bloggheader6

Svarar på alla era frågor.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.07.2018 | 1 Kommentarer

Under tiden jag varit hönsägare har jag fått massor av frågor, och nu tänkte jag göra det enkelt för mig och svara på de mest frågade frågorna i ett eget blogginlägg, samtidigt som du får se bilder av de nykläckta kycklingarna.

Jag lever som i en babybubbla nu med tio liv att ta hand om, men jag klagar inte. Jag njuter för fulla muggar.

 

23.8.2018 1

En två dagars kyckling. Ser ut som en flufflig muskelknutte man bara vill ta hand om.

 

Har du köpt äggen i butiken? 

Ägg som du hittar i butiken är sällan befruktade, mest på grund av hur äggindustrin ser ut, och för att det krävs en tupp för att få befruktade ägg. Äggen fick jag som en gåva av Sandra, och även om jag hade tänkt äta upp dem fick jag idén att testa kläcka dem.

Vill du hitta ägg att kläcka fram så kan du fråga någon snäll typ med vackra höns om du kan få köpa några ägg. Förvara äggen i rumstemperatur om du inte har tillgång till en höna som vill ruva eller äggkläckningsmaskin.

 

Befrukade ägg kan förvarad i rumstemperatur upp till en vecka innan de inte går att kläcka fram kycklingar med.

 

23.8.2018 2

Värmetaket är en bra investering jag köpt, för att hjälpa kycklingarna hållas varma.

 

Hur länge tar det att kläcka fram kycklingar?

Medeltalet är 21 dagar. Ibland mindre (mina Mille Fleur kläcktes på dag 20) och ibland längre (de jag fick nu kom på dag 22 och 23, även om jag råkat kanske räkna tre timmar i äggkläckningsmaskinen som en dag). Dock tar hela processen från att kycklingen pickar ett hål i ägget från att den är ute ungefär runt tolv timmar. Det är som att kycklingen pausar då för att samla krafter, och det är först när den verkligen börjar picka som det går undan. 

 

Från att mina kycklingar började picka ordentligt på ägget så tog det mellan en halvtimme till en timme innan kycklingen var ute ur ägget. Men alla kycklingar är olika och vissa tar längre tid på sig, medan andra har lite mer bråttom ut till världen.

 

23.8.2018 3

Jämfört med min första kulle så är dessa nykläckta betydligt renare av sig. Maten hålls på sin plats, och de förstår att dricka vatten utan att sprätta spån i vattenkoppen eller skvätta ut allt vatten.

 

Hur vet man om ett ägg är befruktat?

Om du ska värpa fram kycklingar under en höna, eller kläcka fram dem i en maskin, så kan du inte veta om ägget är befruktat innan det har legat flera dagar i äggkläckningsmaskin / under hönan. Jag lyste mina ägg med hjälp av mobiltelefonens kamera, och kunde efter fem dagar se tydligt liv inne i äggen. Ser du inte liv om du lyser äggen efter fem dagar, så behöver du inte bli orolig. Alla utvecklas i sin egen takt, och vissa ägg är svårare att se igenom.

Efter en vecka så kan man se blodkärlen i äggen, och det lilla embryot som gungar runt i ägget, och då vet du att du har liv.

 

Lys dock inte äggen för ofta, på grund av temperaturssäkning och risk för att bakterier ska komma in i ägget. Ta bort ägg som du inte sett liv i efter två veckor.

 

Köper du ägg och ser en vit prick på äggulan så betyder det inte att det är befruktat. Ser du dock en grå cirkel omkring den vita pricken, då kan du börja misstänka att det är befruktat.

 

Obs!

Det är ändå inte en kyckling. Endast en cell som kan bli en kyckling under de rätta omständigheterna.

 

23.8.2018 4

Så här ser det ut när kycklingar och höns dricker. Supergulligt! Jag har glaskulor i vattenkoppen för att förhindra att de dränker sig.

 

Du skrev att 5 av 6 ägg kläcktes. Varför lyckades det inte med alla ägg?

Missfall är vanligt och det betyder att embryot av någon orsak slutat utvecklas, och processen avbrutits. Det var i slutet av första veckan som jag såg en stor blodring inne i ett av äggen, och det var tydligt att det inte fanns något liv kvar inne i ägget. 

 

Jag är ändå väldigt nöjd med ett resultat på fem kycklingar av sex ägg. Speciellt då det var första gången jag kläckte fram kycklingar i en maskin där jag fick själv vända äggen, utan koll på vad luftfuktighetsprocenten var inne i maskinen.

 

Mer info om hur jag gjorde för att kläcka fram kycklingarna hittar du längre ner i detta blogginlägg. Hur som helst är det vanligt att det inte lyckas med alla ägg, och jag hade en otrolig tur som fick fem av sex att lyckas.

 

23.8.2018 6

Här är de som var så där små (som de nykläckta) för två veckor sen. Fleur till vänster och Gullefjun till höger.

 

Varför hade du dem länge i äggkläckningsmaskinen efter att de kläckts?

Nyfödda kycklingar är väldigt ostadiga på benen, somnar stup i kvarten och är väldigt våta. Så för att inte orsaka att de skulle frysa ihjäl, det första de gjorde, så fick de stanna kvar inne i den varma maskinen och torka.

 

Dessutom så triggar kycklingen, som vid det här laget testar sina ben och rusar över andra äggen samtidigt som den piper för kung och fosterland, de andra äggen att kläckas. Därför lämnade jag kvar den nästsista kycklingen som kläcktes med det sista ägget, för att hjälpa sista ägget på traven att komma till världen.

 

När kycklingarna var stadigare på benen och torkat, så fick de fara ut till hönshuset under värmetaket. Då torkade de riktigt snabbt och fluffade till sig.

 

23.8.2018 7

Gullefjun har en otroligt vacker fjäderdräkt och är en mycket duktig flygare.

 

Hur kläcker man i äggkläckningsmaskin, och vad ska man tänka på? 

Det du behöver är en äggkläckningsmaskin, som jag fick låna av en härlig kvinna från Molpe. Dessutom behöver du befruktade ägg från valfri ras du önskar ha i din flock.

Det du behöver tänka på att inte ha maskinen på en plats där det finns risk att någon smäller till den så den far i golvet, eller att den är i drag. Eftersom vi har supertätt hus så hade jag den på skrivbordet i mitt kontor, som jag låste varje gång jag inte var i närheten, så inte katterna skulle av misstag få ner maskinen.

 

När du kläcker fram ägg själv så ska du först och främst få rätta temperaturen i maskinen, och se till att den är stadig. Jag hade en stadig 37,5 under hela processen, förutom den sista dagen då kycklingarna kläcktes och temperaturen närmare sig 38. Temperaturen kommer att sjunka när du vänder äggen, men det är inget du behöver vara orolig för. Befruktade ägg tappar inte sin värme i första taget.

Dessutom ska du alltid se till att ha vatten inne i maskinen. I den Brinsea mini eco jag använde mig av så fanns en befintlig kopp som jag fyllde dagligen. Innan kycklingarna kläcktes la jag även en fuktig svamp ovanpå, så inte kycklingarna skulle dränka sig.

 

Du vänder äggen så många gånger som det passar dig. Vissa vänder endast morgon och kväll, medan andra vänder upp till fem gånger per dag. Jag vände tre gånger på dagen. Morgon, mitt i dagen och på kvällen. För att hålla koll på vilka ägg du vänder och vilken sida de ska ligga på så kan du rita ett två olika symboler på motsatt sida av ägget.

 

OBS!

Tvätta händerna noga före du vänder äggen. Var lugn och försiktig med äggen. Skaka inte dem som maraccas alltså. Och igen, tvätta händerna. Handhygien är A och O när det kommer till att kläcka ägg, eftersom vartefter dagarna går blir äggen bara mer porösa och bakterier har lättare att tränga sig igenom.

 

OBS IGEN!

Hjälp aldrig en kyckling ut ur ägget. Du kan i värsta fall döda kycklingen. Naturen är inte alltid så härlig att beskåda, men det finns en orsak till det mesta, och när det kommer till kycklingar så är det viktigt för dem att komma ut själv för att vara så pass starka att de klarar sig utanför ägget.

 

23.8.2018 8

Blondie som fortfarande är mysig och älskar att vara i famnen. Var rädd att hon skulle vara en tupp, men efter att ha sett en bild av hennes bror som har en ENORM och mörkröd kam, så kan jag andas ut igen. Hon är nu 5/6 veckor gammal, och vid det här laget borde det synas tydligt om det är en tupp man har att göra med.

 

Varför matar du kycklingarna med ägg? Äter de sig själva?

Kycklingar är inte ägg. Kycklingar är en cell som suttit på ett befruktat ägg, och som har fått utvecklats som embryon i 21 dagar, under de rätta omständigheterna. Ägg är supernyttiga för höns och kycklingar att äta, som ger dem massor av protein att orka växa och bli fina och starka fåglar.

 

Dock äter kycklingar och höns i princip allt, så matar du dem med matrester och har ätit kyckling till middag, så äter dem säkert det också. Dock är det ditt eget val om du vill mata dem med kött.

 

23.8.2018 9

Luna som är flockens chef. Det är tack vare henne som de nykläckta kycklingarna är i en bur, men även tack vare henne som resten av flocken nu går ut i sin hage och njuter av vackert väder. Dit hon går så går resten av flocken. Fångar hon en fluga (eller jag ger henne en fluga) så ger hon den vidare till de mindre kycklingarna.

 

Hur många höns tänkte du ha? 

Jag hade ju inte tänkt ha fler än fem, och nu sitter jag här med tio stycken. Dock misstänker jag att det kan finnas en och annan tupp bland mina dvärgkochin, och då får jag så lov att hitta nya hem till dem. Eftersom tuppar kan ta livet av varandra i värsta fall, så räcker det fint med en tupp per flock. 

 

Men vem vill nu inte ha söta, snälla och otroligt tama höns och tuppar? Alla mina kycklingar vill vara i famnen och mysa, samt äta hur handen, så tänker att det inte blir svårt att hitta nya hem till dem om någon blir tupp.

Det svåraste är väl hur jag ska kunna ge bort någon, så vill inte tänka mer på det nu. Nu njuuuuuuter jag ba av livet som hönsägare till 10 underbara kycklingar.

 

23.8.2018 10

I fokus är Isla, som är mystypen nr. 2. Jag får vara noga med att se var jag har fötterna, för är inte Isla i min famn så ligger hon nära mina fötter.

 

Varför har du de nyfödda kycklingarna i en skild bur?

Så inte de äldre hönsen ska picka ihjäl de nyfödda. De nyfödda får vara i buren (när de inte är uppe i min famn och myser) tills de vuxit till sig och kan ge ifrån sig. Dock kommer det inte ta länge innan jag vågar prova på, eftersom kycklingar växer så otroligt snabbt. 

 

Nu får istället alla bekanta sig med varandra, på ett säkert sätt, och förhoppningsvis bli vana med varandra på det sättet.

 

23.8.2018 11
Fleur som njuter av livet. Otroligt vad de växer de små liven!

 

Varför är de så söta? (Trots att jag är rädd för / ogillar fåglar)

Därför att det ÄR söta! Kanske inte just den sekunden de föds (skoja ba; jag grät och sa "guuuud vad du är gullig" till alla som kläcktes), men vem kan motstå en liten lurvboll som är så mjuk att man inte vet vart man ska ta vägen?

Tidigare var jag lite rädd för höns och hade en tanke om att de är asociala fåglar som inte vill mysa. 

 

Så fel jag hade. 

 

Mina kycklingar är så otroligt tama, snälla och underbara. Med sina egna personligheter och vackra fjäderdräkter. Jag ser fram emot att se alla utvecklas och ha dem i mitt liv.

 

Kommentarer

  • Jenny 25/07/2018 12:23am (5 år sen)

    Älskar att Luna ger flugor till de mindre <3 Hoppas att hon snart vill ge till de allra minsta också!

Skriv en kommentar