bloggheader6

Underbara orgasm! (ur arkivet)

Skrivet av Caroline Eriksson 31.07.2018 | 0 Kommentarer

"Det blir en liten annorlunda vecka här på bloggen. För att fira alla hjärtans dag på söndag så kommer det dagligen publiceras ett extra blogginlägg, som har med kärlek, njutning och relationer att göra. Informerande inlägg, så jag lovar det inte blir endast snusk. Välkommen till Carros Kärleksvecka! Och är det något speciellt du vill läsa och lära dig mer om, så är det bara att skriva en kommentar.

 

Första ämnet är inget mindre än orgasm. Det finns en hel vetenskap bakom den, och är du en som fejkar ber jag dig att sluta. För det här är lite av vad som sker vid en orgasm:

 

Orgasm och mens:

Vetenskapen och tekniken går framåt. Därför har forskare bestämt sig för att undersöka vad som egentligen händer i vår kropp vid en (kvinnlig) orgasm. Det de kunde se via en magnetkamera är att blodflödet till hjärnan ökade vid klimax. Hjärnan får mer syre, näringsämnen och signalsubstanser. Hypotalamus som bestämmer över aptit, kroppstemperatur och känslolägen, aktiveras. Samma del av hjärnan styr också tallkottkörteln som reglerar frisättningen av olika hormoner, till exempel de som styr över ägglossningen. Forskningen visar alltså att orgasm hjälper en att ha en regelbunden menscykel.

 

Har du mensvärk / huvudvärk kan också en orgasm hjälpa dig att lindra smärtan, eftersom en orgasm kan göra en kvinna upp till 75% mindre smärtkänsliga.

 

 

Orgasm och oxytocin:

Oxytocin är ett hormon som kallas "kärlekens hormon" som frisätts vid t.ex massage, förlossning, amning och orgasm. Kvinnors orgasmer kan också ha en effekt mellan kvinnan och hennes partner. När vi har mycket oxytocin i vårt blod så blir vi mer positiva till omgivningen vilket kan vara en orsak till att relationen blir starkare. Det är inte bara kvinnor som har oxytocin i blodet, även män, men det kvinnliga könshormonet östrogen har visat sig förstärka effekten av oxytocin.

 

En orgasm gör oss gladare på samma gång vi blir mer avslappnade och sover bättre.

 

 

Rolig fakta:

- Den internationella orgasmdagen är 8 augusti.

- Du blir snygg eftersom orgasmen frisätter ett tillväxthormon som gör huden elastisk.

- Du blir smartare. Medan mentala övningar aktiverar delar av hjärnan, aktiverar en orgasm hela hjärnan.

- Du blir glad. En orgasm frisätter endorfiner som ger människan välbefinnande.

- Du blir äldre. En studie visar att få orgasm regelbundet får oss att bli friskare och lever längre.

 

Sex och orgasmer är alltså hälsosamt, speciellt när vi har det med någon vi är trygga med och då vi lyssnar på kroppens äkta lust. Ha ingen stress att nå klimax, för en kvinna tar det i genomsnitt 20 minuter att nå dit.

Gör era knipövningar, ta er tid och ha det så trevligt med dig själv eller din partner.

 

resizedimage800843 201299201

Les Demoiselles d'Avignon, Pablo Picasso, 1907

 

 

Och är ni intresserade att lära er mer så finns det en bok som heter "Närhetens hormon: Oxytocinets roll i relationer" av Kerstin Uvnäs Moberg. Här får du läsa mer om forskare och hur de undersökt denna underbara vetenskap."

 

 

Det här blogginlägget är ett av de första jag skrev medan jag hade massor av temaveckor här på bloggen. Blogginlägget publicerades första gången  08.02.2016.
Klicka på hjärtat om du vill jag ska återuppliva temaveckorna, 
och skriv en kommentar om du har tips på tema.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar