blogghedaear

Vad 44 timmar utan el lärde mig

Skrivet av Caroline Eriksson 04.01.2019 | 2 Kommentarer

Det känns som att årets första dagar var något slags limbo som man inte kan riktigt räkna. Bara ett tillstånd där man fått ta timmar och minuter åt gången, och göra det bästa av allt man har.

Höll nästan på att få hjärtat i halsgropen när vi fick elavbrott igen igår kväll. I snöstorm och mörker gick jag ner till hönshuset. Hönsen, som fått ha på lampan för andra gången detta år, hade lämnat att ligga här och där i hönshuset, eftersom de inte ser något i mörker. Alla stearinljus som fått vara vår belysning tidigare dygn fick åter tändas, och jag förberedde mig mentalt på att leva i mörker åter igen.

 
Tack och lov tändes belysningen, och jag fick andas ut. Ändå ser jag på Vasa Elektriskas hemsida att det är många hushåll som än idag (!!) är utan el, och jag tycker det är bedrövligt. Hoppas från djupet av mitt hjärta att alla som nu levt utan el sen årets början får den tillbaka idag.

Det är så viktigt.

 
Som rubriken lyder ska jag dock ta med dig på några punkter som mina 44 timmar utan el lärde mig.

 


Hur gör man god och näringsrik mat utan el?

Det första jag tänkte på när elen försvann var mat. Mest för att jag älskar mat. Vi har tack och lov en Tulikivi-spis som vi kunnat elda i för att laga mat, och trots att maten blev bränd så behövde vi inte vara hungriga. Det jag däremot la märke till vid butiken var hur svårt det var att hitta mat som håller sig i rumstemperatur, och som är näringsrik. Borde även införskaffa en kastrull som klarar av att vara i vår eldstad.


Folk med el har en massa åsikter om dem utan el.

Jag tror det har blivit något stort missförstånd hos dem som haft el hela tiden, när de hört om de som varit utan el. Att de glömt eller själva tagit för givet hur mycket som egentligen styrs av elen. Hur man själv kan sitta och säga åt någon som är utan el, samtidigt som man har på alla lampor i sitt varma hus, och tillreder pizza i sin ugn, att ”man inte ska klaga” förstår jag inte.

Alla som har valt att arbeta som elektriker har gjort sitt bästa de senaste dygnen för att få el till hushåll, men jag förstår att folk som haft endast 9 grader inomhus har klagat på kylan och hela situationen.

 

Fredrik ville till exempel ge en blomma till den arbetare vi talade med igår, och vi var tacksamma för deras arbete.

 
Det går inte att jämföra det liv vi lever idag med hur det var på 30-talet.

Vare sig vi vill det eller ej så styrs allt av elen i dagens samhälle. Från att inte haft rinnande vatten och el i våra hushåll, så har vi nu blivit vana med att elektroniken ska hjälpa oss. Jag är inte den som tror att det var bättre förr, men tror även att vi borde bli bättre förberedda ifall det skulle bli krig eller större katastrof där vi behöver leva utan el.

 

04.01.2019 5

 
Internet var det sista jag saknade.

Internet var trots allt det sista jag saknade. Jag hade ju Harry Potter som gjorde mig sällskap. Det jag saknade var att ha fungerande ventilation i huset. Värme. Att få i sig ordentlig varm mat. Att kunna ta hand om sin personliga hygien och inte oroa sig över varmvatten. Ovetskapen hur länge vi skulle behöva vara utan el var värst. Rädslan ifall man skulle behöva ringa efter akutvård och endast ha 7% ström i telefonen.

 

Det kan vara riktigt förödande för många.

Nu menar jag inte bara de som fått sina hus förstörda av stormen, och som fått arbeta hela nätterna med att röja vägar från fallande träd. När man lever flera dygn utan el tar det på till sist, fysiskt och psykiskt, och många klarar sig inte till sist i sitt eget hem.

Äldre, som varit de mest utsatta, har fått fly sina hem för att kunna finna någon trygghet. Påminner än en gång om att besöka de äldre som fortfarande är ensamma och utan el. Ta dem till värme och ge dem hjälp.

 
Du ska inte ta något för givet.

Det är bara att inse att skulle hela elnätet slås ut och vi skulle behöva vara utan el skulle det bli ett apokalyptiskt resultat. Den värld vi lever i nu är uppbyggd för konsumtion och att vi ska styras utav elen. Utan el skulle vår personliga hygien och hälsa gå ner betydligt. Sjuka och äldre skulle inte klara sig länge, och om du inte visste hur du fixade din egen mat från djurriket eller naturen skulle du vara ganska illa ute. Vill inte ens tänka på det här med mediciner och livsnödvändiga saker som skulle vara ett minne blott.


Det går att måla fan på väggen och se det värsta i allt, men det är bara att inse att man inte kan jämföra det vi har nu med det som varit. Att vi inte får ta något för givet, och att vi måste bli bättre medmänniskor som ställer upp för varandra.

 


Nu tar jag och börjar det nya året med en helt ny syn på bekvämligheter och vad som har betydelse här i livet.

 

04.01.2019 1

 

Kommentarer

 • Hanna 04/01/2019 3:17pm (2 år sen)

  Haha bra inlägg! Vet hur det känns. Vi var utan el i 2 dygn förra vintern... Men det var självförvållat, hade glömt att anmäla om flytt av elöverföring när vi flyttade, oops :D Vi överlevde och och fick oss en tankeställare kring allt det här med el och hur vi beroende av den!

  • Caroline Eriksson 04/01/2019 3:23pm (2 år sen)

   Haha oj nej! Det skulle nästan vara bättre att vara utan el på sommaren då man inte är lika beroende av värme och ljus som på vintern. Speciellt då det var isande kallt medan strömmen var borta här, och jag ba ville ha vatten som hönsen kunde dricka. :)
   Tack för din kommentar, och hoppas vi slipper vara utan el i framtiden. :)

 • Läsare 05/01/2019 9:53am (2 år sen)

  Jag vill inte låta kritisk men vad lärde du dig egentligen? Det enda jag läser i inlägget är en massa känslor. Du ska skaffa en kastrull, ja. Hur vore det med en powerbank, så du kan ladda telefonen? Fundera med sambon på en generator? En ordentlig kylväska så ni kan ställa ut maten (varför gjorde ni inte det)?
  Jag förstår inte hur en del människor blir så överraskade av stormar som den vi hade. Det har alltid stormat i det här landet. Varje vinter står det i tidningen om hushåll som är utan el i flera dygn. Varför är folk inte beredda? Tror de att de inte ska drabbas? Vi är alldeles för trygga idag, och tror att väder bara drabbar andra världsdelar.

  • Caroline Eriksson 05/01/2019 10:07am (2 år sen)

   Vi har redan flera powerbank som vi använde oss av. Dock tar strömmen slut i dem också till sist.
   Vi har en generator som används för att värma upp växthus. Vi skulle behöva behöva göra hål i huset eller se över hur vi skulle få en generator till huset utan att förstöra det.
   Kylväska använde jag mig av, dock inte det optimala vid -15 grader.

   Det verkar som att du klarar av stormar bra. Vi klarade oss också fint, även om det tar på att vara 44 timmar (och många har behövt vara mer) utan el.

   Hoppas du klarade dig utan strömavbrott eller skador på hem. För många var det här en otrolig storm som orsakade massor av skador.

Skriv en kommentar