bloggheader6

Vad ska du dela på sociala medier?

Skrivet av Caroline Eriksson 10.04.2017 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Efter fredagens attack i Stockholm så har internet exploderat av artiklar, bilder, spekulationer och åsikter om religion och politik. Allt som hände på fredagseftermiddagen har varit vidrigt, men det har även varit vidrigt att se hur sociala media har betett sig.

 

I mitt facebookflöde delade en person en bild av ett litet barn, med namn och starka signalement, och det vred sig i magen på mig. Det skulle föreställa ett av offren, som inte ens idag i skrivande stund är bekräftat, och nu var fritt fram för miljontals användare att skåda.

Så får man inte göra.

 

Eftersom namnet stod där var det enkelt att se andra inlägg som personer har valt att dela, och det ena var värre än det andra. Anmält tiotals inlägg tills jag inte klarade av mer.

Jag tänker på offrens anhöriga och vilket helvete de upplever just nu. Du har inte bara mist en person, utan blir även påmind om det i sociala media, av personer du aldrig sett eller som ens talar ditt språk.

Facebook har svarat mig genom att ”tacka för anmälningen, men att om jag inte vill se inlägget kan jag ba ta och blocka personen”.

 

Om inte ens facebook har på koll vad reglerna är, hur ska då andra ha det?

Välkommen till min lilla skola om vad man kan dela på sociala media, och vad och varför du inte ska vara så snabb på dela-knappen.

 

social media 1733107 1280

Bild från pixabay, eftersom jag har sett till att jag har rätten att dela och manipulera denna bild. 

 

 

På fredagskvällen spreds en efterlysning i sociala media, som snabbt blev borttagen. Det var bra, vill du veta varför?

Efterlysning av personer i endast sociala media ska göra dig misstänksam, eftersom de kan vara falska eller menade för att skada någon. Genom att du delar en ”efterlysning”, eller till och med kommer med tips, bidrar du med att röja en persons identitet.. Samt kan du i värsta fall hjälpa en gärningsman att hitta sitt offer.

En person med skyddad identitet har inte fått det för skojs skull.

Ser du en efterlysning på sociala medier, ta och kolla med polisen eller Missing People om det är något som de är medvetna om. Då är det ba att låta dem ta hand om det, eftersom det är deras jobb.

 

Se till källan, vem är det?

Är sidan du väljer att dela någon artikel från inte så seriös, eller rentav är en sida som endast är till för att trolla, tänk minst fem gånger innan du trycker på ”dela”. Ha is i magen, och var källkritisk. Speciellt med sånt som endast är skrivet för att sprida propaganda och rädsla.

 

Fråga dig själv dessa frågor:

 • Är detta sant?
 • Är detta ens lagligt?
 • Har personen som artikeln handlar om gett sitt tillstånd?
 • Hur skulle jag eller mina anhöriga känna sig, om någon delade något liknande om mig?

 

Häng inte ut personer!

På internet kan man läsa om flera oskyldiga människor som blivit utsatt för att ha blivit fel anklagade för det ena och det andra. Är de inte mördare, så är de tjuvar eller djurmisshandlare. Du kanske blir upprörd när du läser texten, samtidigt som du ser en bild, men tryck för böveln inte på dela-knappen.

 

Allt på facebook där man blir ombedd att ”kopiera och klistra in”.

För det första: kedjebrev är otroligt störande. För det andra: de är typ aldrig sanna och eller bra översatta. För det tredje: jag läser hellre om vädret, även om jag själv har flera fönster, än att facebook skulle göra alla ens uppgifter fria för världen att skåda.. eller att jorden går under om du inte "gillar och delar denna status/bild".

 

 

Sist men inte minst så ska man inte heller dela bilder eller uppgifter om sin skola, arbetsplats, bilder på människor som inte gett sitt tillstånd, sina personuppgifter, pass, planer för resor, kränkningar m.m.

Men det tror jag ni visste redan.

 

Kommentarer

 • Christina 10/04/2017 5:09pm (5 år sen)

  Det där reagerar jag på jämt.. Så sent som igår såg jag en kvinna som lagt ut bild och info på en flicka som var försvunnen. Jag vet att du i stundeb kan känna dig hjälplös och vill hitta personen ifråga men att dela på fb tror jag inte att leder så långt.

 • LillMorran 11/04/2017 5:58am (5 år sen)

  Tyvärr, såhär är det. Sen sociala medier blev poppis, så har sunda bondförnuftet åkt ut! Det jag endast delar är bilder på försvunna djur och ibland lite fakta om miljöförstöring eller ny teknologi för att hjälpa vår moder jord.
  Jag har slutat helt att gilla en massa företagssidor, för det känns som spam, det flödar över och tar över min FB. Jag vill inte se vad nåns väns vän gillar!!!! :/

Skriv en kommentar