Utan landsbygden blir staden fattigare.

torsdag 9 mars 2017 - 11:09 | 4 Kommentarer

Läser om att banken i Petalax stänger sina dörrar för gott den sista maj. Inte den första banken att försvinna från byn, men det blir den sista. Ännu en till lokal att eka tom i hjärtat av byn.

 

Efter sista maj så får de företag som finns kvar köra längre vägar för att föra in dagskassan på kontot, om de inte har kortbetalning som enda möjlighet.

Efter den sista maj finns det flertal äldre personer som kommer att känna sig något mer otrygga, eftersom de varit bankens största kundskara, och eftersom banken varit deras sätt att sköta om sin ekonomi.

 

Jag förstår till en viss del varför just kontoret försvinner. All service fokuseras ju mer till centrum, och i det här fallet är det Malax som skulle vara centrum. Men när urbanisering blir en epidemi och allt ska centraliseras, glömmer vi bort de som är ensamma, inte har möjlighet att sköta sin ekonomi och liv via en dator.

 

Vi glömmer bort att hålla landsbygden levande.

 

lugnetforestormen

 

Ju fler som flyttar bort från byn, ju mindre arbeten behövs här och vice versa. Finns det inga arbeten i byn så är det allt färre personer som vågar satsa på att bygga en framtid här.

Både jag och sambon är ”inflyttade utbyssare” som trivs så pass att vi väljer att bosätta oss här för resten av livet. I vår vänskapskrets har vi jordbrukare, fiskare och de som arbetar med inte så sexiga yrken – men såna som behövs för att hålla hela landet levande.

 

 

Det mesta handlar väl om pengar, som med allt annat, men jag undrar om inte Finland skulle vinna mer på att låta landsbygden leva, än tro att urbanisering skulle vare ”räddaren i nöden”.

Utan landsbygden blir även staden fattigare.

 

För en levande landsbygd ska det inte endast vara de som ännu bor kvar och orkar kämpa, som ska föra kampen. För att få ett fungerande system, vad det än handlar om, borde alla samarbeta och arbeta för samma mål.

 

 

Och det var så en snart nedstängd bank fick mig att tänka på en levande landsbygd.
Nu ska jag ut och skotta snö.

 

11150755 10153105748168880 4380662224558034786 n

Kategorier:

Carolines funderingar

4

Kommentarer

 • Annette Häggblom

  09.03.2017 13:32 (9 månader sen)

  Bra skrivet ! Vi funderade just över brevet som kom idag från banken ,hur ska vi göra när vi ska sätta in pengar på datorn i vilken ända ska vi sätta dom !Vi får väl vara lite dumma vi också !Ju mera som försvinner från byn ju mindre folk blir det i rörelse ,inverkar negativt på affärerna !

  • Louise

   09.03.2017 15:31 (9 månader sen)

   Håller med föregående...och som företagare så ser man inget ljus tvärtom en folktom By...så de kan bli flera lokaler som ekar tomma inom en snar framtid....


 • Ulf Lassander

  09.03.2017 19:55 (9 månader sen)

  Utan landsbygd finns ingen stad. Det är landsbygden som byggt upp Vasa, i det här fallet. Utan Petalax skulle Vasa ha varit många företag fattigare. Lolax står tomt likaså gamla LIVS etc...Blir väl att plocka in pengar i madrassen och leva sitt eget liv.


 • LillMorran

  10.03.2017 05:48 (9 månader sen)

  Jag minns min barndom på landet med värme. Det var så roligt att få åka med mamma till banken, fråga ut tanterna om allt möjligt. Och byabutiken, där jag tjatade på mamma tills hon gav efter och jag fick med mig hem lite godis. :) .....Levande landsbyggd behövs!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.