bloggheader6

Tips nr. 1 för grötvägrande bebisar!

Skrivet av Caroline Eriksson 14.10.2020 | 1 Kommentarer

Ända sedan jag introducerade mat för barnet vid 5 månaders ålder (pyttesmå plockbitar och puré) har vi dagligen övat på det här med mat. Roligaste är det att få äta själv, och då låter jag henne äta själv. Så smidigt även då man själv får båda händerna lediga för att själva äta, så på kvällen äter vi alla middag tillsammans. 

 

Idag äter Nova i princip allt (som jag bjuder på och lagar) och även om vi har (som alla andra föräldrar med bebisar) matvägrande stunder i samband med tandsprickning eller faser av olika slag, så ska jag inte klaga över vår matsituation. 

Jag fick det som jag önskat: att matstunden blir en rolig stund tillsammans, där man får utforska alla sina sinnen och känna matglädje när den är som bäst.

 

Men om det är något som jag hade velat få en ändring på, så är det gröten. Den har behövt bara så len och fin som möjligt. Absolut inga småbitar eller gryn i gröten som får barnet att spotta ut allt och totalvägra mer. Och så har det varit med all "vanlig gröt" eller puré med bitar i. Hon har totalvägrat. Förstår inte, eftersom det inte är problem med bitar annars då hon äter all annan mat hur bra som helst (pizza, bröd, rågknappar, kött). Allt gott går ner.

Vilket innebär att det enda som funkat i grötväg är de där färdiga pulvergrötarna eller klämmisarna, och det blir ju inte hållbart i längden. Speciellt nu när hon äter stora portioner. 

 

Men *ta i trä*, nu verkar jag ha hittat en lösning på vårt problem!

 

GRÖT PÅ HAVREMJÖL
 

121459500 340523623713890 8457292345888353148 n 

 

Innan jag delar med av tipset nr. 1 för grötvägrande bebisar, så ska jag förtydliga att jag har testat ALLT. Jag har mixat och till och med använd mortel på havregryn och pulvergröt (sån som är mer grynig), och det har inte gått hem hos barnet.

 

Okej. om ditt barn tycker att "vanlig gröt" är för stabbig och obehaglig i konsistensen, så kommer här mitt bästa tips: gör kvällsgröten på havremjöl!

 

Från att Nova har totalvägrat "vanlig gröt", så har hon flera kvällar nu ätit den gröt jag lagat åt henne. Igår kväll åt hon till och med en vuxenportion, så god tyckte hon den var! Från att ha haft "problem" med kvällsgröten (supervanligt att just bebisar inte tål konsistensen av gröt eller puré med bitar i), så äter hon min gröt med god aptit.

Och det viktigaste är ju att barnet äter.

 

 

Så här kokar jag gröten:

Har under dagen 2 dadlar (eller plommon) i bitar i ett glas med lite vatten. När man sen kokar gröten på kvällen är frukten mjuk och typ färdigt mosad.

När jag kokar gröten så har jag i typ 4 dl vatten, dadlarna och en halv banan i små bitar. Låter det koka och rör runt tills all frukt är mosad.

 

Häller i lite havremjöl vartefter (man behöver inte alls lika mycket som om det vore fulla havregryn), och rör konstant runt i kastrullen tills gröten börjar få den konsistens jag vill ha. 

Låter gröten puttra lite, och lägger den sen över på ett fat.

Gröten får svalna något innan den är redo för barnet att äta.

 

Den är så uppskattad, och jag är glad att se mitt barn äta sig mätt och nöjd på mat jag lagat.

Kommentarer

  • Li 15/10/2020 8:37pm (22 månader sen)

    Kan du skriva lite om När ni började med plockmat, vilken ålder, vad gav ni, hur ofta osv.. min bebis är 6mån o jag är såsåså rädd att hon ska sätta i halsen så jag har ångest av att Änns tänka på plockmat. Känns som barnet kmr få äte pure tills hon blir 18... hon hulkar mycket, jag förstår att kräkreflexen sitter ”ytligt” men hon hulkar och kan inte ens svälja magsbågar som ändå blir mjuk i munnen, elr hon äter nog majsbågar bra men några gånger har det hänt att en bit ”fastnat” så hon börjat hulka så jag har drabbats av TOTALpanik. Nej jag vet inte hur jag ska ta mig till väga, detta är verkligen ett stort problem för mig. Jag är med i plockmats gruppen på fb och jag tkr alla verkar så modiga. Kanske mitt barn inte är redo? Eller mamman är ju uppenbarligen inte redo.. som du hör 😂 nemen lite tips o så av dig skulle jag uppskátta.

    • Caroline Eriksson 15/10/2020 9:39pm (22 månader sen)

      Hej, tack för din fråga. Jag kan absolut fixa ihop ett blogginlägg där jag talar om hur vi gjorde när vi introducerade mat och plockmat. ❤️

Skriv en kommentar