tisdag 9 januari 2018 - 06:00

30 dagar av yoga.

Det har redan gått dåligt med mina nyårslöften.

Jag har ännu inte umgåtts mer med vänner, men talade förvisso en bra stund i telefon igår med en vän. Det är ju framsteg. Fotograferar ungefär lika mycket som jag gjorde 2017, och skräpar som man vanligtvis gör när man bor i ett radhus. Tror det är först när vi flyttat då den förändringen verkligen kickar in.

 

Men jag har inte yogat en enda gång sen jag skrev ner mitt nyårslöfte om att yoga minst två gånger per vecka. Ja, jag vet. Det har bara gått en vecka sen det blev ett nytt år, men jag hade förhoppningar om att jag ändå skulle börja på med detsamma. 

Så för att riktigt kicka igång det nya året och finna mitt yoga flow, så har jag nu gjort ett uppslag i min Bullet Journal där jag ska göra yoga i 30 dagar i sträck.

 

Obs! Lägg märke till Mr Fantomen i videon. :-) 

 

Eftersom ni verkade gilla min senaste video, där jag gjorde mitt uppslag för alla böcker jag ska läsa under året, så filmade jag även när jag gjorde detta uppslag. Hoppas ni gillar denna video också. :)

Vill ni vara riktigt snabba med att se de filmer jag gör och publicerar, "make sure to hit the subscribe button" för att citera andra youtubers. 

 

BulletJournal 30daysofyoga 1

Så här ser alltså mitt uppslag om "30 days of yoga" ut. På vänstra sidan är det några av mina favorit-yogaposer, och till höger har jag en kalender med alla trettio dagar, och namnet på videon jag ska följa.

 

Jag kommer att göra en gammal yoga utmaning som finns på youtube, och det är Adriene jag ska följa. De flesta av de videos och övningar jag ska göra är trettio minuter långa, och jag tycker det är en passlig tid. Jag har inte sett en enda video än, för jag vill bli överraskad, men tyckte att de flesta av videorna hade vackra namn, och därför valde jag hennes yoga challenge av alla som finns på youtube.

 

BulletJournal 30daysofyoga 4

 

Ofta när jag yogar så sker det lika mycket inom mig, som på utsidan. Det är som meditation i rörelse där jag ofta kommer till fina insikter. Mest om att jag, och du, duger som vi är. Och att vi kan mer än vi tror, så länge vi vågar prova på. Ska bli intressant att se vad jag kommer fram till under de trettio dagarna jag yogar.

 

Några av mina favoritrubriker från alla övningar jag ska göra är:

- Ease into it.

- Forget what you know (OBS! Inte nu att man ska börja ta och bli glömsk, men att det kan vara bra att komma ur gamla vanor och finna nya sätt och ögon att se världen på.)

- Joyful home practice.

- Freedom & forgivness (går hand i hand).

- Dancing warrior sequence (ser framför mig hur jag trippar runt i nya huset som en dansande krigare, oberoende vad yoga-övningen egentligen vill att jag ska göra.)

- Find what feels good. 

 

BulletJournal 30daysofyoga 3

 

Och det är den sista rubriken som får mig att göra det här. Jag, som aldrig har funnit någon lycka i att röra på mig, fann den i yogan. Man ska göra det man mår bra av, det som känns bra. 

 

lördag 4 februari 2017 - 11:55

Jag känner mig fabulous.

Jag hade tyvärr lite krångel med datorn igår och kunde inte blogga. Istället yogade jag, för första gången på länge. Vet inte varför det blev en paus, men jag vet att yoga var det min kropp behövde.

 

Skrev i min kalender efteråt att jag yogat, samt inom parentes: "( Fortsätt! Du mådde bra efteråt! :) )

Idag får jag skriva: "Fortsätt, även om du har lite träningsvärk!".

 

IMG 2893

 

Det var peppande att se att jag fortfarande kan svänga upp och ner på världen. Att konsten att stå på huvudet tydligen finns i benmärgen nu. En rädsla jag övervunnit för länge sen.

 

Däremot att gå ner i brygga är något jag kämpat med. Det var betydligt lättare att stå på huvudet, än att lära mig lyfta upp mig själv. Men övning ger färdighet, och sist och slutligen handlar det inte om hur man ser ut eller vad man gör. 

Det viktigaste är hur man känner sig. 

 

Jag känner mig fabulous.

 

fredag 30 september 2016 - 10:00

Jag är sanning

Har gjort yoga i snart två år. Ashtanga vinyasa och medicinsk yoga. Men aldrig under denna tid prövat på kundaliniyoga. Eller att yoga med andra människor. Jag är van att vara ensam. Att svettas, utmana mig själv och komma över rädslor.

Visste alltså inte vad jag hade framför mig igår.

 

Yogaklassen hölls hemma hos yogaläraren. Det var bara jag och de kvinnor jag följde med, vilket var skönt. Började på nästan med detsamma. Efter att ha tagit bort strumporna fick vi varsin lapp med två meningar på. Hastigt hade det kunnat se ut som jeppisdialekt, men det var mantran att öppna och avsluta yogan med.

Minns inte första mantrat, som vi nästan sjöng. Men avslutade med orden ”Sat Nam” vilket betyder

 

 

”Jag är sanning”

 

 

Kundalini yoga fokuserar på den mentala delen, fokus på andning och meditation. Det är en form av yoga som alla kan göra. Övningarna gjorde vi med ögonen stängda och i vår egen takt. Vi fokuserade på ryggen, och jestas vad jag behövde det! Öppnade samtidigt upp våra chakran och fyllde kroppen med livsenergi.

 

 

Hur var det då att yoga med andra människor?

Även om man blundar är man ju medveten om att man har andra personer omkring en. Den största utmaningen för mig igår var alltså att gå in i mig själv lite mer. 
Yoga är ju inte en tävling. Något som man ska jämföra sig själv med andra. Yoga, för mig, är ett sätt att meditera och fylla mig själv med ny energi. Att tillåta mig själv ta det lugnt och låta tankarna flöda.

Och jag är stolt över att jag lyckades.

 

För hem kom jag, lika lugn och harmonisk som jag alltid blir efter att ha yogat.


Gillar den jag blir och hur jag känner mig efter yoga. Blir mer i kontakt med mig själv och tycker lite mer om mig själv efter yogan. Att få se vad min kropp klarar av. Tankarna om mig själv efter yogan. Jag har liksom inte några elaka tankar om mig själv efter att ha gjort yoga. Är varken dömande mot mig själv fysiskt eller psykiskt. Jag är ba nöjd.


Och det är därför jag fortsätter.

 

kundalinicarro

Fortsatte yoga när jag kom hem. Fann också något positivt med mörkret. Nu kan jag leka med skuggorna!

Det är alltså min skugga jag har fotograferat och måste ärligt säga det är snygga skuggor. Bakgrunden är norrskenet jag fotograferat.

lördag 23 april 2016 - 12:18

Yogaskola med Carro - Bakasana

Idag lär jag er yoga på samma gång jag svarar på en fråga.

 

"Maja: Hej! Jag har ganska nyligen hittat hit till din blogg och måste säga att jag DIGGAR den så mycket! Du verkar som en klok och förståndig människa, en sån man behöver i sitt liv :)

Hur länge har du hållit på med yoga? Och hur gör man en crow pose, den du gör på bilden? Det är något jag skulle vilja lära mig."

 

TACK! Jag håller med om att alla skulle behöva en Carro i sitt liv. ;-) Skämt åsido, så gjorde denna kommentar mig riktigt glad. Har ni frågor är det bara att skriva en kommentar! Jag svarar på det mesta!

 

I början av förra året började jag med yoga. Jag var fast besluten att lära mig att stå på huvudet, och efter mycket träning så såg jag världen mitt i allt upp och ner. Och det är fortfarande ett härligt att sätt att se världen på. Yoga för mig är inte att göra en pose eller att klara av en speciell övning. Det är resan dit som är yoga för mig, och det faktum att jag blir så otroligt lugn av det. Perfekt meditation helt enkelt.

 

Jag hade tänkt göra en videoblogg, men vill fortfarande vara försiktig med ryggen. Hoppas ändå denna bild och text hjälper dig att klara av denna pose.

bakasanaEn bild från förra sommaren då jag testade mina nya yogakläder

 

Sitt på huk på yogamattan. Armarna axelbrätt isär. Spräta lite med fingarna. Lyft höfterna högt och låt benen glida upp mot armarna. Är du nybörjare kan det kännas bättre att ha armarna böjda, och på så sätt göra ett "bord" som benen kan vila på. 

Lägg upp ett ben, med foten mot sittbenet och känn hur du blir lättare, samtidigt som du gör dig så liten som möjligt med krpppen. Följ efter med andra benet.

Aktivera armarna, bålen och tryck golvet bort ifrån kroppen. Slappna av i nacken och kom ihåg att ANDAS! Se och luta dig framåt och följ hjärtat. 

 

Ju säkrare du blir så kan du göra denna övning med raka armar. Ha roligt!

onsdag 20 april 2016 - 10:23

Hantera nervositet

Idag är det dags för intervju med Vasabladet. När jag var med i  Radio X3M  höll jag på att gå under av nervositet. Den känslan existerar inte nu. Jag är hur lugn som helst. 

 

Är man nervös inför något, det kan vara vad som helst, så tror jag det är viktigt att man ändå gör det som får en nervös. Det kan vara en arbetsintervju, att fara på dejt med en snygging eller helt enkelt bara gå till matbutiken. Att man funderar vad som egentligen gör oss nervösa. För det är sällan det endast handlar om det ska vi göra. Bli medveten om våra, negativa, tankar för att få mer distans. Reflektera över vad vi är rädda för och varför.

 

Vi bygger oftast upp skräckscenarior som får oss att vilja fly. Men istället för att undvika något så skulle jag vilja uppmuntra fler att våga. Kanske är jag född med egenskapen att se livet från en positiv och humoristisk sida, eftersom jag inte tar livet på för stort allvar. Att ha lätt att skratta istället för att gömma mig under täcket om allt inte går min väg. Och jag tror det går att öva upp om det inte går automatiskt.

 

 

Har du någon gång varit nervös och sen tänkt tanken: "Varför var jag ens nervös?"

Allt det fina som kommit ur att du vågat utmana dig själv och negativa känslor.

 

IMG 2376

Och så en yoga-bild till dessa tankar om nervositet. Istället för att vara nervös idag är jag bara glad. 

måndag 18 april 2016 - 11:35

Du kan bli vad du vill

Människan kommer till denna värld med potential som vi strävar att utveckla. Alla har vi unika förmågor och erfarenheter. De bästa lösningarna på våra egna problem. Och vi har ansvaret hur vi lever. 


Läste om den teorin i mina studier till Hälsoinspiratör, och jag tror verkligen på det. Att vi alla är unika och underbara varelser som har något viktigt att lära oss och lära ut. Amanda skrev förra veckan ett blogginlägg, "Du kan inte bli vad du vill". Förstår vad hon menar. Men vill ändå säga "Du kan bli vad du vill". 

 

Vi har ju alla unika förmågor och erfarenheter. Alla upplever vi ju världen på olika sätt, och inget sätt är bättre eller sämre än det andra alternativet. Vi lever liv som lär oss olika, och det handlar om hur vi väljer att ta till oss det. Vissa lär sig aldrig medan andra lär sig den hårda vägen. Att lära känna sig själv, bli trygg i sig själv, är inget som uppenbarar sig över en natt. Det tar tid. Mod. Och är så värt allt. 

 

När vi vågar möta oss själva så lär vi oss mer om det "jag" som är vår person. Ett "jag" som inte är vårt ego, även om gränsen är hårfin. Våra styrkor, svagheter och hur vi hanterar dem. När det kommer till en svaghet, så ser jag inte det som något som skulle hindra mig. Om något så är det något som sporrar mig för att fortsätta. Att utvecklas för att bli den jag är menad att vara. Alla de känslor vi känner har något att lära oss. Jag tror på fullt allvar att varje människa är unik och kan bli vad dem vill. Så länge det är deras riktiga önskan. När vi gör det vi tycker om så syns det. En människa tar till sig en sång jag sjunger, när jag innerst inne känner in varje ord för att förmedla det. När vi fullt ut tror på det vi lever efter.

 

När vi gör det vi tycker om och innerst inne vill så känns det inte som en kamp. Något vi måste kämpa för att åstadkomma. Vägen dit blir ett äventyr, och farthinder tar inte bort lusten att fortsätta.

Upprepar mina ord som då jag visade upp alla lampor min sambo lagat: "Det som gör mig extra glad är när människor hittar något de är duktiga på och gör det. Låter kreativiteten flöda och får in själ och kärlek i något. <3"

 

Var er själva och känn tillit. 

IMG 2479

Och jo. Jag gjorde utomhusyoga igår. Tills det började regna.

onsdag 6 april 2016 - 11:51

Min kropp är inte en prydnad

"Du skulle vara snyggare om du gick ner fem kilo. Du har blivit lite fetare. Är du gravid?"
De två sista meningarna tog jag inte lika hårt. Det var ju ett konstaterande som visserligen stämde. Jag hade gått upp i vikt. Och är man kvinna ska man tydligen stå ut med graviditetsfrågan. Den första meningen däremot tog det länge innan jag kom över. Det fick mig att fundera om skönheten verkligen satt i en siffra. Så jag prövade. Jag gick ner fem kilo. Varken kände eller såg på mig själv annorlunda.

 

Jag har gjort en viktig resa. Från att vara kurvig till att bli pinnsmal till att gå upp i vikt igen. Och om sanningen ska fram så mår jag bäst nu i mitt inre. Men det har ingenting med siffran på vågen att göra. Det handlar om insikt och att jag har lärt mig att acceptera mig själv. Jag är stolt över min kropp och vad den kan göra. Med eller utan celluliter och en mage som korvar sig när jag sitter.

 

Jag tror att många behöver bekräftelse ibland. Det är nyttigt att känna sig och bli sedd. Men att dagligen kräva bekräftelsen för att kunna stiga ut genom dörren, hindrar en från att faktiskt uppleva världen. För många år sen kunde jag inte ens gå utanför dörren utan att vara sminkad. Jag köpte formgivande strumpbyxor som magiskt skulle hålla in magen medan jag dansade. Och jag trodde på allvar att min mage avgjorde hur andra såg på mig som människa.

 

Idag är läget ställt annorlunda. Jag bryr mig inte om att hålla in magen om min partner rör på mig. Istället för att fokusera och vara medveten om hur min kropp ser ut, så fokuserar jag på att vara i nuet i såna stunder.

 

”Min kropp är inte en prydnad. Den är ett fordon till mina drömmar.”

 


Det finns människor som är osäkra på sig själva och tar ut det på andra. Eller så är de helt enkelt elaka. Bry dig inte om dem. Omge dig själv med positiva människor som får dig att känna dig upplyft och självsäker för den du är. Människor som respekterar dig.

 

Livet är för kort för att må dåligt över dig själv. Det kommer att finnas de dagarna även jag känner mig osäker. Och de dagarna är det viktigt att man ändå stiger upp ur sängen, ler och lever. Gör ett medvetet val att inte låta osäkerheten ta över. En svullen mage eller vad man har komplex för, ska INTE definiera hur du värderar dig själv.

 

Din kropp är inget att be om ursäkt för.

 

 Omfamna dig själv. Älska dig själv. Fullt ut. För det är du värd.

yoga

Som jag skrivit förr så kommer jag till nya insikter varje gång jag gör yoga. Det här var dagens funderingar.

Och till alla de som kommenterat min kropp och alla gånger jag nedvärderat och förminskat mig själv. Förlåt.

måndag 8 februari 2016 - 15:32

En positiv utmaning

"Att följa våra värderingar gör att självkänslan stärks."

 

Idag har jag en positiv utmaning till er, eller om man nu kan kalla den för det. Det är egentligen tre enkla frågor som kan hjälpa i er personliga utveckling och för att nå personliga mål. Svara / Skriv upp (du behöver inte ens visa svaren åt mig) på dessa frågor:

 

1. Vad vill jag att livet ska gå ut på?

2. Vad vill jag att meningen med mitt liv ska vara?

3. Vilket är det första steget jag tänker ta för att närma mig mitt mål?

 

Dessa tre enkla frågor hittade jag i ett häfte. Skrev i det för över ett år sen, och det är frågor som kan ge oväntade svar. Tyckte det var riktigt intressant att se mina egna svar. Och att jämföra och se vilka av mina mål som gått i uppfyllelse. <3 All kärlek till er!

 

IMG 9464

lördag 6 februari 2016 - 12:18

Yoga utomhus

Det är länge sen jag var riktigt upp och ner, bokstavligen, även om jag gillar det. Men när en av de vackraste vinterdagarna uppenbarade sig igår tog jag min yogamatta och for ut. Utomhusyoga är tungt, men härligt.

 

Vi har alla våra egna sätt att känna oss levande på, det här är mitt. Att utsätta sig för något som för ett år sen var skrämmande, men idag är lugnande. Att koncentrera sig på att andas och fullt ut vara i nuet. Fokusera på vägen och inte de hinder som möter en. 

 

Att låta kropp och sinne vara ett, och det enda jag känner är tacksamhet. Tacksam för att jag faktiskt är jag. För att min kropp fungerar, tar mig fram och till nya insikter. Kroppen i sig själv, hur den ser ut, har ingen betydelse. Även om många kanske tror att det är utsidan som formar dig som människa. Som bestämmer ditt värde.

Den är ett skal som rymmer så mycket. Jag fyller min kropp med styrka, kärlek, fananamma och tro. Tron på mig själv, universum och att allting som sker har en mening. 

 

Håll i minnet att ni är underbara varelser, och kom ihåg att älska.

 

IMG 9476

torsdag 28 januari 2016 - 16:57

Yoga med katt

Igår var det nästan lite synd om mig. Sjuk mage och trött. MEN, en underbar sambo som handlade en påse citroner till mig och jag mindes vår första dejt. Han hade då lagt på minnet att jag älskade citroner och när vi träffades gav han mig en hel påse med citroner.

 

Idag däremot är det inte synd om mig. Jag är pigg, haft en bra dag och till och med tränat!

Det är länge sen jag rörde på mig mer än jag behövt, om man inte räknar med då jag höll på att få en hjärtattack på sparkstöttingen. Gjorde lite armhävningar, pilates och avkopplande yoga.

 

Felet jag kanske gjort förr är att ha gått in för hårt, tröttnat snabbt och så lämnar det bara. Och det är ju tråkigt, för det känns ju bra nu efteråt. Nu ska jag försöka att några gånger per vecka hoppa runt i en halvtimme. Om inte för något annat, så för att man blir riktigt glad av det. Och det yogan gör med mig är magiskt.

 

Vi kan ju inte börja någon annanstans ifrån, än där vi är, just idag. Varje dag är unik och så är också vår kropp. Därför måste man alltid lyssna till sin egen kropp och vad den vill när vi väljer att göra något. Att inte jämföra sig med andra och tro att målet är en viss position, då det är resan och utvecklingen som är det fina i det hela. 

(sånt här får yogan mig att tänka på)

 

IMG 9130 sevendays

 

Mr Fantomen höll koll att jag gjorde alla övningar med god hållning och på den skonsammaste möjliga sätt.

 

IMG 9149 sevendays

"Downward Dog" med katt.

 

IMG 9147 sevendays

 

Och vila <3