bloggheader6

Vad 2018 lärde mig

Skrivet av Caroline Eriksson 31.12.2018 | 0 Kommentarer

Om jag tidigare känt en gnutta ångest för både jul och nyår, speciellt med den där förväntan och lyckan man ska känna för en speciell kväll, så är jag förvånansvärt lugn just nu. Vet inte om det är för att jag börjar bli gammal, känner att jag redan har allt jag behöver, den jag vill vara med vid min sida, trött för att jag steg upp okristligt tidigt i morse och önskade alla ”HAPPY NEW YEAR” på jobbet,

eller en kombination av allt;

men jag är lugn. Lugn, lugn, lugn och jäkligt redo för ett nytt år. Nya möjligheter, ny energi även om allt högst troligt och förmodligen kommer att vara exakt likadant i morgon. Man får bara komma på att skriva en nia istället för en åtta i årtalet.


Det här året har dock lärt mig ganska mycket, om mig själv och andra, och det här är en del av det.

 


Lita på människor, tills de ger dig en bra orsak att inte göra det.

Min värsta mardröm var att bli gammal och cynisk. Men när jag blivit bränd ett par gånger för mycket och sedan såg mig själv i spegeln en dag, för att inse att jag var fem före att bli den där cyniska typen jag inte ville vara,

då fick det bli ändring.

 

Problemet är inte att man litar på någon, och sedan kanske blir sårad. Det är det som kallas livet. Man får liksom chansa lite.

 
Om man håller folk på en armlängds avstånd, hur är det tänkt att man ska komma nära någon eller de lära känna dig? Och det är det som är problemet, om man aldrig vågar eller låter någon komma nära. Jag har fått lära mig att, och lär mig än, att lita på människor. Det är läskigt. Det är roligt. Det är livet.

 


Du kan inte förstå dig på alla människor.

Och det är helt okej. Så om du nu låtit en människa komma närmre än en armlängds avstånd och inser att det inte gick som tänkt. Det är helt okej. Släpp taget.

Släpp taget om de människor du inte förstår dig på. De människor som inte förstår sig på dig. Älta inte över personer som beter sig illa åt dig, utan ignorera dem eller ba be dem att sluta.


Omge dig med människor du tycker om och som accepterar dig.

 


Vi alla finner glädje i olika saker.

Hemligheten är att finna det som ger dig glädje.

 


Känn ingen skam för lite självkärlek.

Det skulle ta tjugoåtta år innan jag lärde mig att vara sjukskriven och faktiskt överleva feber, flunssa och sömnbrist utan att ha ångest att jag inte var på topp och på arbetet. Herregud. Varför låter man det gå så långt?

Känn ingen skam för att du tar hand om dig själv. Vågar unna dig välbehövlig egentid, och ta hand om ditt psyke lika mycket som det fysiska. Att vilja må bra, och ta reda på vägar till att nå sin optimala hälsa – utan skam.

 

 

Att skriva bättre åttor.

För övning ger färdighet.

 


Att veta när du ska säga ja, och säga nej.

Jag har hela mitt liv varit en ”ja”-sägare. Ja, ja, ja. För att sedan känna av en klump i magen och ba ”Oh shit, det var kanske inte det här jag ville eller behövde nu”.

Det enda jag skulle tjoa ”ja” till nu, utan att tänka desto vidare, vore om Fredrik ville förlova sig med mig. Allt annat har jag lärt mig att be om att få lite betänketid till. Även om jag har mina svaga stunder och sedan ångrar mig.

 

 

Var dig själv. Alltid.

Såvida du inte är elak.

 


Nu tänker jag logga ut för resten av det här året. Ta hand om dig.

Hoppas att du får spendera kvällen med någon du tycker om. Eller något du tycker om, vare sig det är en chipspåse, film, bok eller bubbelbad. I morgon är det en ny dag. Ett nytt år.

 

31.12.2018 1

Steg frivilligt utanför dörren i snöstormen med ett tomtebloss. Gott nytt år!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar