bloggheader6

Vad gör man om man är olycklig?

Skrivet av Caroline Eriksson 29.06.2016 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Till blogginlägget jag skrev idag fick jag med detsamma massor av fina kommentarer. Vill att ni ska veta hur otroligt tacksam jag är för alla er som läser, klickar på hjärtat och kommenterar. Speciellt det sistnämnda, för nuförtiden så frodas inte kommentarer lika vilt som för fem år sen. Det känns som att vi skapar en kontakt och att vi tillsammans blir en liten community. Som vågar delar med sig av sina tankar och känslor. Tack tack tack!

 

En av kommentarerna var:
”Vad gör man när det känns som om man inte har något ett le åt?”

 

Har skrivit om detta förr men skriver gladeligen igen. Livet är inte alltid en dans på rosor och det hör till att mötas av motgångar. Men. Här handlar det också om hur vi hanterar och reagerar situationen.

Jag har varit svårt sjuk, haft hjärtesorg, levt i destruktiva förhållanden och inte alltid varit så kärleksfull mot mig själv. Varit pank och hyperventilerat över räkningar. Speciellt det sistnämnda är resultat över de gånger jag glömt bort att allt ordnar sig. Ibland är det enda viktiga, just nu, att jag andas. Jag lever.  Jag  är  okej.

 

Även när det varit som mörkast har jag alltid sett livet från en positiv sida. Alltid har jag haft något att le åt. Född med humor och har lätt för att skratta, det är min starka sida. Men det går att öva upp den. Livet är för kort för att tas på blodigt allvar, vänta på bättre tider eller ”tänka om”. Livet är just nu, och det är aldrig så piss att det inte finns något alls att vara tacksam för. Möttes dock på reaktioner utifrån under min sjukdomstid, att det var ”synd om mig”. Kändes märkligt, för jag tyckte inte det var synd om mig. Sjukdomen hindrade mig inte från att vara lycklig eller påverkade mitt värde som människa. Jag identifierade inte mig själv med varken sjukdom eller motgångar.

 

 

Du kan inte påverka det som hänt, men du har valet att påverka hur du reagerar och hanterar situationen.

 

 

Men när allt ändå känns förjävligt, då förstår jag att det är svårt att se ljuset. Vad det än handlar om; hjärtesorg, död eller pengaproblem.
1. Tillåt dig att känna. Sörj och kom till frid med varför du känner på ett visst sätt. Annars blir det väldigt svårt att gå vidare. För det är det som är målet. Bara för att du går vidare så betyder det inte att du glömmer något som en gång gjort dig glad. Det finns inga bra eller dåliga känslor. Våga möt dem alla, men gräv inte ner dig. 
2. Fråga om hjälp, av vänner eller en psykolog. Har du inte kunnat le på flera månader eller allt känns meningslöst: sök hjälp! Depression är vanligt, men få vågar söka hjälp. Speciellt om tankarna som ”Jag kanske inte mår tillräckligt dåligt” eller ”Det finns de som har det värre” snurrar runt i huvudet. Sök alltid hjälp! Du är värd att må bra!
3. Sätt inte ansvaret på din egen lycka på något eller någon utifrån. Du kan för stunden bli gladare av att hitta en partner, men hen trollar automatiskt inte bort din egen inre osäkerhet eller sorg. Man måste arbeta med sig själv och vårda sig själv, på samma sätt som du tar hand om hemmet eller bilen.
4. Bli inte blind för möjligheterna. Många tror att vi blir lyckliga först när vi har pengar, en partner, ett arbete eller nya kläder. Gör ett val att bli medveten för allt det fina som finns omkring dig just nu! Det behöver inte vara "stora saker", det kan lika gärna vara en ljusblå himmel. Var tacksam för din vän, för din katt, att du lever och du andas. 

 

 

Ha inte dåligt samvete för att du är lycklig. Och känn ingen press att alltid vara så otroligt glad. Hitta balansen och tillåt dig vara dig själv. Kom ihåg att du är värdefull. Och funkar inte det: Lura kroppen att du är glad genom att le jättemycket. 

 

IMG 4838

Kommentarer

 • Mi 29/06/2016 10:15pm (6 år sen)

  Huvudet på spiken igen :D

  Min sambo har en så skön och avslappnad inställning till motgångar, nånting jag alltid avundas. Han säger alltid "he lööser se" å sen gör det det på nåt sätt.

  Det är så lätt att man på nåt sätt skyller sitt dåliga mående på sig själv men gör inte det! Var snäll mot dig själv, gör saker du tycker om att göra. Vid motgångar, fråga dig själv om du kunde ha gjort nånting annorlunda, gör då annorlunda nästa gång annars släpp det helt.

  • Caroline Eriksson 30/06/2016 6:18am (6 år sen)

   Tack för din kommentar, och gillar slutklämmen bäst: annars, släpp det helt. Vissa saker, speciellt om man inte kan göra något åt det, så är det bäst att släppa.
   Allt gott till dig!

 • Cecilia 11/07/2016 1:46pm (6 år sen)

  Åh vad bra skrivet! Kände så igen mig på punkten att man måste vårda sig själv. Under flera års tid gick jag sökte lyckan i andra personer. Personer som i slutändan sen lämnde mig trasigare än innan. Det var inte förän jag hittade min nuvarande partner som i princip ruskade om mig (inte bokstavligt) och sa att ingen annan än jag själv kan reda upp dethär. Sen dess har jag jobbat med mig själv, och gudarna ska veta hur mycket jag jobbat. Men nu idag kan jag äntligen säga att jag mår bra. Alla är värda att må bra! <3

Skriv en kommentar