bloggheader6

Visst vet du att ni har vargen bredvid er?

Skrivet av Caroline Eriksson 08.06.2018 | 1 Kommentarer

”Visst vet du att ni har vargen bredvid er?”

Jag fick meddelandet fem före nio igår kväll, och samtidigt som jag läste orden var det som om någon hade tagit tag i mig och vridit ur all luft, som om jag varit en våt trasa.

 

Alla katter var ute. Jag hade ju bara en lite stund tidigare filmat Mohicana till instagram, när hon är ute på sin kvällspromenad. Det har blivit lite av en grej, eftersom hon gör samma sak, varje kväll. Leila jagade småmöss utomhus, och Fantomen hade jag senast sett på trappan när jag låste dörren, samtidigt som jag såg grannen cykla förbi. Jag var ensam hemma, eftersom Fredrik jobbade natt, och ringde upp vännen som skickat meddelandet samtidigt som jag sprang ut och ropade in alla katter.

 

Inte många hundra meter ifrån där jag just nu stod och ropade efter katterna, fanns nu vargen. Kanske stod vargen och tittade på mig, utan att jag såg honom. Vargen hade blivit iakttagen av en man som varit ut på promenad vid fårhagen.

Vargen i sin tur hade tagit med sig ett lamm, och sprungit in mot skogs.

 

resizedimage800533 faren.31.5.2018 3

 

Visst hade jag tyckt det var ovanligt mycket trafik på vår väg igår kväll, eftersom det inte kör någon annan än fårfarmaren där om kvällarna. Men inte skulle jag ha tänkt att en varg hade kunnat vara orsaken. Inte en tidig kväll, då detta hade inträffat.

Då många barn ännu har flera timmar kvar av dagen, innan det blir dags att gå och sova.

 

Jag fick meddelandet två timmar efter att det hade hänt. Två timmar.

Är glad att jag fick meddelandet, men hade varit ännu gladare om jag fått det tidigare. Man kan ju inte gå runt och vara rädd att vargen ska finnas bakom varje husknut, men när han han är där så är det viktigt att man tar sig tid att meddela andra, så även de är uppmärksamma.

Många kanske tycker att sociala medier är för mycket att hantera, och att det är bäst att bara vara tyst. Men när det kommer till att varna andra att kanske inte ha ut katterna eller kanske skippa att ha ut sina barn i barnvagnen, då är sociala medier guldvärd. Helst så snabbt som möjligt.

 

 

Våra katter slog rekord i att sova inne inatt. I nio timmar klarade de av att sova i samma säng som mig, mest kanske för att jag inte vaknar så lätt. Jag vet att det inte är möjligt att ha in katterna, bara på grund av rädslan vad som kan hända. Katterna förstår inte att vargen är här, och de har slutat använda kattlådan, trots att vi har den framme.

Alla nätter är de inne med oss, men det här hade ju hänt en tidig kväll.

 

Och nu kanske du tänker att jag bor i ödemarken, där vargen ska få finnas?

Jag bor knappt 2 km ifrån centrum av byn. Fårhagen är närmare butiken. Där vargen blivit sett är det enkelt för honom att hoppa över ett dike för att komma till flera hus. Många av dem som har små barn. Till oss tar det knappt en minut för en varg att komma hit.

Runt om oss bor det flera småbarnsfamiljer och äldre människor som vill gå sin kvällspromenad. Och så alla djur. Inte bara våra katter, utan får, kor och hästar.

 

 

Idag går mina tankar till fårfarmaren, som nu har mist ett djur. Det är hemskt. Till alla barnfamiljer som kommer att vara lite mer rädda, och alla som inte kommer att våga njuta av den fina dag vi verkar få, endast på grund av en varg.

Jag är rädd för mycket. Rädd för att något ska hända våra katter. Att vargen ska stå och vänta vid bilen när jag åker iväg till arbetet nu. Rädd för att den har ungar i skogen, som behöver mer mat. 

 

Men mest av allt är jag rädd för att inga åtgärder kommer att vidtas, endast på grund av platsen jag bor på.

 

resizedimage8001200 faren.31.5.2018 7
För en vecka sen gick vi på kvällspromenad där vargen sågs igår.

Kommentarer

 • Conny 08/06/2018 4:33pm (4 år sen)

  "Vargen sågs"-bilden vilket fantastiskt ljus! Kommer du ihåg vad du hade för ljusvärde, bländare och sånt?

  • Caroline Eriksson 08/06/2018 4:41pm (4 år sen)

   Tack så hjärtligt mycket. Det är en favoritbild för mig också, men mest på grund av de som är på bilden. :)
   Tyvärr kan jag inte minnas vilka inställningar jag hade i, eftersom jag fotograferar i M och fingrarna bara far av och an när jag fotograferar. Orginalet, som är i RAW, har jag dock raderat. :)

Skriv en kommentar