bloggheader6

Titta in i min Bullet Journal.

Skrivet av Caroline Eriksson 26.09.2017 | 3 Kommentarer

Kategorier:

När jag var yngre så skrev jag dagböcker på löpande band. Jag filosoferade, ritade, skrev hemlisar och listade alla snygga pojkar. Sen startade jag en blogg, och att skriva dagböcker har hamnat i glömskan. Tills Juli månad i år, då jag började min första Bullet Journal.

 

Hade hört om konceptet men tyckte det lät så himla invecklat. Och tråkigt. Varför funkar det bara inte att använda en vanlig kalender? Nå, saken är den att jag provat på konceptet "perus kalender", och har aldrig hållit mig till den. Första månaderna har jag varit inspirerad och sen har den lämnat tom. Det har känts som att det är för många ramar att hålla sig efter, och som den rebell jag är passar det inte. Vissa dagar vill jag ju inte skriva något, medan andra dagar har jag inte stopp på pennan.

Därför provade jag Bujo och fastande på en gång. Jag började med ett vanligt rutigt häfte för 90 cent, men den var inte lika hållbar som jag önskat & papperskvaliteten var inget att hänga i granen.

 

Så till min födelsedag fick jag en Leuchtturm1917 av Fredrik, och jag har varit sysselsatt sen dess. Jag skriver om allt från himmel och jord, samt planerar mitt liv så det ska gå runt.

 

BulletJournal 1

 

Det här är vad jag använder för att kunna bujo. Som jag skrev tidigare så behöver du egentligen inget mer än ett vanligt häfte och en penna, men jag vill ha färg i tillvaron och köpte en guldig penal fylld med godheter.

 

Ovanför min Bullet Journal ser du mina absoluta favoritpennor. Faber-Casetell i storleken S, M, F och B. Min favorit av dem är S, som jag använder till att skriva med. F och M är bra när man planerar (som du får se lite längre ner) och B när man gör snygga rubriker.

Ingen av de pennor jag använt har blött igenom pappet i min Leuchtturm1917. Det "ghostar" lite ibland om jag fyller i stort och mycket svart, men det gör det på vilket papper som helst.

 

BulletJournal 2

 

Varför ville jag ha just en Leuchtturm1917? Nå, av olika orsaker. 

1. Det är 249 numrerade sidor, vilket är behändigt.

2. Sidorna kan man få prickade, vilket jag älskar. 

3. Den har en hård och tålig pärm, med band som håller fast boken.

4. Längst bak finns en ficka att spara lappar och bilder i.

5. Två bokband så man kan hålla koll på vissa saker.

6. Färdigt index för en att fylla i. (kan visare i ett annat blogginlägg hur jag fyller i den) 

7. Den finns i flera olika färger. Tyvärr så var min favoritfärg (turkos) slutsåld, och skulle komma ny upplaga i oktober, så jag valde min nästbästa färg. Orange. 

8. Efter att ha sett på tusentals youtube-videos kom jag fram till att det är den boken jag behöver.

 

Det går att köpa i vissa bokaffärer (dock hittade jag ingen i Vasa?!) och från nätet. Fredrik beställde min från Leuchtturm1917's hemsida, så denna bok kom raka vägen från Tyskland. Det blev hemleverans, och på typ en vecka var den hemma.

 

BulletJournal 3

 

Så nu börjar vi bläddra i min bullet journal. Jag börjar alltid med en årsöversikt där jag har möjlighet att hålla koll på födelsedagar och viktiga event i framtiden. Som det sur ut nu så har jag hur lugnt som helst, men tro mig, det kommer att ske ett och annat på den här sidan.

 

BulletJournal 4

 

När man håller på med bullet journal så behöver man inte följa några regler. Man ska göra det som funkar för en, och det gäller att prova sig fram. När jag började med min första bullet journal så gjorde jag en menskalender som jag var så nöjd med. Men nu i min andra testade jag något nytt, som är lite mer stilrenare och enklare att hålla koll på. 

 

Jag har alltså på en sida gjort en hel miniatyr av året 2017 och färgat i de veckor jag mensat. Jag lämnade andra bladet tomt för att fylla vartefter i varje månad jag har mens. Att skriva ett helt år tar tid. 

Jag har limmat in små bilder av lingon, eftersom vissa vill kalla mensen för lingonveckan. Ja ba sejr mens.

 

BulletJournal 5

 

Istället för att bara hålla koll på mens och event, så har jag även en sida för bloggidéer. Jag pixlar mina idéer, för lite fantasi får ni också ha. Citatet jag hittade på internet tyckte jag var passande och roligt. Har tänkt att denna bok ska hålla länge, så har sparat tre tomma sidor för mina bloggiedéer.

För det mesta är jag ändå relativt impulsiv när det kommer till att blogga.

 

BulletJournal 6

 

Här ser du hur sidorna är prickade och numrerade. På sidan tretton har jag printat ut en planlösning av vårt hus, och fyller i vartefter vilka rum som är färdigt målade och hur många varv jag målat dem. Det är trots allt några rum i huset att hålla koll på, så det här kommer att hjälpa mig mycket.

 

Sida nummer tolv är tom, så där tänkte jag printa ut lite bilder och limma in som är tagna under byggtiden.

 

BulletJournal 7

 

Nu börjar vi med veckoplaneringen. Vissa väljer att planera för varje dag, och alltså använda en hel sida för en dag. Men jag klarar mig med två sidor där jag listar upp dagarna och vad som är på gång. Oftast fyller jag i dagen samma dag den börjar. 

Dessutom har jag listat "Denna vecka", som är för sånt jag ska göra men inte vet när. "Mål denna vecka" är sånt jag vill ha gjort och drömmer om, medan nästa vecka är för att hålla koll på sånt jag ska lägga i veckoschemat då.

 

Jag planerar alltså inte flera veckor åt gången, utan en vecka i taget. Googlar du "Weekly Spread" så ser du olika sätt att göra sin veckoplanering. Den här är det som funkar för mig personligen.

 

BulletJournal 8

 

Jag fick frågan om hur man använder "nycklar" i en bujo, och vet ni vad? 

 

DET ÄR HELT UPP TILL ER SJÄLVA.

 

Man måste alltså inte följa vanliga bujo-nycklar. Speciellt inte om de inte funkar för en själv. Som ni kan se lite av nu så listar jag sånt jag ska göra som en boll. Är det klart så kryssar jag av det. Struntar jag i att göra något gör jag en halvfärdig pil, för att visa att jag skjuter upp det. Trianglar är event och så vidare.. 

 

Det är bara fantasin som sätter stopp, och det viktigaste är att du gör något som passar dig.

 

BulletJournal 9

Så här ser mitt månadsuppslag ut. Eftersom det snart blir oktober och det är halloween, så pyntade jag sidan med färgglada monster och spöken. Och så katter förstås.

 

Den här ska hjälpa mig att hålla koll på event i framtiden samt arbetstider.

 

BulletJournal 10

 

Och sist men inte minst så har jag fastnat för något som kallas "Habit tracker". Här listar jag allt från att vattna växterna till hur ofta jag handlar mat & fotograferar. Du kan lista upp precis vad du vill.

Dagarna kommer jag att göra färgglada, vartefter jag gör något av det jag listat.

 

Som du ser har jag skrivit något på sidan bredvid, men den kommer jag att sudda ut. Tanken var att skriva något varje dag jag är tacksam för, men tar hellre och fotograferar fina minnen från oktober och klistrar in den på sidan. Typ en tillbakablick på oktober månad, och det som gjort mig glad.

 

 

Har du frågor om Bullet Journal eller vill veta mer? Jag har gjort en egen kategori för just min Bujo här på bloggen, så kommer nog att blogga mer om den. Kanske göra det till en rutin varje vecka och månad att visa mina uppslag, när jag planerar?

 

Kommentarer

 • Paula 26/09/2017 3:25pm (6 år sen)

  Roligt att läsa! Började skriva min första bujo nu i september. Jag hoppades på att bujon skulle ge mig lite "ro i själen" när jag skriver ner mina to do -listor. Och det har nog fungerat just så: älskar att sätta ett kryss efter tråkiga saker som ja har fått undan. Nu har jag på gång en fönstertvättlista :)

  • Caroline Eriksson 26/09/2017 9:01pm (6 år sen)

   Tack så mycket, och kul att läsa du får ro i själen av ein bujo. Det är ju som sin egentid när man får sitta och pyssla i bujon :) Lycka till med fönstertvätten. ;)

 • Hanna Stigzelius 26/09/2017 8:54pm (6 år sen)

  Sååå fina sidor. Min bujo funka super hela våren. Men sen tappade jag det under sommaren och har inte kommit igång igen. Gillar dock konceptet.

  • Caroline Eriksson 26/09/2017 8:59pm (6 år sen)

   Tack så mycket! :) Det bästa med en bujo är ju att man får börja var och när man vill. Har man ingen inspiration, så får man ba pausa för att ta upp den där man slutade sist. :)

 • Sandra Neuman 27/09/2017 1:19pm (6 år sen)

  Jag köpte en med prickade sidor från vår lokala bokhandel igår, och tänkte testa den nu så skaffar jag en leuchtturm sedan när jag får tillfälle :P På onsdag börjar en arbiskurs om bujo som jag ska fara på, mest för att få inspirationen, men det blir kul!

Skriv en kommentar