blogghedaear

Vad kostar MENS?

Skrivet av Caroline Eriksson 15.03.2016 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Obs! Läs inte detta blogginlägg om du är känslig eller tycker mens är äckligt. I den här bloggen är det helt naturligt, och jag tycker om att skriva om det ibland.

 

Har du funderat vad mensen egentligen kostar?

Nu har jag tagit reda på det. Finns flera varianter i svenska kronor, men ville räkna ut en i euro. Och resultatet gav mig huvudvärk. 

mens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om en kvinna får sin mens ungefär vid 12 års ålder, så kommer hon troligtvis att mensa åtminstone 40 år. Genomsnittet på en mens är fem dagar vilket betyder att det är 60 mensdagar på ett år. Kommer kvinnan i klimakteriet exakt 40 år efter sin första mens betyder det att hon har mensat i sammanlagt 2400 dagar.

80 månader eller 6,7 år. 

Vill man inte blöda ner eller skapa skräck i omgivningen under mensen, så behövs mensskydd. Om man vid varje mens använder både tamponger och bindor så blir det sammanlagt 7 €. På ett år blir det 84 €. Innan vi ens har hunnit sluta blöda, har vi lagt ut 3360 € på mensskydd. För de pengarna skulle jag kunna göra mycket. Typ köpa mitt efterlängtade superzoom-objektiv eller betala hyran för hela året.

Och i dessa beräkningar har jag inte räknat med värkmedicin eller vetekuddar. P-piller som gynekologen menar ska dämpa menssmärtor och nya trosor för att de gamla har blodfläckar på sig. Eller choklad, wc-papper och järntabletter.

Min fråga är nu: Varför är inte menskydd billigare, eller... gratis? 

Och ett förslag: Ska det ändå kosta så där mycket, varför skänker inte företagen bort ett bindpaket eller menskopp för varje som säljs, till alla flickor och kvinnor i många länder så de kan gå till skolan under sin mens? I Nepal stängs till exempel flickor in i stall under sin mens, eftersom de måste hållas åtskilda. Varför? Mens är tabu och kunskapen om den är otroligt viktig, men fattas.

  

På samma gång vill jag passa på att ge gratis reklam för MENSKOPPEN. En uråldrig och underbar uppfinning som innebär att du sparar pengar, är mer miljövänlig och slipper fundera om du har menskydd hemma eller inte. För en menskopps livstid är ungefär 10 år. Alltså trogen dig länge. 

Kommentarer

 • Karolina Åsmus 15/03/2016 10:24am (5 år sen)

  Ganska höga summor faktiskt, och för något vi inte kan något åt. Men alltså JAA, koppen är det bästa som har hänt mig i mensväg haha! Går ALDRIG tillbaka till något annat!

  • Caroline Eriksson 15/03/2016 10:36am (5 år sen)

   Exakt. Det här med mensen är ju inte nåt vi kan styra över, och måste betala för i många år, så länge man är livmoderbärare. Samma här, minns inte när jag köpte eller använde en tampong sist. Menskoppen for president! :D

 • Isa 15/03/2016 3:23pm (5 år sen)

  Jag har oxå hört så mkt gott och bra om menskoppen och inför varje mens så intalar jag mig att jag måste köpa en. Är bara inte så pepp på att börja lära mig nåt nytt, gillar inte förändring =). Men en vacker och mensfylld dag så köper jag mig en, det känns ju så onödigt att slänga tampongpengar i sjön!

  • Caroline Eriksson 15/03/2016 3:27pm (5 år sen)

   Det är inte så svårt att lära sig. Har gjort många inlägg om den som jag kan publicera igen nån vacker dag. Storleken och att den verkligen sitter är det viktigaste när det kommer till problemfri användning av menskoppen. Min har *ta i trä* inte läckt en endaste gång. :)

Skriv en kommentar