Bloggheader Caroline3

Vad är hälsa?

Skrivet av Caroline Eriksson 09.04.2019 | 2 Kommentarer

I söndags var det världshälsodagen, vilket fick mig att reflektera över min egen syn på hälsa. Hur den synen har ändrats genom åren, och var jag står idag. Från att ha tagit hälsan för givet, till att som tolvåring knappt orka gå upp för en uppförsbacke på grund av hypotyreos. Från att ha ätit till allt, till att behövt läsa på varje förpackning på grund av celiaki.

Till att ha sett hälsa att gå ner vikt, till att se det som hälsosamt att kunna gå upp igen. Till att se hälsa som att inte känna ångest, till att se det som hälsosamt att kunna känna allt.

Att inte behöva prestera i varje kategori, och kunna ta ett steg tillbaka för att varva ner. Bli mer klarsynt. Hälsosam. Fysiskt och psykiskt.


När det kommer till hälsa och vad som är hälsosamt, så är jag mycket medveten om att det är en fin gräns att balansera på. Att ett sätt att leva inte kan passa alla, och att det är en resa man behöver göra för att finna det som passar en själv.

Att för mycket av det goda, kan bli helt enkelt för mycket. Att hälsa inte enbart mäts i längd och vikt, utan så mycket mer.

 

52480974 10156679223048880 6358092447662211072 o


Idag är jag på en fin plats när det kommer till min relation till mig själv, min kropp och den syn jag har på hälsa. Jag har lärt mig att säga nej. Att ge mig själv betänketid innan jag säger ja. Jag försöker behålla ett lugn, även när det kan storma. Hanterar de känslor som kan uppstå under en känslostorm. Jag prioriterar på helt annorlunda sätt än jag gjorde för tio år sen. Har man en gång varit utbränd, så är det inte möjligt att fortsätta på samma sätt igen.

Prioriterar sömn. Vila. Relationer. Även den relation jag har till mig själv. Är tacksam för att jag har en kropp som fungerar och tar mig fram i livet. Jag är tacksam att leva.

Trots att jag fortfarande har hypotyreos och celiaki så ser jag mig inte på något sätt hämmad eller att jag skulle vara sjuk.

 

 

Hälsa i sig är kanske något svårt att definiera, och för vissa en fråga om status. Men om vi alla ger oss tiden att tänka var vi är i livet, var vi varit och vart vi vill nå, och vad vi är tacksamma för just nu,

så blir det lite lättare att sätta fingret på vad som egentligen har betydelse och vad som är hälsa för en själv.


Vad är hälsa för dig?

 

Kommentarer

  • Cecilia 09/04/2019 6:16pm (2 år sen)

    För mig är hälsa att vara symtomfri. Både fysiskt och mentalt. Är det något som finns på min kropp eller i mitt huvud så är det en "signal" att något är fel. Litet som stort. En vårta eller lite utslag kanske man inte lider av så mycket, men det är ett tecken på en inre obalans och går ju som tur att åtgärda med naturliga metoder :) Jag är inte helt symtomfri idag eftersom jag tidigare varit mycket sjuk (många symtom i kropp och knopp!) men jag är betydligt hälsosammare än vad jag tidigare varit! Och så ingår det ju också hälsosamt leverne där. Kost, vila och tid att göra saker man mår bra av.

  • Linda Vestman 12/04/2019 2:42pm (2 år sen)

    Du har en fin inställning till hälsa. Håller med i det du skriver; hälsa är så mycket mer än hur vi ser ut och det gäller att hitta den där balansen. För mig har den psykiska aspekten av hälsa blivit allt viktigare med åren; att stanna upp, vara i nuet och reflektera över hur jag pratar till mig själv. Lite som att sätta grunden så att de övriga bitarna börjar falla på plats...

Skriv en kommentar