bloggheader4

Var försiktig att kommentera andras utseende.

Skrivet av Caroline Eriksson 22.03.2018 | 1 Kommentarer

Vi människor måste var en art som är väldigt självmedvetna om våra och alla andras kroppar. Inte har jag i alla fall sett ett liknande beteende hos våra katter. De bryr sig inte om de är normalviktiga. Överviktiga eller underviktiga. De är bara jätteviktiga. 

Men så kommer vi till vår art, som fortfarande vill följa BMI till punkt och pricka, även om det borde ha raderas från historien för länge sen. Ett BMI är bara en formel som är lätt att räkna ut, men säger absolut ingenting om en persons hälsa, hur mycket muskler personen har eller vilken slags näring en får i sig per dag. Det är inte trovärdigt på något sätt och inget jag använder mig av. 

All reklam intalar oss att vi ska se ut på ett visst sätt, får oss att tro att en viss kroppstyp skulle vara mer hälsosam  och klara av mer än en annan och jag vill sätta ner foten. 

 

Vi är för snabba att dra förutfattade meningar om ett persons leverne endast på grund av att se på utsidan, och jag vill nu att vi ser lite längre. Att vi ser människan istället för endast en kropp. Lyssnar till människan och inser att kroppar kommer i alla former och färger, och att det finns inget som skulle vara mer normalt än det andra.

 

Kom ihåg att du:

inte ska förändra på dig själv för någon annan skull.

En smal kropp betyder inte automatiskt att den vore mer hälsosam. Vi måste släppa våra föreställningar om vad som är en frisk kropp, när den kommer i alla former och färger.

Sluta banta.

Sluta följa konton som uppmanar till ätstörningar eller kroppshets.

Skit i ideal och normer. Det enda ideal och norm som borde få existera är den där vi har en avslappnad relation till vår kropp. Och det är tyvärr inte något som kommer automatiskt, men något som man måste arbeta med. Genom att reflektera så kan vi starta en förändring hur vi ser på världen och omgivningen. Hur vi ser på oss själva, och hur vi vill se på oss själva.

Det du ser säger sällan något om hur en människa mår.

Kommentera inte din egen kropp negativt, speciellt inför andra eller barn. Absolut inte barn.

Kommentera för övrigt inte alls andras kroppar. Alls.

 

Vill du ge en komplimang till någon människa, uppmärksamma deras egenskaper istället för deras utseende då. Man måste inte kommentera någon utseende överhuvudtaget.

Varför är vi så otroligt fokuserade på utseenden? Det är väl sist och slutligen inget som påverkar vårat människorvärde? Vi är väl så mycket mer?

 

 

Så vare sig människan är åtta eller åttio år, du är nära vän, kollega eller kanske dess läkare – var försiktig att kommentera en människas yttre. Vare sig det handlar om en kommentar i positiv eller negativ klang. För:

Du har ingen aning om personen har haft eller har en pågående ätstörning.

 

IMG 1780

 

Och ja, medan jag funderade på dagens bloggämne så yogade jag med katten. Jag, liksom katten, är jätteviktig. 

 

Kommentarer

  • tidstjuven 22/03/2018 10:05pm (21 månader sen)

    Så viktigt inlägg! <3

    • Caroline Eriksson 22/03/2018 10:13pm (21 månader sen)

      <3

Skriv en kommentar