du lägger upp maskor för att sticka två strumpor på en och samma gång. Obs, videon är på engelska, men man ser lätt vad och hur man ska göra.

 

Fråga på ba om det är något du undrar över.

Jag svarar och hjälper gärna till.

 

Läs även:

Sticka fuskfläta | De vackraste strumporna jag någonsin stickat.

Kommentarer

 • Hanna Stigzelius 02/12/2020 10:00am (3 år sen)

  Nästa strumporna jag stickar skall jag testa den här metoden! Verkar ju ursmart. Funkar säkert med vantar också?!

  • Caroline Eriksson 03/12/2020 7:55am (3 år sen)

   Vad kul att inspirera. Absolut funkar det att sticka vantar på samma sätt. Lycka till! 😊

 • Lilian Sättler 02/12/2020 10:34am (3 år sen)

  Stickar du även foten/hälen med magic loop?

  • Caroline Eriksson 03/12/2020 7:55am (3 år sen)

   Jag stickar hela sockan med magic loop, ja. 😊

 • Annika 28/12/2021 12:42pm (21 månader sen)

  Tack, användbart. Jag har blivit helsåld på magic loop efter mycket "tvivel", och nu vill jag testa att sticka 2 strumpor samtidigt.

  • Caroline Eriksson 02/01/2022 9:12am (21 månader sen)

   Ja, magic loop är underbart! Enda sättet jag kan och vill sticka strumpor, vantar och annat på. :)

 • Jenny 06/07/2022 7:35pm (15 månader sen)

  Provar att sticka två sockor med magic loop samtidigt för första gången…hur gör jag när jag har stickat hälkappan? Förstår inte om jag ska göra en hälminskning i taget eller båda samtidigt, och hur isf?

 • Vanja 06/01/2023 12:13pm (9 månader sen)

  Hej!
  Tack så mkt att du lagt upp hur man stickar bägge sockorna eller vantarna på samma gång med magic loop.
  Videon visade verkligen på ett enkelt sätt hur man gör. Dina sockor ser jättefina ut.
  Hur gör du när du stickar häl, har bara gjort kilhäl innan men vill gärna lära mig detta sätt att göra häl på.
  Tackar på förhand, Vanja.

Skriv en kommentar