bloggheader6

Utan el i 39 timmar, mina dagboksanteckningar.

Skrivet av Caroline Eriksson 03.01.2019 | 2 Kommentarer

Vi har varit utan el i 39 timmar. Det liv man lever nu är ganska speciellt, om man säger som så. Förutom att jag vaknade upp till ett mörkt och kallt hem idag, så har jag även börjat föra dagbok med penna och papper. Sånt man får ta och göra då man verkligen vill blogga, men all kontakt till omvärlden är begränsad, på grund av elavbrottet.

Det du kommer att få läsa nu är mina dagboksanteckningar från igår kväll och idag.

 

02.01.2019 kl 20:45

23 timmar utan el.

Kära nån. Jag skriver dessa ord på papper, med en hederlig penna, eftersom all kontakt med omvärlden är begränsad till 13%. Vilket i cybervärlden innebär att du är ganska illa ute.

Hur som helst har vi varit utan el i 23 timmar nu. Vem kunde tro att det ens var möjligt 2019?

 

elavbrott 02.01.2019 2

 

Jag förstår att Vasa Elektriska har mycket på gång just nu, men börjar känna av hjälplösheten och den desperation som man får av att vara utan el i så här lång tid. Den där känslan av att veta att man inte är högt prioriterad, eftersom det bor mindre folk på landet än om vi vore närmare stan.

Vi har varit utan el i 23 timmar och fått reda på att vi ska förbereda oss på att det kan ta flera dagar innan vi kan tända en lampa. Koka kaffe. Ha varmvatten. Fungerande ventilation. Värme.

 


03.01.2019 kl 09:40

och mat. Pausade att skriva igår. Dels för att jag fick ont i handleden av att skriva för hand, men även för att jag behövde koncentrera mig på att få fixat någon mat tills Fredrik kom hem från arbetet. Att gå runt i butiken och försöka hitta mat som man kan laga utan el var inte det lättaste. Man blir liksom ställd när man annars varit så van att ta allt för givet och varit van med att allt ska fungera som vanligt. Just nu fungerar ju ingenting.

Maten blev för övrigt bränd.

 

elavbrott 02.01.2019 3

 

Vaknade upp idag till en mörk och kall morgon. Det är -13°c utomhus, och hönsens vatten fryser till is. Telefonens batteri är på 7%, och jag får ta och åka iväg idag för att ladda alla mackapärer och koka upp vatten åt hönsen och mig och Fredrik.

Hoppas verkligen att vi får tillbaka elen idag, även om jag är mycket medveten om att det kan ta flera dagar än innan man kommer att kunna leva normalt igen.

 
Och det är när jag inser att risken är stor att vi inte får elen tillbaka på flera dagar som jag blir arg. Frustrerad.

Speciellt då någon nämner om att "de också varit utan ström, i någon timme". Att "det kan vara rätt så mysigt med tända ljus i mörkret".

 

elavbrott 02.01.2019 1

 

Vi har nu varit utan el i 37 timmar, och det här går inte att jämföra med när man besökte sitt sommarställe i juli, som har utedass.

Där här är mycket verkligt, och är den verklighet jag, Fredrik och så många andra måste leva nu. Och det är varken mysigt eller roligt.

 
Vi är på andra dygnet utan värme och el, och det börjar verkligen ta på nu.

 


Har du anhöriga som är äldre och bor ensam, eller vet av någon äldre som är ensam och utan el?
Ta hem dem till värmen. Hjälp dem söka tillfälligt boende vid sjukhus eller avdelningar.
Det är inte hälsosamt att ha det så här.

 

Kommentarer

 • Malin 03/01/2019 4:37pm (4 år sen)

  Usch vad hemskt! Jag förstår nästan precis hur ni har det. Vi bor också på landet och var utan ström nästan ett dygn för nåt år sen. Vi kunde inte spola wc, kunde inte ta vatten från kranen för att dricka, inte laga varm mat, inte duscha eller tvätta sig (nåja, just det klarar man sig utan en tid)... Jag oroade mig för att maten i kylen och frysen skulle bli förstörd och att rören skulle frysa sönder... Vi har bara oljevärme, ingen spis att elda i, så kallt blev det...
  Vi hade en baby och jag höll tummarna för att det inte skulle komma så många kakkablöjor, för några våtservetter hade vi förstås inte just då...
  Det är verkligen inte roligt att vara utan el! Men en nyttig erfarenhet, för man påmindes om hur viktigt det är att ha ett förråd med lite mat som inte behöver kylskåp eller värmas upp och nåt att dricka till nödsituationer. Det borde räcka några dagar iaf. Och nuförtiden spolar jag alltid upp några ämbar med vatten om det är storm på kommande. Så man har att spola wc med. En dieseldriven generator ska vi skaffa oss nångång, så husets basics hålls igång. Kämpa på! <3

  • Caroline Eriksson 03/01/2019 5:55pm (4 år sen)

   Ojnej. Nu har det ju gått bra för mig och Fredrik som bara haft oss att ta hand om, men mina tankar har hela tiden gått till småbarnsfamiljer och äldre som får det mer komplicerat.
   Tur att det inte var något längre uppehåll med elen för er..


   Nu efter 44 timmar fick vi äntligen tillbaka elen. Vi är verkligen en erfarenhet rikare, och mer tacksam för "de små sakerna i livet" som vi oroat för oss nu i 44 timmar.

   Hoppas vi alla klarar oss utan fler längre strömavbrott nu i framtiden. Och tack för din fina kommentar. <3

 • Britti 03/01/2019 8:14pm (4 år sen)

  Vi var även utan ström i 25,5 timmar i Maxmo (brudsund) än mera frustrerande eftersom gatlamporna utanför huset lyste och alla hus på andra sidan fått tillbaka elen ca kl 14 igår på dagen och vi fortsatt var utan bara är frustrerande särskilt som sambon ringde och meddelade Herrfors felanmälan redan kl 12-tiden var det fanns träden över linjen som orsakade avbrottet på vår linje, på exakt samma ställe där ett träd fallit över linjen för 3 år sen och som sambon även då meddelade Herrfors om samt meddelade att dom borde ta bort några fler träd innan det händer igen, men som felanmälan inte iddes meddela sina montörer fast dom var i området och ordnade ström till alla övriga. Likasom jag ringde felanmälan och kollade hur läget var om elen var tillbaka på vår adress vid kl 16-tiden vilket Herrfors bekräftade att det var. Men jag anade att läget inte var så när jag inte fick tag i sambon alls då han var utan akku i telefonen, och huset var mörkt då dottern och jag kom hem vid 18-tiden förutom kaminen som det brann i och kandelabern... Och en arg sambo som var utan akku och ville ha min telefon och ringde igen till Herrfors, där dom var aningen störande med kommentarer som att ni är 2 hus på listan och ni är andra på den listan. Klockan blev 21.30 innan montörerna kom och började jobba på att ordna felet här, så klockan 23.30 fick vi först en fas och sen andra fasen med ström tillbaka. Jag gick då och tackade montörerna, montörer som gör ett bra jobb men det borde nog förbättras mycket i kundinformationen samt från ledningens håll med policyn. lagen säger att vi som konsumenter har rätt till ersättning o elavbrotten är över 10 timmar medan Herrfors menar att dom har skillnad på om man som konsument bor på hög eller lågspänningsområde , vilket enligt dom är 12 timmar för högspänningsområde och 48 timmar för lågspänningsområden...

  • Caroline Eriksson 03/01/2019 8:19pm (4 år sen)

   Enligt lag ska ni ha rätt till ersättning om ni är utan el i över 12 timmar. Hoppas verkligen ni får den ersättningen. :) Nu försvann just elen här igen hos oss, och kom tillbaka efter en femton minuter. Blir spännande att se om elen hålls kvar nu.

Skriv en kommentar