bloggheader6

Välkommen till husets hjärta: bastun.

Skrivet av Caroline Eriksson 23.07.2018 | 3 Kommentarer

Jag och Fredrik fick färdigt huset på sju månader, varav en av de månaderna var en paus för oss, medan vi väntade på att elektrikern skulle ha semester färdigt så vi kunde fortsätta arbetet med att bygga vårt eget hem. Och visst fick vi huset färdigt under den tiden, men det var ett rum vi lämnade till senare att bygga klart, av olika orsaker. 

1. Allt virke var under meter av snö.

2. Man kan bo utan en bastu. 

 

Men Fredrik är en äkta finne som älskar att bada bastu, och han har även lyckats få mig över till den varma sidan. Nu sitter jag inte längst ner och håller händerna för ansiktet, för att det skulle vara för varmt. Istället kan jag till och med tycka att det kan vara riktigt avslappnade att bada bastu, med en kall öl och en härlig dusch efteråt.

Så nu när vi ändå bott i huset i sju månader (!!) så är det dags att bygga färdigt husets hjärta; bastun.

 

bastu 1

Bastupanel (och panel i överlag) ska torka en vecka i rumstemperatur innan den kommer på plats.

 

Vi hade kommit halvvägs på bastubygget förra året, men la sen allt fokus på att bygga resten av huset så det lämnade. Sen hade vi oturen med att få en alldeles för tidig och lång vinter, så vår bastu har legat under snö. Inpaketerad, men ändå utomhus.

Därför var vi lite nervösa när vi skulle titta till virket nu i början av sommaren. Skulle vi bli tvugna att köpa allt nytt? 

 

Vi borde ha passat på att lägga in en lottolapp samma dag, för virket var som nytt. Ingen av brädorna hade minsta spår av att de hade varit utomhus, och var redo att komma på plats i bastun. Dock hade vi ändå panelen att torka några dagar inne i grovköket, för det är så man ska göra.

 

bastu 2

Fredrik har gjort allting själv, och jag är så stolt över honom.

 

Medan jag byggde hönshuset så arbetade Fredrik på med bastun. Även om jag vet att karln kan det mesta, är envis och noggrann som bara den, så är jag otroligt stolt över honom. Han har gjort ett perfekt arbete, och vi kommer att ha den finaste bastun i byn när den är klar.

 

bastu 3

bastu 4

Lister <3

 

Det här bastubygget har åter en gång hamnat på paus, för vi väntar på att veta vilka färger vi ska använda till bastun och hur vi vill måla den. Och det är här jag vill veta hur DU har målat din bastu. Ljus, mörk, heltäckande eller så man ser ådrorna på panelen?

 

bastu 7

Jag drömmer om en mysig bastu där ådrorna i panelen får ge bastun karaktär.

 

Vi har tittat på lite inspirationsbilder och både jag och Fredrik tycker att det vore fint att måla med en färg som ändå låter ådrorna i panelen synas, för att ge bastun lite karaktär.

 

bastu 5

Snygga golvsilar piggar upp tillvaron.

 

Är så glad idag att jag gick med på att välja lite annorlunda golvsilar till huset, då Fredrik visade mig vad han hittat. Även om man inte kanske lägger märke till en golvsil, så är det ju åtminstone positivt att den är snygg när man ser den. 

I grovköket har vi formen av en fjäder på golvsilen.

 

bastu 6

Vår utsikt från bastun är en stjärnklar himmel (på vintern) och en grön och grann skog.

 

Så snabbt vi målat bastun, så ska listerna på sidan av bastun upp. 

Ett tips när du bygger bastu är att spraymåla med svart färg där skarverna kommer att synas innan du lägger upp panelen. Fredrik spraymålade (och ja, det luktade förjäkligt i huset några timmar efteråt) och det blev riktigt snyggt. Dock kommer det nog upp lister i hörnen av bastun, eftersom det blir att se snyggare ut enligt oss.

 

bastu 8
Jag längtar till mitt första bastubad här!

 

Och det var en första introduktion till hjärtat av vårt hus; bastun.

Nästa gång jag uppdaterar om bastubygget så är jag mera delaktig (även om Fredrik klarat av detta galant ensam!), och så tar vi och målar bastun och får bastulavan på plats. Hoppas vi kan fortsätta så snabbt som möjligt, för jag längtar efter att bastubada.

 

 

Hur har du målat din bastu?

I vilken färg och vilket märke?

 

Ge mig alla dina tips och visioner om hur man får en bastu så mysig som möjligt.

 

Kommentarer

 • Johanna 23/07/2018 8:18pm (5 år sen)

  Vi har 3 mörka (svarta ) väggar och en vägg med enbart skydd så den är ljus och mot denna vägg har vi bastuspisen en sawo fylld med sten) bastulaven är även den ljus. Så blir lite kontraster men mysigt mörkt ändå. Färgen köpt på vasa färg man ser lite trä genom den svarta så är inte helt täckande.

  • Caroline Eriksson 23/07/2018 8:19pm (5 år sen)

   Tack för att du delade med dig hur er bastu ser ut. :)

 • Nina 23/07/2018 10:52pm (5 år sen)

  Vi har vit saunavaha (Tikkurila) på väggarna och grå bänkar.

  • Caroline Eriksson 23/07/2018 10:53pm (5 år sen)

   Tack för att du delade med dig :) Vitt och grått låter verkligen modernt och stilrent :)

 • Mimmi 24/07/2018 10:33am (5 år sen)

  Vi målade väggarna med svart Supi saunavaha förra året. Lavan och staketet är ljust träfärgade. Vi målade 2 varv och ådrorna syns nog igenom, men ändå är det mörkt och mysigt. Vi har också stjärnhimmel med spotlights i taket.

  • Caroline Eriksson 24/07/2018 10:38am (5 år sen)

   Åh, stjärnhimmel! Låter hur mysigt som helst!
   Tack för att du delade med dig av hur din bastu ser ut :)

Skriv en kommentar