blogghedaear

Tips när du fotograferar porträtt.

Skrivet av Caroline Eriksson 03.06.2018 | 3 Kommentarer

Igår flydde jag och Fredrik Österbotten, och sökte oss söderut och inåt landet mot Tammerfors. Fredriks systerdotter hade tagit studenten och det skulle firas.

Jag vet inte om det har med åldern att göra, men på något sätt känns det som att alla andra åldras, än en själv. Som denna unga kvinna som nu tagit studenten. Hon var ju bara ett barn när jag och Fredrik började vara tillsammans! Nu har hon ju hunnit ikapp oss.

 

Resan till Tammerfors och studentfesten gick bra, trots att så gott som allt gick på finska. Till skillnad från sju år sen, så blir jag inte lika trött i huvudet att koncentrera mig på språket idag. Vi fick god mat, underbart väder och studenten var strålande vacker.

 

Fick dessutom fotografera henne innan jag och Fredrik startade vår resa hem igen, och vi åkte till hästarna för att fotografera henne med sin häst. Jag hann bli biten av en annan häst, såg en groda och hade den kanske snabbaste, men bästa, fotograferingen någonsin.

Ska dela med mig av mina favoritbilder från igår, samtidigt som jag ger dig 4 tips när det kommer till att fotografera porträtt.

 

4 tips vid porträttfotografering

 

noora.02.06.2018 1 svartvit 800

 

1. Fotografera i RAW

Speciellt om du har tillgång till redigeringsprogram och tycker om att arbeta med efterbehandling av bilder. Medan JPEG är en färdig bild, så innehåller RAW allt det du inte visste att du behövde. Jag fotograferar alltid i RAW, och älskar den frihet och alla möjligheter det ger mig.

 

Visst, det kommer att ta längre tid för dig att få den färdiga bilden, men jag upplever att det är värt det.

 

noora.02.06.2018 2 800

 

2. Våga testa nya vinklar

Alla har vi olika tycke när det kommer till hur en bild ska se ut, och hur vi ska se ut på fotografier. Själv pirrar det i mig av att få testa nya saker och inte bara ta bilder som förminskar människar. Alltså, allt annat än uppifrån.

Tvärtom vill jag ge människan allt fokus och den pondus som jag tror alla vill uppleva. Så istället för att fotografera uppifrån och stå rakt upp medan jag fotograferar, så söker jag mig gärna neråt marken för att fotografera.

Till exempel så satt jag på marken medan jag fotografera denna bild. 

 

Bonustips: se till att de kläder du bär fungerar med att fotografera så pass rörligt, så du inte kanske går och visar rumpan i en kjol eller har alldeles för urringat. Du vill ju inte göra "objektet" obekvämt i onödan.

 

noora.02.06.2018 3 800

 

3. Placering och ljus

Här tar jag mig friheten och kastar in två tips i ett.

Vid porträttfotograferingar ska huvudet vara något ovanför mitten, men allt behöver inte vara i mitten. För att få med lite omgivning och känsla i bilden kan du med gott samvete lämna lite utrymme i ena sidan av bilden. 

Sen fotograferar jag aldrig i blixt heller, eftersom jag älskar den känsla och mjukhet som jag får utan blixten. Istället tar jag vara på det ljus som finns, och använder mig av det. 

 

När jag fotograferar mig själv så får det gärna vara lite rått, eftersom det trots allt är jag själv som har kontrollen över slutresultatet då. Men när jag fotograferar andra vill jag ha det mjukt och fint, och motljuset ger den perfekta känslan.

 

noora.02.06.2018 4 svartvit 800

 

4. Våga instruera

Alla är inte bekväma framför kameran. Inte ens jag. Själv förvandlas jag till en stel pinne om någon ska börja fotografera mig, och ber du mig att le så ser jag ut som den där emojin som visar alla tänder. Så för att hjälpa till på traven för att få människan du fotograferar lite mer trygg med dig, och få till en bild, så behöver du säga till lite, 

men framförallt visa hur du tänker.

 

Istället för att be människan lägga fram ett ben eller ha ner hakan lite, visa själv med kroppen hur du menar. Märker du att ljuset är bättre två meter till sidan, våga be om att byta plats. Ni vill ju båda ha till en fin bild.

Samtidigt går det att skoja lite och våga ha roligt, för att få till ett äkta leende och härlig känsla i bilden.

 

 

Trots att detta var kanske den snabbaste fotograferingen jag någonsin upplevt, så blev det en av de bästa. Allt klickade, bokstavligen, och studenten fick fina bilder som minnen för livet.

 


Läs även om:

när jag fotograferade 1 års fotografering.

Hur du fotograferar norrsken.

 

 

Kommentarer

 • Sara Storbäck 03/06/2018 9:26pm (3 år sen)

  Vilka fina tips och jättevackra bilder :)

 • Elle 03/06/2018 11:37pm (3 år sen)

  Telepati!:D Satt just häromdagen och funderade på att be dej skriva lite mer om din fotografering och tips å trix! Så himla snygga bilder! Vi har en (stor)familjefotografering på kommande i sommar, gör du även sådana uppdrag, eller fotar du bara privat? :)

  • Caroline Eriksson 03/06/2018 11:42pm (3 år sen)

   Nämen vad kul! Måste nog ha varit telepati. ;)
   Jag fotograferar allt från 1 års fotograferingar till bröllop, inom rimligt avstånd.

   Vill du veta mer så är det ba att skicka ett mejl till erikssoncaroline@hotmail.com :)

 • Julia Holmqvist 04/06/2018 2:16pm (3 år sen)

  Vilka bra tips! Jag glömmer ALLTID att fota i RAW format haha, Vilket bildredigeringsprogram använder du? :)

Skriv en kommentar