Ta hand om djuren i värmen!

tisdag 10 juli 2018 - 18:21 | 0 Kommentarer

Det var minst sagt en chock att vakna upp från en vaknatt, till trettio grader i skuggan. I skuggan! Är det ens möjligt i detta land att nå såna temperaturer? Hade det här varit för en vecka sen så hade jag inte haft sån panik över värmen, men nu har jag fler än mig själv att tänka på.

 

Katterna klarar sig. De har varit inne hela dagen och hållit sig där det varit som kallast. Jag och Fredrik har klarat av värmen, trots att det varit tungt att andas, men mina tankar gick till de stackars kycklingarna som nu kanske hade det alldeles för varmt. Många kanske tänker att värme är optimalt för fåglar, men det får inte blir för varmt. Hönsen klarar nästan bättre kyligare temperaturer, än varma dagar som denna. Speciellt när de är fullvuxna med alla fjädrar på plats.

 

Jag håller på att bygga en utehage till dem, vilket gör att jag kan vädra (vilket inte hade gjort någon nytta idag) utan rädslan att rovdjur ska ta sig in i hönshuset. Men än är kycklingarna för små att gå ut, och jag vill att de ska bli mer hemmastadda innan de går ut så jag får bara se till att göra livet så optimalt för dem inne i hönshuset.

Och det här är vad jag har gjort för att ta hand om mina kycklingar i denna värme vi fått uppleva idag.

 

10.7.2018 1

Luna, gumman på täppan.

 

Jag tog två kylklampar och lindade in dem i en gammal tröja jag tänkt skänka bort till välgörenhet. På sätt och vis blev det välgörenhet ändå, eftersom hönsen älskade det! Nu kunde de kyla ner sig i värmen, utan att förfrysa sig, och samtidigt visa vem som är högst i rank.

 

Igår sprang Luna runt och muckade med allt och alla, och idag verkar det som att hon får vara gumman på täppan.

Idag var det betydligt behagligare harmoni i gruppen, även om värmen inte var lika behaglig.

 

10.7.2018 2

Blondie njuter av att ha det lite svalare.

 

Kylklamparna med tröjan på sig gör att kycklingarna kan själva bestämma om de vill vara ovanpå, på sidan eller en bit ifrån, för att kunna behålla den optimala temperaturen.

 

10.7.2018 3

Nu har de alla namn! Närmast ser du Is, med Eld i mitten och längst bort är Gullefjun.

 

Det var även igår som jag tog bort pafflådan för de minsta kycklingarna, och lät dem springa fritt med de äldre kycklingarna. Det var nödvändigt, eftersom jag på kort stund igår hunnit städa ur deras pafflåda tre gånger, efter att Luna och Blondie flygit in dit för att sprätta ut kycklingarnas mat och krypit under deras värmetak för att mysa.

 

Igår var tempen 25 grader inne i huset, så de äldre frös inte. De ville bara vara nära de minsta kycklingarna.

 

10.7.2018 4

Luna med de vackra färgerna.

 

Jag blev annars glad att upptäcka att de äldre kycklingarna hittat till sin sittpinne själva inatt, för att sova där hela natten. Eftersom jag jobbat natt kunde jag inte gå och titta till dem samma tid jag annars gör, innan jag själv går och sova, men såg bajs under sittpinnarna vilket betyder att de sovit gott där hela natten.

 

10.7.2018 5

Is och vattenmelonen.

 

Annat jag gjort för att se till att kycklingarna ska må så bra i värmen som möjligt, är att ha bjudit dem på vattenmelon. På så sätt får de i sig vätska, samtidigt som de får ett gott mellanmål.

 

10.7.2018 6

Luna och Is myser.

 

När jag har utehagen färdig så kommer jag att installera ett vattenbad för dem, så de kan svalka sig på så sätt också. Då ska man bara se till att ha tegelstenar för fåglarna att stå på, så de inte behöver doppa hela kroppen i vatten.

 

Annat som man kan göra för att kyla sina höns under varma dagar, är att ha ett sandbad till dem. I hönshuset har jag en plastkopp som jag fyllt med sand, och när de badar där så rengör de sig inte bara, utan även kyler ner sig själva. 

 

10.7.2018 7
Blondie som sover.

 

Kom ihåg att ta hand om dina djur i denna värme! Se till att de har kallt och rent vatten att dricka. Skugga att söka sig till och kärlekfulla hjärtan som vill ta hand om dem.

 

 

 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar