bloggheader6

Underbara orgasm - Del två

Skrivet av Caroline Eriksson 27.04.2016 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Fick igår en LÅNG kommentar med många frågor som jag nu ska svara på. Vill ni läsa hela kommentaren, klicka här! Fortsätt skriv frågor om det är något ni undrar över. :-) Ni får svar JÄTTESNABBT.

 

"Männens orgasm/utlösning är ett villkor för att mänskligheten ska fortleva. Kvinnans orgasm är inte nödvändig för fortplantning. Kan det vara en delorsak att orgasm hos män tycks vara mer "självklart" än hos kvinnor?"

Om det här stämmer så kanske det är så att Gud är en man. Skämt åsido.

 

Det är stor skillnad på manlig orgasm och utlösning. En man kan får orgasm utan att få utlösning. Utlösning är det som KAN komma efter en orgasm. Men är inte nödvändigt för att klassa ett samlag som "bra". En manlig orgasm, är precis som kvinnans, muskelsammandragningar i bäckenbottensmuskulaturen. Sammandragningarna trycker till urinröret och ut kan det komma sperma. 

 

Så med det sagt, så har vi rett ut det här med utlösning och orgasm.

Sen tror jag inte att män tycks ha det mer lättare eller att det ska vara en självklarhet. Men det handlar mer om synen på sex och det skriver jag mer om här under..

 

Tintoretto

Tintoretto "Jupiter and Semele", 1545

 

"I vilken ålder lär sig en kvinna känna sin kropp så pass, att hon vet exakt hur hon kan få orgasm?"

Det finns nog ingen viss ålder där man vaknar upp en dag och en orgasm uppenbarar sig. Det handlar mycket om hur man har fått lära sig hemifrån att se på sex. Kanske har man fått lära sig att det är skamligt, och har då svårare att våga släppa loss med sig själv eller någon annan. Och den syn vi har på oss själv och hur vi värderar oss själva. Har vi svårt att tycka om oss själva och att se vår egen nakna kropp, så kanske vi inte slappnar av i sällskap av någon annan.

 

Mina tips är att: FEJKA INTE, FEJKA INTE, FEJKA INTE! Du gör ingen någon tjänst av att fejka. Man kan ha bra sex utan orgasm, och ännu bättre är det när man inte fejkar. Istället tar man det lugnt, provar sig fram och visar sin partner vad man tycker om.

 

Och ha roligt! Slappna av och bry dig inte om hur magen viker sig eller om brösten hamnar i armhålan när du ligger ner. Ta på dig själv, använd dig av sexleksaker om du känner det hjälper, se porrfilm, läs en novell eller låt fantasin flöda. Det som känns rätt för dig.

 

Mycket handlar om din egen inställning!

 

diegoDiego Velázquez’s “Rokeby Venus”, 1647-1651

 

"I vilken ålder får en kvinna sin första orgasm?"

Det här är nog väldigt individuellt och hör ihop med föregående fråga. Övning ger färdighet.

I grannlandet gjordes en studie på 1335 kvinnor i åldern 18-74. Vad de kom fram till var att de flesta fick sin första orgasm vid en ålder av 17, men att vissa också fick sin första orgasm vid 60+. Min analys kring detta är att vi idag har en mer liberal syn på sex och onani, jämfört med för 50 år sen.

 

 

"Hur många kvinnor får INTE orgasm?"

Enligt Planned Parenthood får endast 25% orgasm via penetration hela tiden. OBS! Storlek på penis, hur länge samlaget håller på m.m. har ingen betydelse. Men ändå. 25% låter ju lite. Hälften får ibland orgasm under samlag. 20% får sällan eller aldrig orgasm. Och 5% har aldrig upplevt en orgasm. Via samlag alltså.

 

Det är ju väldigt svårt egentligen att får fram en exakt siffra, eftersom man skulle måste fråga så stor grupp och från olika ställen. Många kanske inte vet hur en orgasm känns eller har helt enkelt väldigt svårt att få det. Eller tror att det är partnerns uppgift att ge en orgasm. 

 

En orgasm är inget som endast kan uppenbara sig via samlag eller något som man behöver någon annan till för att få. Man kan ha det skönt utan att få orgasm varje evigaste gång. OCH. Det är helt normalt att inte få orgasm hela tiden.

 

 

Hoppas ni gillade detta lite längre inlägg. Svårt att hålla det kort när det är så roligt att skriva om!

Kommentarer

 • Melli 27/04/2016 7:17pm (6 år sen)

  Så tycker jag det borde talas mer om att kvinnor också kan (ööh inte nu kanske ejakulera, vad heter det ens på svenska?! ?) . Att det är helt normalt det också, om man lyckas med det. Blir ju lätt pinsamt om man typ aldrig hört om det och allt blir blött.

  Men ja. Inte stressa. Och inte ajabaja sina barn vid deras utforskande och göra skada för deras framtida sexualitet.

  • Caroline Eriksson 27/04/2016 7:22pm (6 år sen)

   Kanske det är fontänorgasm du funderar på? Lite mer sällsynt, men helt normalt det också! :D

 • Cecilia 27/04/2016 8:41pm (6 år sen)

  Tycker man ska vara VÄLDIGT försiktig med att se porrfilm, eftersom det kan vara väldigt skadligt. Allt för många män får inte upp den pga att de sett på för mycket porr. De har blivit deprimerade och börjat äta antidepressiva medel och många förstår inte varför de inte kan få erektion med en kvinna! Det blir lätt som ett självskadebeteende och ett sätt att dämpa ångest. Samt att porrindustrin är ganska så oetisk.

  Nä, onanera är säkert bra, men använda fantasin både med dig själv och med din partner, skippa porren som är så otroligt tråkig... Porr är lika beroendeframkallande som alkohol, nikotin och andra droger. Och tyvärr ännu mer lättillgängligt...

  Det sägs att pojkar kommer i kontakt med porr så tidigt som i 10 års åldern! Och många håller på och onanerar till porr långt innan de har sex med en kvinna och förstår inte varför de inte kan få upp den! Självklart kan det vara skadligt för kvinnor också, men det märks ju inte på samma sätt.

  Läs mer på http://yourbrainonporn.com

  • Caroline Eriksson 27/04/2016 8:58pm (6 år sen)

   Tack för din kommentar, för jag visste den skulle komma! ;-) Skulle gärna skriva ett helt blogginlägg om den här frågan, men eftersom jag inte är insatt eller ser på porr så har jag inte så mycket att säga till om. Jag nämnde olika saker enskilda människan kan ta hjälp till för att kunna njuta med sig själv.

   Sen hoppas jag verkligen inte att män tror och lär sig av porrfilmer, hur de ska ha sex med en partner. Samma sak som att en kvinna har bättre vett än att tro att man ska bete sig på ett visst sätt i sängen för att vara "bra". Om man utgår från porren.

   Jag tror både män och kvinnor skadas lika mycket av porr, om de ser på den men ögon som om det vore äkta kärlek och sex de ser. Det är ju ett skådespel och ingenting av det som sker är äkta.

   Det är ett problem, men problemet är också att man inte talar om HÄLSOSAM KÄRLEK. Där ingen ska bli förminskad, förnedrad eller göra sånt som inte känns rätt.

   Så det var det jag hade på hjärtat. :) Hoppas verkligen inte att 10 åriga pojkar läser min blogg, och gör de det så hoppas jag de tar till sig det fina och inte hakar upp sig på ett ord. Alla tänder vi på olika saker. Och jag försöker att inte moralisera vad som är rätt eller fel, så länge man inte skadar någon annan. Fysiskt eller psykiskt.

 • Angelica 28/04/2016 9:12am (6 år sen)

  Jag har läst någonstans att ifall man kommer samtidigt under sex så är det större chans att bli gravid, eftersom sammandragningarna för sperman längre in. Och jag tycker det låter ganska logiskt? Så om det stämmer, har den kvinnliga orgamsen visst en funktion ??

  • Caroline Eriksson 28/04/2016 10:12am (6 år sen)

   Det är nog en myt att man blir lättare gravid av en orgasm :-)
   Och jag ser det som att det är ganska skönt att kvinnans orgasm inte måste ha någon mer funktion än att vi blir gladare, lugnare och får mindre värk av den. :-)
   https://www.bravardag.se/familjeliv/barn-och-uppvaxt/artikel/barnmorskan-knacker-fertilitetsmyterna (Fanns många amerikanska sisor också som konfirmerade myten, men la en svensk sida som källa nu)

Skriv en kommentar