bloggheader6

Vad är hälsa?

Skrivet av Caroline Eriksson 04.08.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Enligt WHOS's definition så är hälsa:

 

"Ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och
inte enbart frånvaro av sjukdom och handikapp."

 

Med den definitionen så kan man ju tycka att det är väldigt svårt att uppnå hälsa.  Och vad är hälsa?  Överallt i sociala medier, nyhetssidor och tidningar får man läsa och se om olika  tips  om hur man skall må och uppnå hälsa  och  skönhet. Man ska  äta  på ett visst sätt och det ska vara det enda och  hälsosammaste  sättet är äta på. Man upplyfter och hyllar  "dadbod"  där det är helt okej och nästan sexigt med en ölmage och orakad kropp ( speciellt om det är Leonardo DiCaprio's kropp) , medan då kvinnorna hamnar på sidan om och ska helst ha  svettat och bantat  bort mammakroppen  3 veckor  efter förlossningen. "Man  känner  sig  inte  som  sig  själv" innan man har uppnått en viss siffra på vågen. Man ska helt se ut på ett visst sätt och ha specifik mage, bröst, rumpa, lår och utan gropar eller bristningar. Och kan  folk  ens se  skillnad  på äkta bröst eller silikoninlägg nuförtiden?

 

Hälsa för många kan vara att ge järnet  dygnet runt  i 120%, och  ju  mer  man  arbetar  desto  duktigare  är man. "Sova kan man göra i graven"  och helst ska man hållas frisk i ett decennium för att visa att man är en stålmänniska. Förr fanns det inget som hette utmattning  eller  utbränd. Inte för att det inte fanns, för det gjorde det, men för att man bara skulle bita ihop. Idag vet vi bättre och har mer förståelse. Hoppas jag.

 

Sen när det kommer till det  sociala och psykiska  så är det väldigt svårt om man ska ha den här stressen på sig att vara på ett speciellt sätt. Man blir ju till sist  trött  av att ge för mycket eller vara  något annat  än det man innerst inne är. Och det är ett faktum att ju äldre man blir så ändras också det sociala. Om man bara ser till mig själv så umgås jag inte med samma människor som jag gjorde när jag var 14. Vänner flyttar bort för att studera och arbeta.  Jag flyttade.  Man hittar nya och andra intressen, eller skaffar familj som tar upp en stor del av tiden. Och så har vi ju sociala medier som underlättar att man behöver inte umgås för att på riktigt umgås.

 

Kan vi uppnå  hälsa  med  dagens ideal  och det faktum att  många  aldrig  blir  riktigt  nöjda?

 

Jag tror att det är mycket till vår egen inställning.  Jag vill uppfatta mig ha hälsa.  Även om jag kan vara förkyld ibland (verkar inte ha en kropp som får feber så ofta längre). Det faktum att jag har celiaki och underproduktion av sköldkörteln, så ser jag inte som ett  hinder  för hälsa. Eller något jag  "lider" av. Även om jag kan vara trött, för face it: Det vore underligt om man  aldrig någonsin var trött, så har jag hälsa.

 

Hälsa för mig är att jag  innerst  inne  mår bra. Min  inställning till livet  och det faktum att jag vet att  makten  ligger  hos  mig  själv. Det kommer alltid att finnas ideal och sätt man skall se ut och vara på, men jag önskar att fler kommer att hitta det som funkar för dem. En enda sak kan inte passa för alla, och man måste hitta det som funkar för en själv. Att fler kommer att hitta sätt som gör att de kan klara av vardagen utan ångest och stress, och fullt ut njuta av sig själva, sin  kropp  och sitt liv.

 

 

Och egentligen vet jag inte vart jag vill komma med det här blogginlägget, förutom det att jag vill och önskar att alla skulle få må bra. Utan att må dåligt fysiskt, psykiskt och socialt. Men livet  drabbar  oss  alla, och när det gör det vill jag att människor ska hitta en styrka hos sig själva för att kunna njuta av nuet och se en ljus framtid.

 

IMG 6520Bild från igår kväll vid havet. Otroligt vacker solnedång.

 

* Det här inlägget skrev jag 17/5 2015 och kände för att publicera det igen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar