bloggheader6

Vill du ha sommarhöns? Läs först det här.

Skrivet av Caroline Eriksson 05.05.2020 | 2 Kommentarer

Den 7:e juli i år blir det exakt två år sedan jag hämtade hem mina kycklingar och blev hönsägare. Länge, flera år före, hade jag drömt om att ha egna höns. I tre veckor byggde hönshus själv och förberett mig för de små liven. Samtidigt som jag kläckte fram kycklingar själv i äggkläckningsmaskin.

 
Idag är de kycklingarna Luna, Fleur, Blondie, Gullefjun och Helmi. Och så deras vänner Vitis, Beige, Svetlana och Houdini. För om det är något jag har märkt med höns så är det att det oftast blir fler än man tänkt sig. Även kallad ”chicken math”, som det så fint heter i mina amerikanska hönsgrupper på facebook.

 
Om det är något annat jag har märkt också nu i mina hönsgrupper är att många människor just nu efterlyser och vill ha sommarhöns. Och jag förstår dem. Höns är kanske ett av de härligaste djuren man kan ha i sitt liv.

Men de kräver även sitt arbete och god planering innan man tar och blir hönsägare. Än om bara för ens sommar. Så här är en liten checklista som kan vara bra att checka av innan man skaffar höns, för sommaren eller året runt.

 

gullefjunochjag


1. Anmäl dig som hönsägare.

Vare sig du bara ska ha sommarhöns eller som mig, ha höns året runt, så ska du registrera dig som djurhållare innan du skaffar höns, får, getter, bin, kor, svin och dylikt. Det här ska du göra innan du skaffar djuren.

Här kan du hitta blanketter till alla djur, vare sig du tänker skaffa dig en kamel eller höna. https://www.evira.fi/sv/om-evira/blanketter-och-anvisningar/djur/markning-och-registrering/


Viktigt att man kollar upp med kommunen, och eventuella grannar, så det inte blir tråkiga överraskningar i efterhand.

 


2. Boende.

Om man ser på de olika krav för hönsfarmare här i landet, så är rekommendationen att man har högst sex hönor på en kvadratmeter och 18 cm's plats på sittpinnen för natten, för de ekologiska ägg du köper i matbutiken (källa: finska Livsmedelsverket https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/primarproduktion-av-livsmedel/livsmedel-av-animaliskt-ursprung/agg/produktionsformer/ )

 
Men har man hjärta och vill ha det lite bekvämt för både sig själv och hönsen så har man självklart större boende till sina höns, än att ha sex hönor på en kvadratmeter. Det kommer att komma dagar, även under sommaren, då inte hönsen vill gå ut och då krävs det att man har tillräckligt stort boende och golvyta, så de inte blir rastlösa.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 3


Hönshuset jag hade byggt första sommaren var fyra kvadratmeter, med över två meter takhöjd. Det räckte fint för fem höns. Takhöjden är något som är viktigt för en själv, om man vill ha det lätt för sig när man ska städa. Förra sommaren bytte vi ju till större boende i och med att hönsflocken blev större, och jag var gravid. För att underlätta den första vintern med bebis, och för att vi hade möjlighet, så har nu hönsen stort boende och vi behöver inte oroa oss att de ska vara så nära varandra att de blir trötta och elaka mot varandra.

 
Visst kan du ta ett gammalt utedass och inreda det till ett hönshus, men behöver du ha hönsen instängda flera dagar så är inte det boendet optimalt.

 


Viktigt att det hönshus du än väljer att ge dina höns är skyddad mot fukt och drag, eftersom det tål inte höns. Hönshagen ska vara stor, och gallret ska fint och starkt, samt grävas ner 40 cm, för att skydda mot rovdjur.

 


3. Hönshuset inredning.

 

SITTPINNAR.

Det går att ha sittpinnar i olika höjder, eller så går det att ha en enda lång sittpinne. Vi har upplevt att hönsen är mer harmoniska och kommer överens vid läggdags om vi har sittpinnarna formart som ett L. Då får de placera sig där de vill sitta enligt rangordning, och behöver inte vara bredvid någon elak typ som pickar på dem vid läggdags.

Under sittpinnen / arna, har du bajsbräda som fångar upp nattens bajs och underlättar för städningen.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 5honshus 12.07.2019 chicken coop 6 


VÄRPREDEN.

Hönsägare brukar säga att ”Hahaha, du behöver inte sju reden, för de kommer ändå bara att vilja värpa i ett och samma!”. Hos oss upplevde jag det motsatta.

I första hönshuset så hade jag två reden, och där värpte de oftast i ett och samma rede.

I det nya hönshuset så har vi fyra värpreden, och varje dag får vi ägg i varje rede. Ha minst två reden, men om möjligt fler, så dina hönor kan hitta sitt favoritrede att värpa i.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 8 


MATEN.

Kycklingar behöver kycklingfoder. Vuxna höns behöver annat foder. Värpande hönor behöver kalk. Och vi behöver en matbricka under vår vatten- och foderautomat, eftersom en viss Gullefjun äter lite halvt passivt aggressivt och sprätter runt fodret. Trots att vi hängt upp foderautomaten.

 


När jag hade mina första kycklingar så gav jag dem kokad och mosad ägg, för extra protein och ”nam nam”, för de var ju så himla söta. De andra kycklingarna jag har haft haft inte fått lika mycket sånt, och ändå blivit stora och starka höns.

 


Idag har vi en större vattenautomat som står på egna ben och rymmer mer vatten, och foderautomaten är även den dubbla sin storlek.

 


VÄRME.

När mina första kycklingar var små hade jag värmetak åt dem (med mina andra så var Gullefjun hönsmamma, så hon tog hand om allt det praktiska kring kycklingarna). Om vintern har jag alltid haft värmerör, och nu i stora hönshuset har vi två värmerör. Här är länk till de värmerör vi använder oss av: http://joonaslokki.fi.www33.zoner-asiakas.fi/yllapitolammittimet/.

 

Vintertid är det behändigt om hönshuset hålls på plusgrader, och så inte vattnet fryser.

Våra höns har dock nog uppskattat att få gå ut året runt, även om det bara handlar om korta stunder vinter.

 

 02.07.2019 5

Gullefjun såg ut som en "riktigt sliten småbarnsförälder" förra sommaren,

då hon ruvat i tre veckor och sen hade 3 kycklingar att fostra.

 

4. VILKEN HÖNSRAS?

Det finns så många hönsraser, i olika färger och former. En djungel att ta sig fram i. Det finns höns som värper färggranna ägg, och det finns höns som knappt värper ägg. Vissa vill bara ruva, och det innebär att de ligger och surar typ tre veckor och värper inte på längre än så.

Läs på om de olika raserna som finns och vilken som passar dina behov.

 


Jag har idag Mille Fleur, dvärgkochin, houdan och silkeshöns (dvärg), och tycker alla är lika mysiga och tama. På olika vis. Vill du ha tama höns så handlar det nog mycket mer om hur mycket tid du är villig att ge dem, än vilken ras det handlar om.

 

02.07.2019 1Kycklingarna 28.08.2019 3 

 

5. PLAN B.

Planerar du ha kycklingar så kan det vara bra att ha en plan b, så du inte sen har åtta tuppar som springer runt. Blir en höna sjuk så behöver den vård / hjälp. Blir du sjuk eller vill åka bort till sommarstugan så behöver hönsen fortfarande daglig skötsel.

 


Höns är, som jag skrev, otroligt fina djur och trevliga att ha att göra med, och jag hoppas du får en fin upplevelse som hönsägare, även om det bara är för sommaren, eller året runt.

 

Silkeshons 29.09.2019 4 

Kommentarer

 • Julia 05/05/2020 2:21pm (3 år sen)

  Vilket fint och informativt inlägg! Dina höns måste vara de lyckligaste slagen, så underbart att se hur du tar hand om dem med sån kärlek! :)

  • Caroline Eriksson 05/05/2020 6:11pm (3 år sen)

   Tack snälla för den fina kommentaren. Vi gör så gott vi kan. ❤️

 • Efva 14/04/2021 9:24pm (20 månader sen)

  Tack för info och tips! Har varit inne på höns i många år och bor nu åter så att jag kan! Får ha 4 hönor utan tupp i villaområde. Men problemet är att jag bara kan ha sommarhöns. Vart ska jag göra med dessa ”husdjur” när det blir september?

  • Caroline Eriksson 18/04/2021 12:46pm (20 månader sen)

   Det finns nog alltid människor som tar tacksamt emot hönor året runt. Så endera söker du efter någon i närheten som dina hönor kan vara hos som vintergäster, eller så ger du helt enkelt bort dem till vintern. Lycka till! Höns är underbara!

Skriv en kommentar