söndag 20 maj 2018 - 10:04

Helsinki City Run 2018

Hejsan, 

Jag gjorde det! Eller ja, vi gjorde det.

Ännu på fredag förmiddag, dagen innan lopp, var jag inställd på att jag kommer att vara tvungen att springa loppet själv. Nina hade nämligen haft en envis flunssa flera veckor och hade i princip bestämt sig för att inte starta på lördag. Men så fick jag ett glädjebud senare på fredagen, då hon meddelade att hon känner sig så pass bra att hon är redo för lopp! Oj så glad jag blev, eftersom en av (den främsta) orsakerna till att jag anmälde mig till detta lopp var att vi skulle springa det tillsammans.

HCR10

Vi såg ju nästan lite ut som twins när vi sprang, hehe.

Jag hade ett mål med loppet - att det skall kännas bra efteråt. Att jag skall känna att loppet var roligt och att jag skall vilja fortsätta löpträna regelbundet också efter loppet. Och det lyckades! Första 15 kilometrarna gick faktiskt överraskande lätt. Det var en trevlig bana och tempot och feelisen var bra. Jag och Nina höll ganska jämt ett 05:50-tempo ända till 15 km, då det sedan kom någon sorts vägg emot. 16-19 km var riktigt jobbiga både psykiskt och fysiskt. Inte ens att tänka på den kalla skumpan vi skulle dricka senare på kvällen hjälpte riktigt mera. Jag var törstig och hade varmt, och om det är något jag kan klaga på angående arrangemanget, så var det att det bara fanns 3 vätskestationer och ingen alls efter 15 km. Speciellt med tanke på hurudant väder det var, tycker jag man borde ha satt in flera vätskestationer.

Nåjamen. Sista två kilometrarna gick på vilja och vi kom i mål med ett stort leende på läpparna. Jag hade så bra feelis, trots att min halvmara-tid försämrades ytterligare, hehe. Men jag är så nöjd med tanke på hur kort tid jag har satsat på min löpträning och hur varmt det var att springa. Så nöjd att jag kunde känna mig glad och stolt efteråt.

Det lämnade en sån bra smak att jag är ganska säker att jag kommer anmäla mig till ett nytt halvmaraton, som går av stapeln i september. Och ni ba neeej, vi orkar inte läsa mera om din löpning.

Men först skall jag styrketräna lite! Åh, så jag har längtat till gymmet!

HCR7

På kvällen var sedan jag, Nina och Emmi, som också hade sprungit loppet, ut och äta och firade förstås med några välförtjänta glas skumpa! Aj, så bra det smakade!

HCR3

onsdag 16 maj 2018 - 17:48

Har ni testat Runfulness?

Hejsan,

Idag tänkte jag skriva om ett för mig ganska nytt fenomen - men som jag redan nu storgillar och gärna vill tipsa om till er andra! Nämligen runfulness.

Tanken med runfulness är alltså att man kombinerar mindfulness och löpning (running) med natur. Man tar liksom det bästa av allt: mentala biten från mindfulness, endorfinerna från löpning samt välbefinnandet och frisk luft från naturen. Man låter kroppens fysiska och mentala krafter samarbeta.

Det här passar mig perfekt. Jag har alltid haft lite svårt med mindfullness/yoga/meditation, med den biten att bara sitta still och verkligen få samlat tankarna i nuet. Jag känner också att det är något jag borde bli bättre på att - att bara ägna en stund åt mig själv och mina egna tankar. Och på något sätt fungerar det för mig när jag rör på mig samtidigt. Runfulness skall alltså fungera på samma sätt som mindfulness i den bemärkelsen att man skall kunna känna efter hur kroppen känns just där och då. Inte helt samma sak förstås, men något ditåt.

Jag har flera gånger tänkt på hur det känns som att vi människor blir allt sämre på att bara vara med oss själva - och här utgår jag ju främst från mig själv, men är ganska säker på att jag inte är den enda. På bussen eller tåget sitter man kanske med hörlurar i öronen, i kassakön eller väntrummet tar man direkt fram telefonen och börjar skrolla. Om man inte har internet ens för en stund kryper en liten fomo-panik fram smygande; tänk om någon vill mig något? Tänk om jag missar något? Så att ägna en liten stund åt att bara vara med sig själv känns riktigt hälsosamt och det är definitivt något jag kommer att fortsätta göra. Jag tror även att det är ett bra sätt att komplettera den mera resultatinriktade träningen jag gör, eftersom man kan fokusera på att känna hur kroppen på riktigt känns när man rör på sig.

Hur gör man då?

Det är ytterst enkelt. Runfulness skall för det första definitivt inte blandas ihop med löpträning eller prestationsinriktad träning över huvudtaget och under denna aktivitet skall man lämna alla telefoner, pulsklockor, statistik, hörlurar, musik och podcasts hemma. Till och med löparkompisen skall man lämna hemma. Alla krav om tid och tempo skippar man också helt - här är känslan viktigaste. Tanken är att man skall gå ut och springa, själv föredrar jag något mellan 15 och 30 minuter, och bara vara med sig själv och sina tankar. Jag lovar, man har en så lugn och harmonisk känsla efteråt. Helst skulle jag alltid vilja göra det morgonen, innan dagens alla måsten. Men samtidigt kan det också vara skönt på kvällen, efter en hektisk dag.

Har du någon gång testat runfulness? Om inte, tänker du göra det?

2804cInte direkt en runfulness-bild, men rätt outfit och miljö iaf.

lördag 12 maj 2018 - 17:42

Ett favoritställe på jorden

Hej på er, 

Jag åkte alltså upp till Österbotten i onsdags efter jobbet för att hälsa på min familj. Har inte varit här sen i januari, så det började absolut vara dags. Eftersom torsdagen var ledig dag och jag kunde jobba hemifrån på fredag så passade det riktigt bra att åka upp just nu också, när jag hinner vara lite längre än bara en helg.

I torsdags var vi först och tittade på Emils, min lillebrors, fotbollsmatch i Kokkola. Sen for jag till gymmet här i stan och sprang några av de sista intervallpassen innan halvmaran. Efter det åkte vi alla till sommarstugan och jag åt grillat för första gången denna sommar (♥) och där har vi varit mest hela tiden efter det. Jag hade tänkt åka en sväng till Vasa igår också, men de planerna ändrades och jag var bara hemma och jobbade och umgicks med familjen vid sommarstugan, eller alltså villo. Det är nog en av dom absolut vackraste platserna på jorden som min mamma och pappa har gjort så fint. Så härligt att vara där. Sen har det har ju om möjligt gjort vistelsen där ännu underbarare när det har varit upp mot 25 grader och strålande sol alla dagarna. Så underbart och jag har fler än en gång fått påminna mig själv om att det bara är mitten av maj och inte juli. 

Har inte desto mer att komma med idag. För tillfället känner jag mig som om jag är påväg på min första date. Sitter nämligen här färdigt fixad, med lite för mycket smink (för att jag har haft lite för mycket tid att fixa mig) och kläderna jag skall ha på mig. Och det är ännu en timme ännu tills jag skulle ha behövt vara klar. Jag skall alltså möta upp min Linköpingsbrutta ikväll, som också råkar va hemma i Jakobstad denna helg ♥ 

Avslutar med lite 100% oredigerade och ofiltrerade bilder från Jeppis paradise.

villa

Började lördagsmorgonen med lite yoga ute på klipporna! Nå nej, det var nog mera: Nå Jannica ta bilden nu snabbt innan jag faller med huvudet i stenen

 

yoga

Helt vindstilla

villo2

Emil och pappa vågade sig och simma. Som tur var bastun på.

ado

ado3
Ha en bra lördag! 

torsdag 10 maj 2018 - 21:41

ESC, semifinal 2

Hej, 

Förstås kommer jag att göra ett likadant inlägg under ESC andra semifinalen ikväll, eftersom jag tyckte det var jätteroligt i tisdags, hehe! Jag har hört att den här andra semifinalen överlag skall hålla lägre kvalitet än den första, men då blir det kanske också lättare för mig att pricka rätt i vem som går vidare. Får se! Har inte heller denna gång hört nån annan av låtarna än Benjamin Ingrossos, så inga förhandsuppfattningar.

1. Norway, Alexander Rybak - That's how you write a song
Han har steppat upp det rejält och i denna gång är det inte bara fiol utan både trummor och piano och luftgitarr också. Jag är inte helt övertygad trots att sången är helt medryckande. Men går nog vidare!

2. Romania, The Humans - Goodbye
Verkligen inget speciellt alls. Jag är inte övertygad. Men kan nog gå vidare.

3. Serbia, Sanja Ilic & Balkanika - Nova Deca
Lite långt intro, jag sitter och väntar att något skall hända. Och så får man ju konstatera att Eurovision-trummorna är tillbaka, de har lyst med sin fråvaro nu några år. Helt ok, går vidare.

4. San Marino, Jessika feat. Jenifer Brening - Who we Are
Bästa i denna låt är ju absolut rapparen. Annars ingen succé.

5. Denmark, Rasmussen - Higher ground
Alltså jag vet inte vad det är med dessa typer av låtar, men jag gillar dem. Lite dramatisk-sagan-om-ringen-blandat-med-disney-films-musik-feelis. Mamma tycker sångaren är snygg. Går nog vidare.

6. Russia, Julia Saoylova - I won't break
Vilken vacker röst den kvinnan har! Och vilken förebild. Fin låt. Går helt klart vidare.

7. Moldova, Doredos - My lucky day
Show. Det är roligt att titta på. Annars inte så imponerad av själva låten, men tror den går vidare. Min pappas favorit, hehe.

8. The Netherlands, Waylon - Outlaw in 'Em
Country och rock i samma låt. Ingen favoritcombo. Svårtippad, men tror inte det räcker till en finalplats.

9. Australia, Jessica Mauboy - We got love
Vilken typisk Eurovisionslåt. Tycker fortfarande det är random att Australien är med i Eurovision. I år bidrar dom inte med hemskt mycket till tävlingen heller. Fast bra röst. Men går nog inte vidare.

10. Georgia, Ethno-jazz band iriao - For you
ZZZZZZ, vessapaus deluxe

11. Poland, Gromee ft. Lukas Meijer - Light me up
Jaaamen jag gillar ju det här! Lite avicii-stuk på låten - för att inte tala om låttiteln. Går vidare!

12. Malta, Christabelle - Taboo
Hmmm, det är okej, men inte mer än så.

13. Hungary, Viszlat Nyar - Aws
Trots att hårdrock är det enda Finland någonsin lyckats vinna Eurovision med, så är det ju inget jag föredrar... Inte vidare. 

14. Latvia, Laura Rizzotto - Funny Girl
Not so funny song. Går inte vidare.

15. Sweden, Benjamin Ingrosso - Dance you off
Alltså jag tycker låten är helt bra, men inte så bra som många andra verkar tycka. Men den går ju absolut vidare. Jag hoppas dock att Sverige nästa år skickar något annat än en ung, snygg kille med en svängig poplåt till ESC.

16. Montenegro, Vanja Radovanovic - Inje
Det här är riktigt tråkigt.

17. Slovenia, Lea Sirk - Hvala, ne!
Tjaaa, väldigt märklig låt som jag inte riktigt får grepp om. Men jag tror den kan gå vidare.

18. Ukraina, Melovin - Under the ladder
Eldshower brukar ju kunna funka i ESC, men jag vet inte. Svår.

Vidare:
Norway
Romania
Serbia
Denmark
Russia
Moldova
Poland
Malta
Sweden
Slovenia

Inte vidare:
San Marino
The Netherlands
Australia
Georgia
Hungary 
Latvia
Montenegro
Ukraina

 

Hmmm... 6/10, det gick ju inte så bra. Tyckte definitivt det var svårare idag än i tisdags. Färre låtar som var riktigt bra. Största besvikelserna idag var definitivt att Ryssland och Polen inte gick vidare. Tyckte om båda. Och Ungern tyckte jag faktiskt inte var bra, alls. 

Tills lördag.

tisdag 8 maj 2018 - 21:59

ESC semifinal 1

Hejsan,

Ikväll skall jag liveblogga åt er! Eller ja, egentligen är jag väl inte helt säker på vad som definieras som att liveblogga, men jag skall i alla fall blogga samtidigt som jag ser på den första semifinalen av ESC. Sedan avslutar jag med en tippning på vem som kommer till final. Jag vill poängtera att jag inte har hört en enda av låtarna tidigare (förutom Finlands) och inte heller läst tippningar etc. Så, dessa är genuint personliga åsikter och tippningar som följer. 

1. Azerbaijan, Aisel - X My Heart 
Vad är grejen med att alla skall göra Loren-dans i sina eurovisionsnummer nu för tiden? En riktigt typisk eurovisionslåt som inte sticker ut desto mera, men som nog kan ta sig vidare.

2. Iceland, Ari Olofsson - Our choise 
You raise me uuuup.... jag tänkerbara på Westlife. Lika söt pojke och lika smörig låttext. Går inte vidare.

3. Albania, Eugen Bushpepa - Mall
Han kommer definitivt högre i ton än jag gör. Pojkbandsstuk. Men låten saknar definitivt något, så går inte vidare.

4. Belgium, Sennek - A Matter of time
Det är något mystiskt med denna låt. Men jag gillar det! Kanske en favorit till och med? Enligt Henkka går denna heittämällä finaaliin - jag håller med.

5. Czech Republic, Mikolas Josef - Lie To Me
H: "Det är ju alltid en säker hit när man har lite saxofon med i låten". Men det här är ju annorlunda, en salig blandning av freaks and geeks, rap, breakdance, rnb, bassoo. Går vidare!

6. Lithuania, Ieva Zasimauskaité - We we're old
Definitivt vacker röst. För det mesta, ibland lite svajigt. För att inte tala om på slutet. Blir lite tråkigt ändå. Går inte vidare.

7. Israel, Netta Barzilai - Toy
Här försöker dom ju definitivt smugit in ett djupare budskap i låten - dock känns ju låttexten ändå lite mjaaa. Men något medryckande är det ju ändå med den här låten och tjejen känns cool. Går vidare!

8. Belarus, Alekseev - Forever
Rosshowen är bara pinsam... Lite väl dramatiskt. Men vitare tänder än den första decembersnön har han i alla fall. Ingen final.

9. Estonia, Elina Nechayeva - La forza
Mäktigt och vackert på flera sätt. Går nog vidare.

10. Bulgaria, Equinox - Bones
Alltså det är ju faktiskt inte så ofta det är hela grupper som uppträder i ESC. I alla fall inte där alla håller i en mikrofon. Det här är helt okej, kan nog gå till final.

11. F.Y.R. Macedonia, Eye Cue - Lost and found
Ett tappert försök, next please.

12. Croatia, Franka - Crazy
Påminner också jättemycket om någon annan låt, men kan inte helt komma på vilken. Känns lite Alicia Keys wannabe. Nu passar det bra att ta en vessapaus. 

13. Austria, Cesár Sampson - Nobody but you
Sympatisk kille med superskön röst. Denna vill jag lyssna på efter tävlingarna också! Vidare.

14. Greece, Yianna Terzi - Oniro mou
Jag känner alltid någon sorts nostalgi när jag lyssnar på grekisk musik, eftersom jag som liten hade Antiques (Helena Paparizou och någon dude) cd-skiva som jag älskade. Svår tippning, men går vidare.

15. Finland, Saara Aalto - Monsters
Kändes som att den var bättre sist jag hörde den... Men hoppas den går vidare!

16. Armenia, Sevak Chanaghjan - Qami
Dagens andra vessapaus. Det känns som att en ballad verkligen måste vara något extraordinärt för att jag skall fastna för den...

17. Switzerland, Zibbz - Stones
2001 ringde och ville ha Britney Spears scenkläder tillbaka... Dock brukar låtar med ett tydligt buskap ha en tendens att gå vidare. Jag är osäker på denna, men den går nog inte vidare.

18. Ireland, Ryan O'Shaughnessy - Together
Om man skall döma bidraget endast enligt låten så nej, inte vidare. Inget speciellt. Känns dock som att dom kan få röster på basen av scenshowen.

19. Cyprus, Eleni Foureira - Fuego
Precis en sådan låt som man kunde förvänta sig från Cypern... Hon går nog vidare, dock. Lite eld och lättklädda kvinnor kommer man ju förvånansvärt långt med, har man ju fått se tidigare.

Här följer min tippning:

Vidare:
- Azerbaijan 
- Belgium
- Czech Republic 
- Israel
- Estonia
- Bulgaria
- Austria
- Finland
- Greece
- Cyprus

Inte vidare:
- Iceland
- Albania
- Lithuania 
- Belarus
- F.Y.R Macedonia
- Croatia
- Armenia
- Ireland
- Switzerland

 

Okej, 7/10 rätt. Men alltså, kvällens största chock och besvikelse - att Belgien inte gick vidare och att Litauen och Irland slapp vidare.

Nåja, jag är glad att Finland kom vidare!

Tills torsdag.

måndag 7 maj 2018 - 20:56

Fem x räddare i nöden

Hej,

Jag är ganska dålig på att laga mat. Eller nej, jag är faktiskt ganska bra, men jag är ganska lat. Jag orkar sällan hålla på fixa invecklade maträtter som ger spektakulära, kulinariska upplevelser. Det blir ganska ofta det där samma bekanta liksom. Förutom de enstaka gånger då jag plötsligt blir entusiastik och lagar massor med olika rätter, såser och sallader på en gång med tron att jag är självaste Tomi Björck. Men det händer alltså väldigt sällan.

Men, nu tänkte jag i alla fall tipsa er alla, som också har en tendens att någon gång fastna i ris-och-kyckling-fem-dagar-i-veckan-kryddat-med-salt-och-peppar-spåret, om fem kryddor som det lönar sig att ha i sitt köksskåp. Dessa kan nämligen snabbt ge vilken maträtt som helst lite extra sting och variation!

kryddorfrån höger;

Garam Masala: Fast jag annars inte är ett så stort fan av indisk mat, så med hjälp av denna krydda gör man världens enklaste och godaste kycklingsås (har också gjort vege med halloumi). Bara lite lök, tomatkross, tomatpure, turkyoghurt, riven ingefära och färsk koriander och förstås massor med garam masala så har man en helt fantastiskt god sås. 

Mango Curry: Alltså ärligt, det här kan jag sätta i och på allt. Skulle säkert kuna äta den med sked. Haha, nå nej men. Jag älskar ju mango överlag. Sen älskar jag också kombinationen sött och salt - vilket denna krydda är. Så denna sätter jag med kyckling, kött, nyhtökaura, soppor, i wok, som krydda i dippsås osv. Testa!

Lime Pepper: Alltså citronpeppar - släng dig i väggen, det här smakar på riktigt syrligt och detta är så gott på t.ex. ugnslax. Kycklingfiléer brukar jag också krydda med denna. 

Spiskummin: Okej, om jag fick välja en krydda att använda resten av livet skulle det säkert vara spiskummin. Det är så gott! Jag älskar ju libanesisk och mat från mellanöstern, där man ofta använder spiskummin. Människorna från dessa länder skulle säkert gråta om de såg hur jag missbrukar deras krydda. För denna sätter jag också i det mesta.

Flingsalt: Ett sista tips som man bör ha hemma i skåpet - flingsalt. Flingsalt känns ju lite lyxigare än vanlig salt och t.ex. grönkålschips, rostade paprikor, edamame bönor, ungsfisk osv bör nödvändigt ha flingsalt och inte vanlig salt som krydda!

Ett sista tips jag tänkte dela med mig av, på tal om kombinationen sött och salt, är munsbitarna nedan i mitten - persika inlindat i lufttorkad skinka. En favorit som vi har gjort i åratal är samma sak, fast med honungsmelon. Men nu testade vi alltså med persika och det var verkligen supergott!

tapas 2


Har ni någon favoritkrydda som räddar er matlagning?

söndag 6 maj 2018 - 19:48

Det har hänt

Hej alla,

Det har gått nästan en månad sen jag skrev detta inlägg. Så för er som bryr sig i min mens ungefär lika lite som jag bryr mig om en ishockeymatch mellan Norge och Lettland (vilket är helt okej att ni gör), rekommenderar jag att sluta läsa nu. Men har man sagt A, så får man väl lov att säga B också. Och nu gör jag det med glädje.

För vet ni vad? Det har hänt - min mens är tillbaka. Det är helt otroligt alltså! It's been 84 years, som memen säger. Nå nej, men ändå måånga år sedan min kropp producerade en mens naturligt. Och så nu. Om jag får lov att låna ett citat från en av kommentarerna jag fick på ovannämnda inlägg, så är jag nog den lyckligaste blödande kvinnan i världen just nu.

Jag visste inte heller riktigt om jag skulle våga skriva detta inlägg, med risk för att jinxa något och att den nästa månad är borta igen och detta bara är en engångsföreteelse. Men vet ni vad? Då är det så, jag är någonstans ändå glad att den ens har varit och sagt hej och visat att den existerar. Okej, jisses vad töntigt det känns att prata om sin mens som en person men ja ja, nu gör jag det. Jag är så glad att min kropp ens lite fungerar normalt. Jag tog ju förvisso massor med prov som visade att allt är normalt - men jag kände ju mig fortfarande inte helt normal utan mens. 

Men främst vill jag ändå skriva detta inlägg för er som skrev till mig att ni var i samma situation, eller åt er som kanske inte skrev, men är i samma situation - det finns ju verkligen hopp! Jag åt alltså  kosttillskottet inositol dagligen i en månads tid nu innan mensen kom, vilket troligtvis har haft en påverkan. Men såklart kan jag inte veta och helt ärligt känns det nästan oväsentligt varför mensen kom, bara den gjorde det.

Jag var faktiskt till gynekologen så sent som i onsdags, för att se vad nästa steg i denna process blir. Hon kollade med ultraljud - allt normalt. Igen. Hon tyckte jag skulle vänta ännu några månader och komma tillbaka om ingenting hänt då ännu, för hon tyckte att det såg ut som att någonting är på gång. Jaaajaaa, sure sure, det där har jag ju hört förr tänkte jag och var redan på väg att färdigt boka en tid färdigt tills om två månader, eftersom ingenting ändå kommer hända.

Men så gjorde det. Och jag är så otroligt lättad, glad, lycklig och tacksam på samma gång. Just nu i denna stund. Åt denna lilla, men åt mig ändå stora, sak. Sen får vi se hur det fortsätter.

Det hade jag att säga idag.

Ta hand om er! ♥

06

Taggar:

Kategorier:

Life

Skriv en kommentar 6

lördag 5 maj 2018 - 16:43

Bloggträff och genrep

Hej, 

Nu har det igen gått några dagar sedan jag skrev något alls hit. Det har haft sina orsaker, så ni behöver inte vara oroliga - jag tycker fortfarande om att blogga och har inga planer på att sluta.

Nu just känner jag mig faktiskt extra bloggmotiverad. Det beror säkerligen på bloggträffen jag var på igår. Vi var alltså ett gäng bloggare från Helsingfors som träffades på Lost in Helsinki här i Helsingfors. Jag har varit där en gång tidigare och det är ett riktigt trevligt ställe i Kaisaniemi, där de har lyckats kombinera restaurang, café och bar på ett och samma ställe på ett fyndigt sätt. Det var Sofia som stod bakom arrangemanget och oj så fint hon hade fixat med allt!

Jag måste erkänna att jag var väldigt osäker på om jag alls skulle gå på eventet, eftersom jag kände exakt noll av de andra som var påväg. Men sedan insåg jag snabbt hur bra det är att utmana sig själv lite ibland och inte alltid bara göra det som känns bekvämt och enkelt. Och så är det ju alltid roligt att lära känna nya människor!

Jag är alltså väldigt glad att jag gick på bloggträffen. Jag fick träffa många trevliga tjejer som delar samma intresse som mig. Så det blev några timmar av intressanta samtal. Dessutom fick vi också med oss en riktigt trevlig goodiebag hem, som bland annat innehöll en nyutgiven bok av Philip Teir från Schildts & Söderström som jag har bestämt att jag skall läsa. Ni vet, jag är lite dålig på det där att läsa böcker som jag ju har nämnt några gånger här tidigare, he he he. Förutom det fick vi en stilren tygkasse från Förlaget, te från Nord-T (som jag ser väldigt mycket fram emot att testa) samt handkräm från Dermosil (doftar ljuuuuuvligt) och konfekter från Kaakaopuu. Passligt nog fick vi också några tidningar fulla med recept från Marthaförbundet.

0505d

0505

Idag var det sedan dags för mitt sista långpass innan Helsinki City Run, som alltså är om exakt två veckor. Min trogna löppartner Nina var tyvärr sjuk, så jag fick göra passet i sällskap av träningspodden i stället. Går ju inte helt att jämföra med Nina, men det gick helt bra ändå. Det var underbart väder och jag verkligen njöt av naturen som börjar bli grön och den ljuvliga havsdoften. Fram till loppet blir det nu alltså inga fler långpass, utan jag tänker få in några kortare löprundor och några intervallpass ännu nästa vecka och kanske i början av loppveckan. Sen får vi se hur det går! 

Ha en trevlig lördag alla!

måndag 30 april 2018 - 15:02

Fixa snabba, magvänliga havresemlor

Hejsan,

Jag tycker inte om att säga att jag äter gluten-, socker-, mjölk- eller något annat fritt, för då ljuger jag lite. Jag äter nämligen det mesta om jag vill, men vissa saker mår jag bättre av att inte äta så ofta eller stora mängder av - till exempel vete och råg. Dock har jag alltid varit en sucker för bröd, så trots att jag äter mycket mindre bröd nu än då jag var yngre (då t.ex. min frukost alltid bestod av bröd), kommer det de gånger då jag känner att en nybakad semla skulle vara gott! Jag brukar heller inte köpa hem butikens glutenfria bröd, då de för det mesta är hårda, gummiaktiga eller fulla med tillsatsämnen. Så därför brukar jag fixa egna semlor då jag orkar och hinner. 

Dessa bröd som jag bakade idag är alltså både gluten och mjölkfria (mjölkfria mest för att kokosmjölk var enda jag råkade ha hemma). De är också fulla med nyttiga fibrer från havregryn och psyllium - lite som en havregrynsgröt i semleform, med lite mer fett och protein. Jäst är inte heller något jag vill sätta i mina bröd, eftersom det inte heller är så bra åt känsliga magar, så jag brukar baka med bakpulver. Att baka med bakpulver är ju också en fördel om man vill ha något snabbt - dessa semlor t.ex. är klara på lite mer än en halvtimme. 

Såklart kommer semlorna inte bli helt samma som sådana som är bakade med jäst och vetemjöl som säkert alla förstår - men dessa är ändå fluffiga och har bra och neutral smak. Speciellt goda är dom såklart ugnsfärska! 

semlorLite första maj stämning dagen till ära.

Sedan brukar jag också lite följa sinne-päin-principen då jag lagar något, så jag tar lite det som finns hemma och ser hur det blir. Men dessa, som blev riktigt bra, är alltså gjorda på ungefär:

• 2,5 dl havremjöl (jag gjorde mjölet av havregryn)
• 0,5 dl kokosmjöl
• 2 msk fiberhusk
• 2 tsk bakpulver
• 2 ägg
• 1,5 dl kokosmjölk
• 2 msk olivolja
• lite salt

- Vispa först upp äggen.
- Blanda alla torra ingredienser i en skild skål. Tillsätt torra ingredienserna med äggen och rör ihop.
- Tillsätt ännu kokosmjölken. Låt stå ca. 10 minuter. 
- Blanda i olivoljan och jobba ihop till en deg.
- Rulla ihop till fyra semlor, toppa med frön, och grädda i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter.

ps. tror det skulle ha varit gott med frön i degen också. Skall jag testa nästa gång!

 

Kanske något att ta med till fösta maj picnicen? :)

Glada vappen på er alla!

lördag 28 april 2018 - 19:05

Lördagslöpning

Hej,

Som ni kanske märker så är det mycket löpning på gång nu just. Trots att jag tycker det är roligt att springa - i alla fall för det mesta, så kan jag inte annat än erkänna att min träningsmotivation är högre när jag är mindre bunden till att träna på ett visst sätt, dvs. för tillfället typ bara löpning. Men, jag nöter på. Tidigare denna vecka har jag fått till ett intervallpass med långa intervaller på löpband och en löprunda på 45 minuter. Intervallerna var de längsta jag har sprungit någonsin och de var riktigt jobbiga - 3 x 12 minuter hårt tempo (jämn) med 3 minuters gåvila emellan.

Nu idag var det sedan dags för veckans långpass, igen tillsammans med Nina. Så bra att kunna träna tillsammans, hjälper verkligen att komma iväg! Saldot för idag blev strax under 18 km och 2 h. Idag var det dock väldigt mycket jobbigare än förra veckan och jag känner nog av vår-luften med pollen och damm. Men som tur hade jag en löparkompis med mig som fick peppa mig när det gick trögt, så så här efteråt så känns det ändå helt bra! :)

Exakt 3 veckor till HCR idag! Bara jag hålls frisk nu så skall väl detta nog gå vägen.

 

Nina tyckte länken var sådan piece of cake så hon kunde fota och hålla på medan jag kämpade och flåsade, hehe... Vi sprang "min" runda idag, runt Eira/Kronohagen. Vädret var, som ni ser, super! Här en väldigt oredigerad och in action-bild, dock ser jag nog nöjdare ut än vad jag egentligen var.

2804b

 

Angenämt löpsällskap som kollar statistiken efter rundan

2804f

 

När jag kom hem intog jag denna position, and here I still am...

2804

Ha en trevlig lördag alla!