bloggheader6

Valet föll på... *trumvirvel*

Skrivet av Caroline Eriksson 18.02.2018 | 2 Kommentarer

Tack till alla som tog sig tid att svara på mina tre frågor för att komma någonvart i den här kompost-djungel. Det finns ju plus och minus med allting, men som det ser ut nu så blir det en...

 

Biolan Pikakompostori,

för om flera säger att det sköter sig själv och gör näringsrik jord snabbt – ja, då kryssade den i alla mina kriterier.

 

Hade jag däremot haft pms hade säkert valet fallit på höns, eftersom de tydligen äter typ allt. Bokashi verkar väldigt intressant, och kanske är det något vi kommer att testa på – men inte nu.

Att bygga en egen kompost vore ju det mest ekonomiska och kreativa valet, men då tar det även längre att få bra jord, och ni kanske har förstått hur det ligger till med mitt tålamod. Hehe.

 

För att svara på era frågor så bor vi inte i tätområde, utan i en skog. Typ. Så det är ingen som kommer att påverkas av vår kompost. Flugor finns det i naturen, så kanske de hålls till komposten och inte inne i huset sen. Fredrik är mycket trädgårdsintresserad så han kommer väl ha mest lycka och nytta av denna jord, och jag ser mest fram emot att få äta bär och frukter från egna trädgårdsträd vi planterat med den näringsrika jorden.

 

 

Har du kanske själv en Biolan Pikakompostori?

Hur har din upplevelse varit?

Kommentarer

 • Leena 19/02/2018 9:22am (5 år sen)

  Hej, vi hade tidigare i vårt förra boende en Biolan kompost, men har nu en av märket Kekkilä. Den funkar bra även nu fast det varit flera minusgrader ute. Det jag gillar mest med Kekkilä jämfört med Biolan är att den är lite lägre och har en större lucka att fylla i och även tömma sin kompost. Men Biolan är också bra. Vi köpte vår kompost på nätet för det blev billigast, kolla här:http://passligt.ratata.fi/blogg/article-55849-416860-nu-ar-det-dags-att-borja-kompostera?categories_55849=9345
  Lycka till!
  Hälsningar, Leena

  • Caroline Eriksson 19/02/2018 11:29am (5 år sen)

   Åh tack för din kommentar! Eller om man ska säga tack, då vi nu fick ännu ett alternativ att fundera på, hehe. ;)
   Efter snabb googling så inser jag nu att Kekkilä är till och med billigare än Biolan, eftersom den är på tarjoushinta nu på Taloon.com.
   Fungerar de annars på samma sätt och ger lika snabbt bra och näringsrik jord? :)

 • Linda 20/02/2018 3:54pm (5 år sen)

  Jag tycker komposten fungerar bra, fast jag går emot komposteringsreglerna när jag tömmer den 3 ggr/2 veckor. Egentligen är det väk lite men ofta som gäller. Sågspån binder lite fukt o sägs sätta igång processen redan i kompostkärlet i köket, brukar sätta ca.5 cm i bottnen. Tänk på att mikroberna inte har några tänder, så inga stora bitar i komposten. Bland grövre o mindre bitar! Det tar en stund innan man begriper sig på komposteringen men roligt är det :) jag gick en komposteringskurs via MI och det var bra! Lycka till :)

Skriv en kommentar