Vad är det för spår jag har sett?!

fredag 12 januari 2018 - 06:00 | 6 Kommentarer

När jag såg vargspår vid isen för några år sen, så var det ingen som trodde på mig. Hur skulle en stadsflicka känna igen djurspår? ”Det är säkert en hund” och ”Det är nog varulvsspår” var kommentarerna jag fick. Nå, gissa om inte det var den största nyheten i Österbotten dagen efter, då en man sett och fotograferat en varg inte långt ifrån jag såg spåren?

 

JAG HADE RÄTT.

 

Nå, igår fick jag se spår igen, men inte från en varg denna gång. I skogen fanns det tassavtryck, så jag fotograferade ett av alla spår med min hand bredvid. Laddade upp bilden på facebook och plötsligt blev det samma visa igen, som för några år sen. Vissa pratar om hundar. Andra talar om varulvar.

Men det finns även de som tror samma som mig, och nu lutar det som att jag och Fredrik har ett lodjur vid huset. 

 

Eftersom vi byggde huset vid en skogskant, så betyder det att man har skog bakom sig som är så stor att man snabbt skulle villa bort sig. Ja, tills man endera dyker upp vid Dermoshop i Korsnäs eller någon skogsbilväg som alltid slutar i en rondell mitt i skogen. Och som alla vet så finns det djur i skogarna. Många djur man aldrig kommer att få se, annat än spåren av.

Och mitt i allt är det ett lodjur som har sin stig in mot den stora djupa skogen, kanske är det en varulv.

 

Förhoppningsvis får vi aldrig veta, för då kommer jag att ha husarrest åt alla katter för all evighet. Alternativt kommer jag att starta och avsluta varje dag vid huset genom att stå vid skogskanten och skrika som Ronja Rövardotter och hennes vårskrik, för att skrämma bort eventuella rovdjur.

 

26240018 10155724043073880 6052074723424162745 o

 

Ps. Jag har youtubat fram lodjurets läte, och det lät EXAKT som det mystiska ljudet jag hörde i skogen för ett par veckor sen. LODJURET! (och inte kossorna som bor en bit ifrån oss, för jag vet hur de låter)

6

Kommentarer

 • Petra

  12.01.2018 08:10 (11 månader sen)

  Det är spännande att bo intill en tät skog. I vår skog finns det älg, rådjur, räv och mårdhund. Det går ett stråk strax intill vårt hus och vi har sett alla dessa djur. Ifjol på våren hittade vi även vargspår en bit in i skogen på en skogsväg. Lodjur har vi inte stött på ännu så det vore intressant :).

  • Caroline Eriksson

   12.01.2018 09:49 (11 månader sen)

   Oj. Det var en djurstinn skog du bor nära. Och du har sett alla djur du sett spåren av?! Spännande! :)
   Jag såg även spår av rådjur där lodjursspåret var, så kanske mitt lodjur fökjde det spåret. Sen har jag också sett jägare nära huset vid älgjakten, så nån älg borde det finnas. Jag får hålla ögonen öppna :)


 • Sussi

  12.01.2018 09:22 (11 månader sen)

  Ser nog ut som spår av lodjur. Gick tassavtrycken rakt efter varandra som ett pärlhalsband?

  • Caroline Eriksson

   12.01.2018 09:52 (11 månader sen)

   Oj, det var så mörkt att jag ba stod med en ficklampa och ropade medan jag fotograferade, så jag skulle skrämma bort eventuella rovdjur. :'D Jag kan försöka kolla idag igen när det är lite ljusare.

   Sist och slutligen kanske lodjuret är mer rädd för mig, än jag är för den. :)


 • AnnA

  12.01.2018 13:58 (11 månader sen)

  Var rädd om dina katter! Kommer katterna i vägen för ett lodjur åker de med samma... :/ Tyvärr har ja erfarenhet av att mista kissen på sådan väg :'(

  • Caroline Eriksson

   12.01.2018 14:41 (11 månader sen)

   Ojnej, beklagar! :( Jo, jag är rädd om mina katter. Sen är det svårt att hålla koll på vad de är med om när de är ute, och det vore hemskt att tvinga dem vara innekatter för resten av livet (om de inte skulle totaländra sig och vilja vara det nu när vi flyttar), så får bara se till att man håller tummarna att de har det bra utomhus vid huset.
   Sen har även de som bor omkring oss katter och andra djur, och de har klarat sig. :)


Skriv kommentar