bloggheader6

Tappa björksav.

Skrivet av Caroline Eriksson 27.04.2017 | 1 Kommentarer

Har du någon gång testat på att tappa björksav, eller smakat på drycken björken ger dig? Jag har.

Första gången gjorde jag det år 2014, och det var en spännande dag. Jag försökte ju vara lite sneaky, men med två katter efter mig och i ett område där en massa pensionärer bor, så tror jag nog att alla stod i fönstret och funderade vad jag pysslade med.

Men på ett dygn fick jag ihop 1,5 liter björksav, och vet ni vad? Det var otroligt gott! Så nu är jag glad att jag äger en skog med några björkar på sig, så nu kan jag tappa hur mycket björksav jag vill.

 

Björksav lär vara riktigt nyttig. Den innehåller kalcium, kalium, magnesium och sockerarter. Aminosyror och bra enzymer som skall hålla en frisk, samt stärka immunförsvaret och vara bra för mycket annat.

 

Redan på 1700-talet så användes det som folkmedicin, och människor och dess boskap fick dricka björksav för att hålla sig friska / och bota olika krämpor. Det användes också till att tvätta håret med och mycket mera.

Björksaven håller sig några dagar i kylskåp, annars börjar den jäsa. Men vill du börja jäsa den, så ska det gå att göra champagne av björksaven. Det är ju snart vappen. ;-)

 

Man skall tappa björksaven innan trädet fått blad.

 

 

Så här gör du:

Borra ett hål i trädet, ungefär samma storlek som ett sugrör i omkretsen. Bind fast en flaska och peta in ett sugrör i hålet och led ner i flaskan. Sen är det bara att vänta och håll koll på flaskan när den blir full.

När du är klar så kan du se om du hittar en kvist på marken, som du täpper till hålet med. Annars står björken och blöder hela sommaren, så det är viktigt att plåstra om trädet.

 

Tacka björken så hjärtligt och njut av den hälsosamma björksaven.

 

IMG 6

Katten Leila inspekterade flaskan, dagen efter, för att se hur mycket björksav vi hade fått.

 

IMG 5

Mumsfilibabba!

Kommentarer

  • LillMorran 28/04/2017 5:41am (5 år sen)

    Du kan frysa ner saven, och när du sen vill ha den låter du den tina i kylen. Håller ett par dagar i kylen.

Skriv en kommentar