bloggheader6

Börja yoga - 5 tips!

Skrivet av Caroline Eriksson 14.03.2018

Kategorier:

Ha tålamod

Om du följer en yoga-video på youtube, eller se en bild av en position, så märker du ganska snabbt att du inte alls är lika vig som typen på bilden. När personen kan nå sina fötter i ett huj, så kommer du endast ner till låren. Och vet du vad? Det är helt okej. Visst vore det roligt om alla med detsamma kunde röra sina tår och ha både fötterna platta på mattan vid en downward dog, men det är inte så det funkar. Det tar tid, och ena dagen orkar man mer medan man den andra bara behöver få sitta i still på mattan.

Ha tålamod och låt dig själv utvecklas i din egen takt! (dessutom har typen på bilden övat i många år, och yoga handlar inte om att jämföra sig med andra).

 

Yoga handlar inte om prestation, utan att du ska ha roligt och det ska de dig något själsligt.

Ett vanligt missförstånd är att yoga handlar om alla poser och att man ska kunna göra övernaturliga saker med sin kropp. Så fel. Istället för att handla om prestation, så handlar det om att man ska ha kul och göra något gott för sig själv och själen. För andra kan det handla om att sjunga i en kör eller läsa en bra bok. För mig handlar det om att få andas på mattan, utan att behöva jämföra mig med någon annan.

 

Investera i en bra matta

En bra matta hjälper dig att få en fin upplevelse i din yoga-praktik. Gärna en i 4mm (mitt i allt 5mm) om du är nybörjare. Dessutom ska den ha ”halkskydd” på sig (lite klibbigare material), så du inte slirar runt på mattan. Sen finns det block och andra saker man kan köpa, men behöver du hjälp av det så fungerar böcker lika bra. 

Sen är det ganska lätt hänt att man kanske handlar lite för många mattor. Jag har en i bilen, en utomhusmatta och en inomhusmatta. Alla har jag användning av, men skulle kanske rekommendera att man köper en bra matta till att börja med.

 

IMG 1550

 

Andas

och andas rätt. Första gången någonsin jag gjorde yoga, som nu är 10 år sen, så höll jag på att svimma och sa ”aldrig mer”. Men det var bara på grund av att jag inte förstod att andas rätt. Istället för att andas i takt med kroppens rörelser, så höll jag andan och höll på att trilla omkull av syrebrist.

Nu har jag istället en medveten andning, som är mycket längre, djupare och behagligare för kroppen. Och andas du rätt och har en bra dag, ja, då kan du röra vid dina tår med hjälp av andningen.

 

Gör det som känns rätt för dig

Yoga handlar inte om att göra någon annan nöjd. Yoga handlar inte om att prestera för någon annan, eller ens komma i toppform för någon modevisning. Det handlar om att hitta sin inre kraft, balans i vardagen och ganska snabbt märker du även hur du får lättare att acceptera dig själv.

Gör det som känns rätt för dig, och inte något annat.

 

Namaste!

 


Yogaskola med Carro - Stå på huvudet.

Skrivet av Caroline Eriksson 12.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

För två år sedan gjorde jag mitt första blogginlägg i det som skulle bli en "Yogaskola med Carro", där jag skulle lära er att göra vissa poser. Yoga för mig handlar ju inte om att stå på huvudet eller vara så där sensuellt vigulant, utan istället ett sätt för mig att varva ner, fokusera och andas när livet känns att rusa iväg lite väl fort. 

 

Och dagens yoga fick bli en utomhusyoga, eftersom katten Mohicana var spårlöst försvunnen efter att ha gått ut. Jag tänkte att istället för att stå och ropa i timmatal vid dörren och släppa in all kall luft, så klädde jag på mig för att gå ut och yoga i väntan på katten. 

Det är en helt annan känsla, och lite mer utmanande, att få yoga utomhus. Men så fritt att få meditera med en hel skog omkring sig, istället för att ha halva byn vid sin sida, som det var när vi bodde vid lägenheten.  När jag yogat och andats klart så kom Mohicana springande från det ställe jag se lodjursspår vid, så nu är jag lugn av flera orsaker. 

Jag har fått andas och katten är hemma. Allt är frid och fröjd. 

 

Och nu ska jag lära dig att stå på huvudet.

 

IMG 1558

Så här står du på huvudet: 

1. Först och kanske det tråkigaste tipset, men du behöver öva upp din balans och mag- och ryggmuskler innan du börjar på med det här, för att du inte ska få problem eller kämpa helt i onödan med att njuta av livet upp och ner. 

2. Ställ dig på knä på mattan. Se till att avståndet mellan armbågarna är precis under axlarna. Har du armbågarna för långt ut, som är ett vanligt misstag, så mister du stödet i bröstkorgen och bärkraften i övre delen av ryggen. Så, viktigt - kolla avståndet och håll det!

3. Knäpp händerna och vik in lillfingret så du får en platt bas. Pressa ner handlederna och placera hjässan inne i händerna, utan att huvud och händer rör vid varandra. Händerna ska ba vara där för att vara ett stöd.

4. Nu ska du lyfta upp benen så att du nästan är i "downward dog" (bild av mig och Fantomen), fast med huvudet ner i mattan. Börja försiktigt gå med fötterna så nära du kan komma din kropp. DU SKA INTE SPARKA ELLER HOPPA UPP, utan ta det försiktigt och hitta balansen. När du inte kan gå längre så lutar du dig sakta fram tills du känner att fötterna blir lättare.

5. Du kan nu lyfta en fot från mattan och dra in knäet mot bröstet. Byt ben och gör så tills du hittar balansen och kan lyfta båda benen från mattan. Här brukar jag arbeta mycket med magen, och kan idag gå från föregående steg till att lyfta upp båda benen på samma gång. Lugnt och försiktigt, alltså. 

6. Nu när du har båda knäen mot bröstet så hittar du balansen. Stanna här, andas och känn efter att kroppen har balans.

7. När du känner dig redo kan du lägga upp ett ben i luften, och använda styrkan från axlar, mage, och ryggen för att pressa ner överarmarna i mattan. Låt sedan andra benet följa med. Njut, ha roligt och låt energin flöda i hela din kropp. 

 

Förhoppningsvis kommer detta hjälpa dig att komma till det sätt jag älskar att se världen ifrån. Upp och ner. Kanske tråkigt till en början att inse att allt inte går så himla snabbt, men det är därför jag älskar yogan. Genom den lär jag mig att ha lite mer tålamod och lyssna lite mer på min kropp och själ.

 

(behöver ni en visuell beskrivning, hojta till i kommentarsfältet så ska jag se till att fotografera instruktioner åt er)


Blev lite mer ett med universum.

Skrivet av Caroline Eriksson 06.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Dagens yoga var kanske den största utmaningen hittills, trots att det bara gick ut på att vara stilla och mest fokusera på att andas. Från att ha varit van med att vara i rörelse och låta trettio minuter gå i ett huj, så skulle jag nu sitta och stå i olika poser och bara andas.

Kan det vara så att man har glömt lite bort av hur det är att göra ingenting? Att bara vara i nuet och njuta av den stillhet som kan uppstå?

 

Så istället för att hoppa mellan olika poser för att göra solhälsningen och lilla kaninen (vad nu alla yoga-poser heter), så passade jag på att ta tillfället i akt och gjorde alla övningar i lugn och ro -

och lät alla muskler stretcha efter en lång arbetsvecka, och med en ny vecka framför sig med mycket kul på gång. 

 

Satt i en ställning som yogaläraren på youtube sa att vi alla satt i på den tiden vi åt med händerna och bodde i grottor, och jag kände mig plötsligt som om jag bondat med min neandertalar-kvinna inom mig. Blivit lite mer ett med universum.

Resten av kvällen har jag ba ätit vattenmelon och tittat på Kardashians på tv. Och det var så jag spenderade min lediga dag.

 

IMG 1307

 

Så här satt inte neandertalarna,

men det gjorde jag idag.

 


Låter du rädslan styra dig?

Skrivet av Caroline Eriksson 01.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Har du något som du alltid velat göra eller kunna, men som du inte vågar göra?

För mig var det huvudstående. Att balansera sin kropp på huvudet såg så otroligt vackert ut, men samtidigt livsfarligt, och det var rädslan som gjorde att det tog så länge för mig att våga på det.

 

Men om man ska låta rädslan styra en så kommer man ingenvart, och när du ser denna bild så kanske du förstår att det var inte rädslan som tog över denna gång.

 

IMG 1220

Det här var jag idag. Längtade hem efter arbetet för att få göra yoga.

 

Det är alltså tre år och en månad sen jag lärde mig att stå på huvudet, och ungefär samtidigt som jag fann yogan. Eller om det var yogan som fann mig. Jag hade Fredrik att fotografera mig och stolt la jag upp bilden på facebook och skrev:

”Och se på tusan! Här står jag på riktigt för första gången i mitt liv på händerna. Skräckblandad lycka och en härlig känsla. Nu när jag verkligen vågar så kommer jag nog att spendera mer av min tid på huvudet. JAG VÅGADE.”

 

Rädslor är oftast något som inte ännu har skett eller kanske aldrig kommer att ske. Och i många fall helt onödiga. För det mesta krävs ju bara sunt förnuft och så klarar man sig bra. Det felet många gör att de identifierar sig med sina rädslor och det hindrar dem mer än hjälper i livet.

Tänk hur många gånger i ens liv, för många varje dag, man kommer till situationer där man måste utmana sig själv. Det kan vara allt från stora till "små" saker. Fysiska och psyiska utmaningar. Låter vi oss styras av rädslan att misslyckas så står vi still.

 

Därför såg jag till att komma över min rädsla för huvudstående. Och vet ni vad? Det visade sig bli det mest avkopplande för mig, och tydligen behöver jag vara upp och ner för att se världen lite klarare.


3 saker yogan har lärt mig.

Skrivet av Caroline Eriksson 28.02.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Idag är det tredje dagen, av trettio, som jag gör yoga. Att göra yoga är inte någon nyhet för mig, men som i livet så finns det alltid något man kan lära sig och som person är man inte heller alltid densamma, så det jag får uppleva nu är något helt nytt.

Det här är tre saker jag har lärt mig de senaste tre dagarna.

 

1. Hur viktigt det är att ta hand om sig själv. Under de trettio minutrarna jag gör min yoga så fokuserar jag fullt ut på mig själv. Det är min egentid och jag har så roligt på mattan, att jag resten av dagen går runt och är helt och hållet kärleksfull. När man tar hand om sig själv är det lättare att vara glad och snäll åt andra.

2. Förutom att jag sover bättre, är lugnare (höhö) och kanske är mer pigg och allert – så har jag blivit redan nu smidigare. Idag kunde jag t.ex röra vid mitt knä med näsan. Kanske inte det är något man lägger på sin CV, men det gör mig så glad att upptäcka vad min kropp klarar av och få vara lekfull på yogamattan. Och att vara glad, det är så viktigt för mig.

3. Mr Fantomen kan göra ”downward dog” bättre än mig.

 

IMG 1200


Så befriande att jag kunde fälla en tår.

Skrivet av Caroline Eriksson 27.02.2018 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Minns ni den där yoga-utmaningen jag skulle börja med i mitten av januari? Nå, ni kanske kan gissa hur det gick.

 

Det är snart mars, och det var först igår jag kom mig till mattan på riktigt.

Medan jag satt där på mattan så funderade jag vad det egentligen var om tagit emot att komma mig dit. Det handlar ju om bara lite yoga. Men under tiden jag gjorde den första av alla trettio dagars yoga med Adriene på youtube, kom jag fram till både varför det tagit evigheter för mig att påbörja denna utmaning, men även varför jag återvänder till mattan idag.

 

Träningsvärken, som kanske är den enda orsaken varför det skulle ta emot lite att göra yoga idag igen. Varenda muskel i min kropp hojtar åt mig idag om den lilla träning de fick uppleva igår. Och även om gårdagens yoga inte var avancerad, så gjorde det tydligen något med min kropp. Sen dess att jag lagt laminatgolv i hela huset så har inte min rygg varit densamma, och det jag känner nu i kroppen är kanske inte träningsvärk. Det kanske bara är min kropp som fått lite stretching och blir sig själv igen, för idag kunde jag t.ex stiga upp från sängen idag utan att ryggen skulle låsa sig.

 

Alla fina ord. Jag hade aldrig hört talas om, eller ens sett en enda video av Adriene tills igår, så allt kom lite som en överraskning. Men jag förstår varför hon är stor på youtube. Allt hon sa var kanske inte något nytt, men precis det jag behövde höra igår.

Hade jag inte full show med att koncentrera mig på att andas och göra solhälsningen, så hade jag kanske fällt en tår av hur befriande det var att få meditera i rörelse samtidigt som någon berättade hur kärleksfull man är. Som sa åt en att bara göra det som känns bra för en.

 

”Be yourself and listen to your body”.

 

Och det är därför jag återvänder till mattan idag, trots att min kropp värker efter lite stretching och en lekfull yogaövning (roligaste var en hoppande planka). Jag återvänder för att min kropp mår bra av det. Min själ mår bra av det.

Yoga is not about self-improvement, it's about self-acceptance. Så he så.

 

IMG 1158


30 dagar av yoga.

Skrivet av Caroline Eriksson 09.01.2018 | 3 kommentar(er)

Det har redan gått dåligt med mina nyårslöften.

Jag har ännu inte umgåtts mer med vänner, men talade förvisso en bra stund i telefon igår med en vän. Det är ju framsteg. Fotograferar ungefär lika mycket som jag gjorde 2017, och skräpar som man vanligtvis gör när man bor i ett radhus. Tror det är först när vi flyttat då den förändringen verkligen kickar in.

 

Men jag har inte yogat en enda gång sen jag skrev ner mitt nyårslöfte om att yoga minst två gånger per vecka. Ja, jag vet. Det har bara gått en vecka sen det blev ett nytt år, men jag hade förhoppningar om att jag ändå skulle börja på med detsamma. 

Så för att riktigt kicka igång det nya året och finna mitt yoga flow, så har jag nu gjort ett uppslag i min Bullet Journal där jag ska göra yoga i 30 dagar i sträck.

 

Obs! Lägg märke till Mr Fantomen i videon. :-) 

 

Eftersom ni verkade gilla min senaste video, där jag gjorde mitt uppslag för alla böcker jag ska läsa under året, så filmade jag även när jag gjorde detta uppslag. Hoppas ni gillar denna video också. :)

Vill ni vara riktigt snabba med att se de filmer jag gör och publicerar, "make sure to hit the subscribe button" för att citera andra youtubers. 

 

BulletJournal 30daysofyoga 1

Så här ser alltså mitt uppslag om "30 days of yoga" ut. På vänstra sidan är det några av mina favorit-yogaposer, och till höger har jag en kalender med alla trettio dagar, och namnet på videon jag ska följa.

 

Jag kommer att göra en gammal yoga utmaning som finns på youtube, och det är Adriene jag ska följa. De flesta av de videos och övningar jag ska göra är trettio minuter långa, och jag tycker det är en passlig tid. Jag har inte sett en enda video än, för jag vill bli överraskad, men tyckte att de flesta av videorna hade vackra namn, och därför valde jag hennes yoga challenge av alla som finns på youtube.

 

BulletJournal 30daysofyoga 4

 

Ofta när jag yogar så sker det lika mycket inom mig, som på utsidan. Det är som meditation i rörelse där jag ofta kommer till fina insikter. Mest om att jag, och du, duger som vi är. Och att vi kan mer än vi tror, så länge vi vågar prova på. Ska bli intressant att se vad jag kommer fram till under de trettio dagarna jag yogar.

 

Några av mina favoritrubriker från alla övningar jag ska göra är:

- Ease into it.

- Forget what you know (OBS! Inte nu att man ska börja ta och bli glömsk, men att det kan vara bra att komma ur gamla vanor och finna nya sätt och ögon att se världen på.)

- Joyful home practice.

- Freedom & forgivness (går hand i hand).

- Dancing warrior sequence (ser framför mig hur jag trippar runt i nya huset som en dansande krigare, oberoende vad yoga-övningen egentligen vill att jag ska göra.)

- Find what feels good. 

 

BulletJournal 30daysofyoga 3

 

Och det är den sista rubriken som får mig att göra det här. Jag, som aldrig har funnit någon lycka i att röra på mig, fann den i yogan. Man ska göra det man mår bra av, det som känns bra. 

 


Jag känner mig fabulous.

Skrivet av Caroline Eriksson 04.02.2017

Kategorier:

Jag hade tyvärr lite krångel med datorn igår och kunde inte blogga. Istället yogade jag, för första gången på länge. Vet inte varför det blev en paus, men jag vet att yoga var det min kropp behövde.

 

Skrev i min kalender efteråt att jag yogat, samt inom parentes: "( Fortsätt! Du mådde bra efteråt! :) )

Idag får jag skriva: "Fortsätt, även om du har lite träningsvärk!".

 

IMG 2893

 

Det var peppande att se att jag fortfarande kan svänga upp och ner på världen. Att konsten att stå på huvudet tydligen finns i benmärgen nu. En rädsla jag övervunnit för länge sen.

 

Däremot att gå ner i brygga är något jag kämpat med. Det var betydligt lättare att stå på huvudet, än att lära mig lyfta upp mig själv. Men övning ger färdighet, och sist och slutligen handlar det inte om hur man ser ut eller vad man gör. 

Det viktigaste är hur man känner sig. 

 

Jag känner mig fabulous.

 


Jag är sanning

Skrivet av Caroline Eriksson 30.09.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Har gjort yoga i snart två år. Ashtanga vinyasa och medicinsk yoga. Men aldrig under denna tid prövat på kundaliniyoga. Eller att yoga med andra människor. Jag är van att vara ensam. Att svettas, utmana mig själv och komma över rädslor.

Visste alltså inte vad jag hade framför mig igår.

 

Yogaklassen hölls hemma hos yogaläraren. Det var bara jag och de kvinnor jag följde med, vilket var skönt. Började på nästan med detsamma. Efter att ha tagit bort strumporna fick vi varsin lapp med två meningar på. Hastigt hade det kunnat se ut som jeppisdialekt, men det var mantran att öppna och avsluta yogan med.

Minns inte första mantrat, som vi nästan sjöng. Men avslutade med orden ”Sat Nam” vilket betyder

 

 

”Jag är sanning”

 

 

Kundalini yoga fokuserar på den mentala delen, fokus på andning och meditation. Det är en form av yoga som alla kan göra. Övningarna gjorde vi med ögonen stängda och i vår egen takt. Vi fokuserade på ryggen, och jestas vad jag behövde det! Öppnade samtidigt upp våra chakran och fyllde kroppen med livsenergi.

 

 

Hur var det då att yoga med andra människor?

Även om man blundar är man ju medveten om att man har andra personer omkring en. Den största utmaningen för mig igår var alltså att gå in i mig själv lite mer. 
Yoga är ju inte en tävling. Något som man ska jämföra sig själv med andra. Yoga, för mig, är ett sätt att meditera och fylla mig själv med ny energi. Att tillåta mig själv ta det lugnt och låta tankarna flöda.

Och jag är stolt över att jag lyckades.

 

För hem kom jag, lika lugn och harmonisk som jag alltid blir efter att ha yogat.


Gillar den jag blir och hur jag känner mig efter yoga. Blir mer i kontakt med mig själv och tycker lite mer om mig själv efter yogan. Att få se vad min kropp klarar av. Tankarna om mig själv efter yogan. Jag har liksom inte några elaka tankar om mig själv efter att ha gjort yoga. Är varken dömande mot mig själv fysiskt eller psykiskt. Jag är ba nöjd.


Och det är därför jag fortsätter.

 

kundalinicarro

Fortsatte yoga när jag kom hem. Fann också något positivt med mörkret. Nu kan jag leka med skuggorna!

Det är alltså min skugga jag har fotograferat och måste ärligt säga det är snygga skuggor. Bakgrunden är norrskenet jag fotograferat.


Yogaskola med Carro - Bakasana

Skrivet av Caroline Eriksson 23.04.2016

Kategorier:

Idag lär jag er yoga på samma gång jag svarar på en fråga.

 

"Maja: Hej! Jag har ganska nyligen hittat hit till din blogg och måste säga att jag DIGGAR den så mycket! Du verkar som en klok och förståndig människa, en sån man behöver i sitt liv :)

Hur länge har du hållit på med yoga? Och hur gör man en crow pose, den du gör på bilden? Det är något jag skulle vilja lära mig."

 

TACK! Jag håller med om att alla skulle behöva en Carro i sitt liv. ;-) Skämt åsido, så gjorde denna kommentar mig riktigt glad. Har ni frågor är det bara att skriva en kommentar! Jag svarar på det mesta!

 

I början av förra året började jag med yoga. Jag var fast besluten att lära mig att stå på huvudet, och efter mycket träning så såg jag världen mitt i allt upp och ner. Och det är fortfarande ett härligt att sätt att se världen på. Yoga för mig är inte att göra en pose eller att klara av en speciell övning. Det är resan dit som är yoga för mig, och det faktum att jag blir så otroligt lugn av det. Perfekt meditation helt enkelt.

 

Jag hade tänkt göra en videoblogg, men vill fortfarande vara försiktig med ryggen. Hoppas ändå denna bild och text hjälper dig att klara av denna pose.

bakasanaEn bild från förra sommaren då jag testade mina nya yogakläder

 

Sitt på huk på yogamattan. Armarna axelbrätt isär. Spräta lite med fingarna. Lyft höfterna högt och låt benen glida upp mot armarna. Är du nybörjare kan det kännas bättre att ha armarna böjda, och på så sätt göra ett "bord" som benen kan vila på. 

Lägg upp ett ben, med foten mot sittbenet och känn hur du blir lättare, samtidigt som du gör dig så liten som möjligt med krpppen. Följ efter med andra benet.

Aktivera armarna, bålen och tryck golvet bort ifrån kroppen. Slappna av i nacken och kom ihåg att ANDAS! Se och luta dig framåt och följ hjärtat. 

 

Ju säkrare du blir så kan du göra denna övning med raka armar. Ha roligt!