bloggheader6

Terapisnack och nya bilder från huset.

Skrivet av Caroline Eriksson 21.08.2018 | 4 Kommentarer

Det känns helt knasigt hur jag för ett år sen hade börjat grundmåla huset på insidan. Vi hade inget golv, inget tak och jag förstår nästan de personer som inte trodde att jag och Fredrik skulle klara av att få huset färdigt i tid*. För hur lyckas man egentligen bygga ett hus på kort tid, med kärleken och förståndet i behåll?

 

Idag får du se splitternya bilder från huset och hur vi har det idag, samtidigt som jag har lite terapisnack om hur det är att bygga hus, egentligen. 

 

23.8.2017 5

 

Så här såg det ut för ett år sen. Så svårt att greppa. Vi spenderade all ledig tid vid huset, och pausade våra liv för att få ett hem att kalla sitt eget.

 

De två intervjuer vi gjorde förra veckan hade just med huset att göra, och medan en artikel riktade in sig mer på inredning så handlade den andra om byggprocessen och hur det egentligen är att bygga hus. Många av de frågor vi fick fick mig att åter en gång reflektera över den tid som varit, och vad man egentligen varit med om.

Även om det här var det roligaste jag någonsin varit med om, så skulle jag inte för något i världen vilja bygga hus igen. Mest för att vi redan har det perfekta hemmet för oss, men också för att det kan vara väldigt påfrestande att pausa sitt liv i ett år och arbeta dygnets alla timmar och ha flera hem att ta hand om.

 

inredning 1

 

Den sista tiden i lägenheten var värst, eftersom varje framsteg vid huset gjorde att jag ville mer och mer bort från den lilla lägenheten. Att ta hand om lägenheten och städa noggrant där var inte prio ett, och det var kanske all frustration av att bo litet samtidigt som man bara längtade till huset, som gjorde att jag den där lördagseftermiddagen efter arbetet packade ihop alla våra saker från lägenheten och flyttade. Med Fredrik då förstås. Han följde gladeligen med mig efter att ha försäkrat sig om att vi hade tv-kanaler i huset.

 

inredning 2

 

Allt det vi arbetat för skulle på en kväll bli verklighet, och jag kan ännu minnas den där känslan som omfamnade mig när jag satt första kvällen vid huset efter en lång dag. Skulle jag faktiskt få stanna kvar här? Kommer inte någon och säger åt mig snart att vi inte får bo här? Att vi måste vänta ännu innan vi kan flytta in? 

 

Även om jag minns känslan, så finns det inte några såna känslor kvar inom mig. Istället känns det som att det är här jag ska vara. Att det här platsen är den jag alltid bott på. Och det är väl så det känns när man har funnit sitt hem.

 

inredning 3

 

Under tiden vi byggde var det några som berättade historier om människor som byggt hus och sedan skiljt sig. Det är tydligen vanligt, eller något som fastnar i människors minnen. Varför man ens ska börja berätta såna saker för människor som är mitt inne i ett bygge, det har jag inte aning om.

 

Dock var det inte vara husbygget som hände förra året, utan mycket annat, som gjorde att jag och Fredrik kom närmre varandra. Du vet, man kommer väl någon gång till en punkt i ett förhållande där man verkligen får se vad ens relation går för, och för oss förde hela 2017 oss samman mer. Man tror liksom inte det är möjligt, men plötsligt så kommer man allt närmre sin bästa vän, lär sig att kommunicera mera och älskar varandra lite mer.

 

inredning 4

 

För väljer du att bygga ett hus tillsammans med din partner, då är det så otroligt viktigt att ni faktiskt gör det tillsammans. Ni behöver inte svälja tröttheten eller stänga in den irritation ni kan känna under byggprocessen, men ta inte ut det på varandra. Ni gör det här tillsammans och ni får se till att ta hand om varandra under tiden. 

 

inredning 5

 

När någon frågar om vi ångrar något under den här resan som kallas bygget, så svarar jag "nej". Om jag behövt göra om allt, en gång till, så hade jag gjort precis samma sak igen. Tack och lov hade vi ju inte större motgångar under byggtiden. Karma kanske arbetar på det sättet, så medan det stormade omkring oss så fick bygget vara vårt lugn.

 

inredning 6

 

Ja, förutom att ja kanske lagt till en lampknapp på den här väggen. Det är väl det jag kan tänka på idag.

Ska du bygga hus så är det första tipset från mig att lägga till fler uttag än du tror att du någonsin kommer att behöva använda, samt lampknappar typ överallt.

 

inredning 7

 

Vi valde att göra oss av med nästan all gammal inredning. Endera skänkte vi, sålde eller kastade bort det som var gammalt för att ersätta med nytt / loppisfynd. Och det var något som verkade irritera många. Inte bara det att vi valde att bygga nytt då det finns så många gamla hus till salu, men att vi valde att skaffa ny inredning också.

Men när man bott i en liten lägenhet och bygger ett hus där nästan vardagsrummet är större än hela lägenheten man hade tidigare, då måste man kanske tänka över inredning. Dessutom var allting så mörkt i vår förra lägenhet, att det även började spegla sig på ens mående. Därav orsaken varför vi valde att göra allting så ljust som möjligt i huset, för att få ett gladare humör.

 

För övrigt borde inte andras val påverka dig hårt, så länge inte de skadar sig själva eller andra. Ba go with the flow, och känn tillit till att andra gör som de tror är bäst för dem själva. Att de gör det som gör dem glada.

 

inredning 8

 

Än håller vi på att bo in oss. Letar efter inredning som känns rätt för oss och som vi tycker är fint. Känner ingen stress på att få allt perfekt med detsamma, och passar som mest ba på att njuta av att vi får bo just här. Jag känner mig så hemma och trygg här. En känsla jag inte trodde var möjlig. 

 

Har hela mitt liv flyttat, men nu kan jag äntligen känna mig hemma. Och jag är evigt tacksam att jag fått dela denna resa med Fredrik, och att det är just han jag får dela detta hem med. 

 

inredning 9

 

Det här inlägget var inte alls tänkt att bli ett litet terapisnack om den tid då vi byggde hus. Jag hade mest bara tänkt visa er fina bilder från huset och skriva något som inte kom så nära mitt hjärta. Men så här blev det, och det blev bra. Som huset. ;) Har ni några frågor om hur det är att bygga hus, vad man ska tänka på och vad man verkligen inte får glömma - skriv en kommentar! Vill du se fler rum av vårt hus, har annars frågor om hur framtiden ser ut eller ba vill att jag ska skriva om något ämne jag inte berört på länge?
Skriv en kommentar. 

 

Nu ska jag åka iväg och möta upp kärleken i mitt liv, och hämta hem färger till att fixa färdigt vår bastu med. Snart förvandlas bloggen till en byggblogg igen.

 

* Vi hade inte lagt någon tidsram på hur snabbt vi ville få klart huset, men sju månader är inte illa pinkat.

Kommentarer

 • Frizz 21/08/2018 9:29pm (4 år sen)

  Va! Blandade sig folk i att ni ville ha nya möbler? Sånt är det inte tillåtet att ha åsikter om. Avundsjukan igen...
  7 mån, bra jobbat. Vi är inne på tredje sommaren av bygge nu (sommar ett var visserligen tomtarbete och bygglov i augusti) men ändå. Fast alla har olika. Olika stort, olika typer av hus. Vi har t ex källare, vilket kanske inte så många bygger idag? Det tog tid och pengar att spränga och greja men det blir väl bra då det blir färdigt. Vi gör också allt själva utom el och vvs.
  Ni bor fint!

  • Caroline Eriksson 21/08/2018 9:32pm (4 år sen)

   Ja, det var mycket folk ville blanda sig in i.
   Åh så spännande att få läsa lite om ditt bygge. Tror faktiskt inte det är så många som bygger källare nuförtiden, men det vore ju riktigt praktiskt att ha. Istället tog vi och byggde en kallvind på mellantaket för att förvara saker och sånt vid. Och jo, vi gjorde allt förutom el, vvs och underbara Dahlskog som kaklade åt oss. Uppdatera mig gärna hur det går för ditt bygge. Jag tycker om att se ditt namn i mitt kommentarsfält. :)

 • Anony. 21/08/2018 10:34pm (4 år sen)

  Angående "den saknade lampknappen" så finns ju trådlösa lampknappar, och t.ex. NEXA's knappar ser exakt ut som vanliga knappar.
  Som ett litet tips bara:)

  • Caroline Eriksson 21/08/2018 10:38pm (4 år sen)

   Jo jag vet. Vi har belysning uppe i taket till fläkten som är trådlös, men tror vi överlever utan den där knappen, även om det vore behändigt ibland. :) För tillfället har vi inte på en enda lampa, så vi tycks vilja ha det mörkt.

 • Steph 22/08/2018 12:41pm (4 år sen)

  Det första jag också tipsar folk om efter att ha byggt sommarstuga är att noga fundera över var de sätter kontakterna och att de inte kan ha för många sådana. Spännande att andra har samma erfarenhet!

  Nu i efterhand kan jag trösta dig med att vi i vår tur fick höra att de som byggt tillsammans och hållit ihop under den tiden kommer aldrig att skilja sig. Det är väl något att hoppas på! :)

  • Caroline Eriksson 22/08/2018 12:44pm (4 år sen)

   Tack för din kommentar och kul att läsa att det finns ännu en typ på denna jord som går runt och tipsar om kontakter :D :D
   Fint också att läsa om att du fått höra att de som hållit ihop efter ett bygge kommer aldrig att skilja sig. Tror ju att kärlek sist och slutligen är ett val och att man varje dag gör ett val att vara med typen man älskar. Men efter ett bygge och att ha kommit så nära varann så är det inte så svårt att göra det valet. <3

 • Alexandra 28/08/2018 9:21pm (4 år sen)

  Hej! Kul att se nyare bilder från huset!

  De utrymmen som jag gärna skulle se mer av (om du vill visa dem) är er walk in closet och mer detaljer i kök och hjälpkök/grovkök (smarta lösningar och hur det ser ut inne i skåp/lådor exempelvis) fast det är ju ganska privat. ;) så förstår ifall du inte vill visa upp detta åt hela världen.

  • Caroline Eriksson 28/08/2018 9:24pm (4 år sen)

   Hej och tack för att du uppskattade blogginlägget! :) Jag ska absolut fotografera köket mer och grovköket. Ska försöka ordna upp lite i klädkammaren också så kan jag visar hur det ser ut där :D OCH LÅDOR! Tack för att du sa det, för hade ingen aning ens om att någon skulle vilja veta hur det ser ut i våra lådor. Ska absolut visa dig (och resten av världen) det. :)

Skriv en kommentar