Bloggheader Caroline3

Varför beskattas mensen?

Skrivet av Caroline Eriksson 31.01.2017 | 1 Kommentarer

Kategorier:

MEEEEENS. Ja. Ni kan gissa vad jag ska skriva om nu. Ett ämne som berör de flesta, och som alla har en åsikt om. Om man ser till kommentarsfältet till denna artikel. Verkar som att lika många män är intresserade av detta ämne, som de som klassar sig som kvinna.

 

VAD  ÄR  MENSSKATTEN?

Det finns egentligen ingenting som heter mensskatten. Det är ett roligt namn för produkter som hälften av jordens befolkning köper från 12 års ålder, tills de opererar bort sin livmoder eller hamnar i klimakteriet.

I finland beskattar vi mensskydd till 24%, medan den siffrar kan vara olika beroende på var i världen du befinner dig. Till exempel köper engelsmännen sina bindor i ett land där sanitetsprodukternas moms har legat på 5%. I Frankrike köper du tamponger till en moms på 5,5%.

 

Så för varje månad en människa har mens så betalar personen 24% skatt för mensskydden hen köper. Det blir en hel massa pengar.

 

 

VARFÖR  HAR  VI  EN  MENSSKATT? 

Pengar måste väl in någonstans ifrån. Men dessa karlar som sitter i regeringen tycker det är bättre att ta bort skatten helt från godis (!!) än att ens lägga en tanke till mensen. Därför är det fint att en politiker väljer att göra det.

I detta land har vi redan hunnit reducerat skatten på till exempel djurpark- och restaurangbesök och dylikt. Vet inte hur det är med er, men jag blöder mer än äter dyr mat på restaurang. Jag lägger inte pengar på djurparksbesök.

 

Det vore inte vara så svårt att klassa mensskydd som hälsoprodukter, med lägre moms, eftersom mensen ändå är något som påverkar ens hälsa varje månad. Något som inte är en lyxprodukt, som vissa vill kalla det, eftersom jag tror fler skulle ta illa vid sig om ingen använde mensskydd överhuvudtaget.

 

Vill du veta vad mensen kostar för en menstruerande människa så  KLICKAR  DU  HÄR  där jag räknat ut alla siffror och kommer med lite fina förslag.

 

menskoppcarro3

 

Annos. har du fått nog av bindor som irriterar och tamponger som torkar ut? Vill du inte köpa produkter varje månad som berörs av den höga momsen? 
Använd menskopp.

 

 

 

Sist, men inte minst, passar jag på att svara på lite kommentarer som dykt upp på internätet.

 

”Skulle kvinnor haft värnplikt och inte män skulle det ha varit jämnlikt för flera år sen.”

Vad har det med mens att göra?

 

”Och öl för jämnlikhetens skull.”

I Finland betalar vi en punktskatt för alkoholprodukter. Sen har inte alkohol något med mens att göra.

 

"Hur blir det med ”mäns skydd”...?"

Är det så att du har urininkontinens så räknas de också till bindor. Har du dessutom remiss på att du inte alls kan hålla tätt, så får du dina skydd billigare (Om inte rentav gratis, beror på kommun till kommun.).

Sen vill jag ba lägga till att när det kommer till urininkontinens så är detta vanligare hos kvinnor där orsaken kan vara t.ex efter vaginal förlossning eller försvagade bäckenbottenmuskler efter klimakteriet.

Orsaken hos en man som plötsligt har svårt att hålla tätt, är prostatan och i värsta fall någon tumör.

Kommentarer

 • Malin 01/02/2017 11:45am (5 år sen)

  Jag som ville bli mensminister när jag var 12-13 år ;) Jag blev inte mensminister, men jag blev barnmorska. Ganska lika där :D Som mensminister skulle jag ha gjort alla mensskydd gratis för alla kvinnor.

  • Caroline Eriksson 01/02/2017 12:36pm (5 år sen)

   Åååh! MENSMINISTER! Underbart! :D
   Dock tror jag att barnmorska är ungefär lika, och du gör ett viktigt arbete för många människor! <3

Skriv en kommentar