bloggheader6

Vad gör man med ormar?

Skrivet av Caroline Eriksson 23.05.2017 | 6 Kommentarer

Sen dess att vår blivande granne berättat att han sett en huggorm en  bra  bit ifrån där vi bygger huset, så har jag lämnat att fundera på ormar. Inte så att jag ligger vaken på natten eller drömmer mardrömmar, men så pass att jag vill veta mer. Och verkligen inte gå på promenad utan en järnspade.

Om jag har förstått det rätt, så är inte huggormen fridlyst i Finland, om man jämför med t.ex Sverige där man får böter om man avsiktligt dödar en huggorm.

 

Nu tänkte jag ju inte gå på huggormsjakt, men tänkte inte heller bjuda in en massa ormar på taklagsfest. Finns det något som man kan göra för att göra ens tomt icke-ormvänlig?

 

Har ju som sagt en enorm stenmur, så där sket det sig. Men har även myrstackar så det räcker och blir över. Men är det kanske ba en myt att om det finns myror så håller sig ormar borta?

Finns det några växter som ormar verkligen inte tycker om, som jag kan plantera överallt? 

Får ja ba ta och acceptera att huset står i skogskanten, och det kan finnas ett och annat djur som lever i marken vi äger? Tänker som mest på djur och barn som kan ta verklig skada av arma huggormar.

 

Eller får jag ta och meditera att örnen vi har i skogen äter alla ormar? 

 

10574307 10152441633558880 7368587493341569029 n

En huggorm från tre år sen tillbaka.

 

Kommentarer

 • Yvonne 23/05/2017 7:11pm (7 år sen)

  Det bästa vore väl att importera en myrstack till tomten, men myror kanske inte är så lättpåflyttade...

 • Soulmama 23/05/2017 7:17pm (7 år sen)

  Jag har förstått att hälla ut aska utefter tomtgränsen håller bort dem. Och diken ogillar de ju, så att ha dike runt hela kanske vore en idé? Men jag har själv inte orkat sköta båda dessa saker, trots hemsk ormskräck. Har inte ännu sett någon här i alla fall!

  • Caroline Eriksson 23/05/2017 10:27pm (7 år sen)

   Ahaa. Kalk fick jag höra av en, men kanske aska också funkar? Faktiskt så har vi ett dike just före stenmuren, så det kanske hjälper lite. :)
   Tur att du inte sett någon orm. De finns väl nog omkring en, men visar sig tack och lov inte så ofta. :)

 • CorinneGrönholm 23/05/2017 8:49pm (7 år sen)

  Hm.. Nu är jag inte någon ormexpert men vi har en hel del ormar på vår sommarstuga i Barösund och även en hel del myrstackar, så tror inte att de är riktigt sant att inte ormarna trivs vid myror. Som sagt är jag inte expert så kan hända att jag har fel :)

  Det som vi dock märkt är att snokar och huggormar gärna inte delar revir. Så vi har valt att låta snokarna vara kvar för att inte huggormarna ska "ta över" vilket funkat rätt bra hittills iaf. Helst av allt vill man ju inte ha några ormar nära husen överhuvudtaget men hellre snok som inte är giftig istället för huggorm enligt mig iaf .. :)

  • Caroline Eriksson 23/05/2017 10:28pm (7 år sen)

   Nej jag var just lite rädd för att det var en myt med ormar och myror.
   Hmm... undrar om jag får ta och fara på snokjakt och flytta dem hit? Haha nej huuu....

   Hoppas helst på att inga ormar närmar sig huset alls. :)

 • Pernilla 24/05/2017 8:12am (7 år sen)

  dunder i marken. ji e "rådd" i marken så trivs int ormar. iställe för att placera stenar ovanpå varan så ta en rätt stor sten å kast den ner i marken lite nu som då. På sama gang får du ut lite frustation e ji bra tränin å skrämmer ormar - lite som ett kinderägg

 • Johanna 24/05/2017 1:45pm (7 år sen)

  Aska har jag också hört om och kalk. Vi har vissa somrar flere huggormar på vår sommarstuga och det är absolut inget man vill ha där barnen leker pch man själv vill kunna vandra barfota. Se till att ha gräset väldigt kortklippt, inga rishögar nära tomten och inte stenmurar (där trivs de sååå bra).

 • Ewa 28/05/2017 5:19pm (7 år sen)

  Hittade ett inslag om hur man fångar ormar lätt. Titta på det .Min man lyckades med det trixet i dag på förmiddagen. Inte lika lätt som när Thomas gör det men värt att testa. Försöker skicka en länk annars googla på Thomas Thunmark huggorm fånga in huggormen SVT play.

Skriv en kommentar