bloggheader6

Vår vackra trädgård.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.06.2019 | 2 Kommentarer

Vår drömträdgård är i ständig förändring, och trots att jag tyckte den var vacker innan vi ens hade planterat något, så blir den vackrare för varje dag. Speciellt nu när det är liv i trädgården och man ser att det kommer att komma frukt på det man planterat. 

I morse var det perfekt väder att fotografera trädgården, så förbered dig på en massa bilder av den plats jag går runt vid varje dag.

 

ps innan jag börjar med något allt. Lite stor skillnad det du kommer att få se nu, från det du fick se åttonde maj.

Nåja, nu börjar jag vår rundtur.

 

tradgard 24.06.2019 1

En överblick av en liten del av vår gräsmatta.

 

När jag går ut på terrassen och vänder blicken till vänster, så är det det här jag ser. Även samma vy jag har om jag tittar ut genom vardagsrumsfönstret. Vår flaggstång som har några vackra växter planterade omkring sig (fråga inte om namn, jag kan inte sånt), våra odlingslådor och den ställning som Fredrik byggde åt hönsen (i högra hörnet).

Hönsen håller sig gärna bakom stenmuren i skogen när det är som mest soligt, men när det blivit svalare närmre huset så kommer de gärna upp för att få något gott att äta, och sitta på ställningen och filosofera över livet.

 

tradgard 24.06.2019 2

tradgard 24.06.2019 3

Äppelträd, körsbärsträd, päronträd och plommonträd kan du hitta i vår trädgård.

 

Runt om gräsmattan och trädgården är det en massa fruktträd planterade. Redan i år ser det ut som att jag och Fredrik kommer att få smaska på egna äpplen och varsitt plommon, trots att det såg sämre ut med körsbären.

Kanske bättre lycka nästa år med körsbären.

 

tradgard 24.06.2019 4

tradgard 24.06.2019 5

Jordgubbar, smultron, frilandsgurka, majs och ärtor kan du bland annat hitta i odlingslådorna.

 

Tidigare i vår / sommar så såg jag en annons på facebook där en kvinna gav bort "polka" jordgubbsplantor. Ett par dagar efter att jag sänt iväg ett meddelande till henne så fick jag hemleverans (!!!) med en hel stor papperspåse, full av jordgubbsplantor. Gratis!

Det räckte fint till att fylla fyra odlingslådor (kom ihåg att Fredrik är den som planerat allt), och nu blommar det för fullt. Som det ser ut nu så kommer vi att få massor av jordgubbar.

 

Dessutom finns det allt från ärter, till smultron och någon enstaka majs som är planterad i lådorna. Runt om odlingslådorna har Fredrik grävt bort gräsmatta, täckt med marktäckningsduk och sedan fyllt på med flis omkring. Ser så mycket finare och ordningsamt ut.

 

tradgard 24.06.2019 6

tradgard 24.06.2019 7

På ett av alla våra plommonträd (vi har många) växer det varsitt plommon åt mig och Fredrik.

 

Det var svårt att hitta plommonen i trädet, eftersom de är så fint kamouflerade. Hoppas de tar sig genom hela sommaren så jag och Fredrik får njuta av varsitt plommon sen när de mognat.

 

tradgard 24.06.2019 8

tradgard 24.06.2019 9

Nere vid växthuset växer det krusbär, svarta- vita- och röda vinbär och hallon (trädgårds och vilda).

 

Min absoluta favoritplats vid vår trädgård är nere vid växthuset. Här växer goda bärbuskar i alla färger och former. Hallon, vilda och tama. Rabarber. Och självklart vårt växthus som Fredrik hade tålamod att bygga ihop (även om han än idag säger att "han ALDRIG gör om det igen!").

Även här är marken täckt med marktäckningsduk, för att sedan ha fått flis på sig. Ser så mycket mer fint ut, och är behagligt att gå på. Dessutom doftar nyflisat flis otroligt ljuvligt.

 

tradgard 24.06.2019 10

Vi har en smart lucka på växthuset.

 

Sen sist du hörde något om växthuset, så har Fredrik beställt efter en smart lucköppnare till växthuset. Lucköppnaren innehåller vax, vilket gör att det expanderar och vädringsluckan öppnar sig själv när det blir varmt. När det blir kväll eller vädret är svalare så stängs luckan. Den anpassar sig efter temperaturen, och eftersom det är så varmt idag så står luckan på vid gavel.

Så smart och behändigt, och framförallt skönt, när man slipper springa och stänga och öppna luckan själv.

 

tradgard 24.06.2019 11

tradgard 24.06.2019 12

Inne i växthuset mår tomater, paprika, chilipaprika, vindruvor och gurka bra. Fantomen också.

 

Tack vare att luckan sköter sig själv, så mår även det vi odlar bra inne i växthuset. Jag, som har fått dille på tomater, kommer att få många egna tomater i år.

 

tradgard 24.06.2019 13

Om något år får vi egna vindruvor.

 

När jag och Fredrik var till stan för att handla för ett par veckor sen, hittade vi vindruvsplantor. Den finaste av dem fick flytta hem till oss, och mår nu så bra i växthuset. Den är gjord för det finska klimatet (tur om nu någon är det), och ville bli planterad på fast mark. Så Fredrik fick ta och gräva ner den i växthuset, och placerade fint stenar omkring.

Snart får vi ta och binda upp den, då den vuxit så mycket sen den kom hit.

 

tradgard 24.06.2019 14

Chilipaprika (eller vanlig paprika, har glömt) trivs i växthuset.

 

Och snipp, snapp, snut, så var rundvisningen av vår trädgård slut. Här trivs vi.

 

Vad är din favoritplats i trädgården?

(din egen alltså, men har du ingen trädgård får du nämna min också, hehe)

 

 

 

Kommentarer

  • Sandra Neuman 24/06/2019 12:58pm (3 år sen)

    Tå ja kan int välj bara ein ;)

  • Sandra Neuman 24/06/2019 12:59pm (3 år sen)

    ...Å nu håxa ja att ja ha fått önskemål om ett blogginlägg om he en gang. Åååh, he ska ja funder på!

Skriv en kommentar