blogghedaear

Ta hand om din menskopp.

Skrivet av Caroline Eriksson 13.12.2016 | 4 Kommentarer

Från politik till mens. Nu ska jag tala mer om menskoppen. Är du nyfiken på alla inlägg jag skrivit om mens eller menskoppen, söker du bara de orden i sökrutan här till höger. Det finns en del att läsa.

Jag tycker ju inte om att ha mens exakt, men tycker om menskoppen. Efter att mensvärken gett upp så glömmer jag helt och hållet bort att det är mens på gång. Jag som sover naken behöver inte kämpa med obekväma trosor och bindor som bara irriterar. Eller tamponger som lämnar små spår efter sig, för helt hygieniska är de inte. 

 

Menskoppen är det mest miljövänligaste och ekonomiska alternativet du kan välja om du menstruerar. Den håller i 10 år om du tar hand om den på rätt sätt. Min favoritmenskopp som jag använder hela tiden har nu börjat tappa lite färg, så den är fullt ut inte lika lila och fin som när jag köpte den för något år sen. Men det är helt normalt. Huvudsaken är att den är ren.

Nu ska jag ge er lite tips från mens-coachen hur du tar hand om din egen menskopp.

 

 

1.  Koka den. Är det första gången du använder menskoppen, så kokar du den minst 10 minuter. Håll koll på att den inte tar i kastrullens kanter, men är det tillräckligt mycket vatten och bubblar fint, så guppar nog menskoppen runt i lugn och ro. 

Jag kokar min menskopp varje gång före och efter jag ska ha mens, i typ tre minuter. Hålen i menskoppens början rengör jag med hjälp av en tandpetare. Under tiden jag har mens så tvättar jag den med skonsam tvål och sköljer den med vatten.

2.  Förvara menskoppen i den påse den kom med, för att undvika att bakterier ska komma på den. Vaginan rengör sig själv automatiskt, men det betyder inte att man ska utmana ödet och irritera vaginan mer än nödvändigt.

3.  Det finns rengöringsmedel enkom för menskopar att köpa, men det tycker jag är onödigt så länge du följer de två steg jag förklarat före. En menskopp ska vara enkelt och billigt att använda. :-)

 

menskoppcarro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poserade med en av mina menskoppar idag. Den här är storlek 1 och har fortfarande piggen kvar. Min favorit-menskopp är storlek två och är utan hela piggen.

Som favorit i repris tar jag och klistrar in min alldeles egna storleksguide till menskoppen.  

Carros storleksguide till menskoppen:

Först och främst: alla är vi skapta på olika sätt. En livmoderhals kan vara låg medan den andra gömmer sig nästan. Placeringen ändras också under menscykeln, så bara för att den är hög under icke-mensturerande dagar så kan den vara låg under mensen – och vice versa. Bara för att menskopp 2 passar mig bäst så kan 1 vara din optimala kopp, beroende på hur du är konstruerad.

Inte haft samlag: 1
Ung kvinna / tonåring: 1
Ung kvinna / tonåring som har fött barn: 2 (eller 1)
Vuxen (20+) har fött eller inte fött barn: 2 (eller 1)
Måttlig mens (behöver inte byta mensskydd ofta eller blöder lite åt gången): 1
Riklig mens (behöver byta mensskydd flera gånger per dag): 2
Kort slida: 1
Känslig urinblåsa: 1
Stark bäckenbottensmuskulatur: 1 (eller 2)

Kommentarer

 • Sevendays.fi/lagombackan 14/12/2016 7:48am (4 år sen)

  Alltså du får nog tagit ut koppen fast den är utan pigg?

  • Caroline Eriksson 16/12/2016 10:16am (4 år sen)

   Man drar ju inte i piggen, för det kan ju ta ont ;)
   Jag ba kniper till lite i menskoppen, slappnar av och tar ut menskoppen. :)

 • Sandra 14/12/2016 7:50am (4 år sen)

  Alltså jag köpte en menskopp efter att ha läst nåt av dina inlägg o var så glad o taggad o allt var frid o fröjd. Turns out att jag blöder för mycket för en. Såå himla tråkigt! När det står "behöver bara bytas 2-4 gånger per dygn" så snackar vi 2-4 gånger i timmen de värsta dagarna. Helt vanvettigt. Jaja, åtminstone kan jag använda den ett par dagar per cykel (själva mensen varar ju sisådär 7 dagar per gång till råga på allt) när det lite har lugnat sig. O så kör vi mensvärk som kan liknas vid förlossningssmärtor på det. Ja, för att inte glömma pms-en som ren före barn var grym o nu efter barn får mig att vilja skiljas, ångrar alla mina val i livet och ger mig ångest över att jag inte har några vänner :D VARJE GÅNG. Nej no e de underbart. :D Haha ursäkta blev lite deppig kommentar nu :D Men bra att du skriver om detta, tycker själv inte att det är så pinsamt att snacka mens men har ändå en litenliten spärr i mig som säger att jag inte ska publicera den här kommentaren för tänk nu om nån bekant läser? Oj huhu. Behövs mer såna här inlägg!

  • Caroline Eriksson 16/12/2016 10:18am (4 år sen)

   Din pms och mensvärk påminner läskigt mycket om min egen. :)
   Första två mensdagarna tömmer jag min menskopp mer än annars, ba fö att det inte ska bli för fullt. Har du storlek 1 eller 2?
   Menskopp 2 ska ju kunna hålla mer mensblod och övriga vätskor än storlek 1 :)
   Allt gott till dig, och skit i om någon bekant läser detta. Man ska nog säga hur man har det. <3 Allt gott till dig!

 • Fredrica 14/12/2016 3:10pm (4 år sen)

  Ja, heja menskoppen! Lätt ett av mina bästa köp!

 • S 14/12/2016 7:35pm (4 år sen)

  Tack för ditt inlägg om det här och tack för din blogg överlag, läsr nästintill varje dag! Var kan man köpa en menskopp?

  • Caroline Eriksson 16/12/2016 10:18am (4 år sen)

   Menskoppar kan man köpa från Lunette, Viktor & Vilma, i vanliga matvarubutiken och apoteket. :)

Skriv en kommentar