Header 4

10 livsmedel jag alltid har hemma

Skrivet av Caroline Högnäs 17.05.2020 | 4 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Det finns livsmedel som är bra att ha, och så finns det livsmedel som man bara inte klarar sig utan. Dessa livsmedel tenderar ju naturligt att variera lite, i alla fall hemma hos oss, men i detta inlägg tänkte jag bjuda in er till vårt kök och dela med mig av några livsmedel som jag just nu alltid ser till att vi har hemma.

Så, utan desto närmare introduktion, här kommer 10 livsmedel som alltid finns hemma hos oss: 

1. Citron

Citron är något jag numera alltid har hemma och trots att jag inte är något praktexempel när det kommer till att köpa ekologisk mat, så är citron något jag så gott som alltid köper ekologiskt. Citronfrukten som sådan är ju inte så jättegod, men jag älskar smaken av citron och pressar det gärna lite överallt, t.ex. i olika maträtter, såser och smoothies. Det som det ändå går mest citron åt är till mitt dricksvatten. Dricker dagligen ett glas vatten med en halv pressad citron i. Vintertid sätter jag det också gärna i te. 

Tips! Citron kan även användas vid ekologisk städning och rengöring! T.ex. här finns några tips på hur du kan använda citron när du till exempel vill rengöra badrummet eller sunkiga skärbräden.

2. Mandel

Naturella mandlar är en annan favorit just nu, som jag alltid ser till att ha hemma. Jag sätter gärna mandel yoghurten, chiapuddingar, på gröten - eller så äter jag dem som sådana. Jag tycker om mandelns neutrala smak, som passar ihop med det mesta.

Visste du? Mandlar innehåller massor med magnesium, järn och vitamin E, som bland annat är bra för immunförsvaret. De innehåller även mer fibrer (12,5g) per 100 gram än till exempel rågbröd (11g). Fibrer är som bekant viktiga för bland annat tarmens normala funktion. Källa: fineli.

Foto 05 04 2020 09 43 51

3. Frysta grönsaker

Om det är något som är min to-go-mat så är det att slänga ihop en wok med frysta grönsaker och vad som nu råkar finnas här hemma. Såklart är ju en wok med färska grönsaker i regnbågens alla färger att föredra, men alltid har jag inte tid och ork med det (typ att hacka grönsaker zzzz...) och då känns frysta grönsaker fair enough. Dessutom tycker jag det är svingott, speciellt med en skvätt kokosmjölk i - och förstås massa kryddor! 

Tips! Jag köper ofta Apetits kruunusekoitus, eftersom dess ursprungs- och tillverkningsland (till skillnad från de flesta andra motsvarande produkter) är Finland, men priset ändå är relativt lågt. 

4. Ketchup

En av mina guilty pleasures i matväg är absolut ketchup. Gissa om jag känner mig som ett kulinariskt geni när jag är på tacokväll med vänner och frågar värden om det finns ketchup? Nej men jag älskar ketchup och sätter det gärna på det mesta och ser till att det alltid finns hemma. Eftersom vanlig ketchup innehåller massa socker brukar jag köpa den ketchup som har 30-50% mindre socker. Tycker faktiskt smaken är lika bra i dessa som i de fullsockrade varianterna. 

Förresten! Just nu rullar det en reklam (som för övrigt är svinbra, se den om ni inte redan sett) om Felix nya ketchup som är helt osötad, alltså innehåller inte sötningsmedel heller, och jag är så nyfiken på att testa den! Den kommer nog med i nästa matbeställning och jag lovar att återkomma om hur den smakade.

5. Jordnötssmör

Jordnötssmör är ett livsmedel jag har återupptäckt. För några år sedan åt jag det då och då, men sen var det en längre period då jag inte alls åt det och trodde jag inte tyckte det var så gott. Nu kan jag inte leva utan det, typ. Älskar kombinationen av sött och salt så att toppa t.ex. gröt eller chiapudding med bär och jordnötssmör är något av det godaste jag vet. En annan fantastisk god kombination är majskakor (Friggs chiafrö-havssalt), jordnötssmör och bananskivor. Åh, så gott det är! 

Visste du? Jordnötssmör innehåller nästan tre gånger mer proteiner (32 g) per 100 g än till exempel kvarg (11 g) och även betydligt mer än kyckling (20 g). Så trots att man ofta bara äter en liten portion åt gången av jordnötssmör, så är det en väldigt bra, växtbaserad proteinkälla. Kom också ihåg att försöka välja ett jordnötssmör utan tillsatt socker. En av mina favoriter är Urtekrams peanut butter Crunchy. Crunchy ska de va!

6. Kokosmjölk

Okej, låt oss börja med att reda ut en sak om mjölkalternativ vs veganska alternativ: det finns vissa livsmedel där de veganska substituten helt enkelt inte når upp till originalets nivå. Där de inte ens spelar i samma liga, liksom. Ett sådant exempel är naturell yoghurt. Soja- och havreyoghurtar är helt goda i sin egen kategori, men det går ju inte att jämföra med en krämig, naturell, yoghurt gjord på mjölk. Så det är så.

MEN sen finns det mjölksubstitut där jag tycker att veganska varianterna fungerar exakt lika bra som de gjorda på mjölk, och det är t.ex. matlagningsgrädde/fraiche. Jag använder i princip aldrig mjölkprodukter i matlagning, utan nästan enbart havre/kokosprodukter. En produkt som jag använder väldigt ofta just nu är Santa Marias ekologiska kokosmjölk. Jag tycker både om smaken av kokos och så tycker jag om att den går så bra att använda i både varm matlagning, i bakning/efterrätter och t.ex. i chiapuddning. Den håller sig också länge och därför är det något som alltid finns här hemma i vårt skåp.

Tips! Kolla in mitt recept på chiapuddning med kardemumma och blåbär här

Foto 17 05 2020 16 44 55

7. Havregryn

Jag och ni som läst min blogg länge eller känner mig vet att det här är väldigt uppenbart, men kunde ändå inte skippa det från listan. Havregryn är något som funnits i mitt skafferi konstant sedan år 2012 då jag första gången flyttade hemifrån (det fanns nog hemma hos föräldrarna också, men ja, ni fattar). Havregrynsgröt är en av mina absoluta favoritfrukostar då det är både billigt, enkelt och gott. Jag föredrar min gröt kokad i kastrull, med en äggvita och någon god topping. Läs mitt grötinlägg här.

Tips! Om du i bakning vill ersätta en del av t.ex. vetemjöl med havremjöl är det jättelätt att mixa havregryn till ett fint mjöl med en stavmixer (jag föredrar stavmixer framom en blender alla gånger!). Använd dock ett smalt och högt kärl när du mixar och håll handen över kärlet, eftersom det tenderar att flyga runt lite havregryn annars. 

8. Gurka

Ett lite tråkigt livsmedel som ändå har en given plats på denna lista är gurka. Det är ett sådant livsmedel som har väldigt stor åtgång i vårt hushåll och även ett sådant som typ alltid är slut, hur många vi än köper. Vi äter lätt 3-4 gurkor i veckan på två pers, haha. Gurka är ju verkligen inget speciellt, men smaken är fräsch och  så gillar jag konsistensen. Gurka passar ju också bra både i sallader och att äta som sådan när man verkligen bara behöver något att tugga på (som ju händer ibland). 

Visste du? Gurka innehåller 95% vatten så om du vill få i dig så mycket vitaminer och nyttigheter som möjligt från grönsakerna du äter lönar det sig att även äta annat än gurka (eller isbergssallad). 

9. Ägg

Ägg är ju ett väldigt omtvistat livsmedel och har en tendens att målas upp som en stor bov när det kommer till t.ex. förhöjt kolesterol. Nu förstår ju säkert alla att man inte behöver eller skall konsumera 5 ägg per dag varje dag, men som med mycket annat så tror jag på måtta med allt, så även med ägg. Kollade även upp detta och enligt livsmedelsverket så kan de flesta (grundfriska) äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt.

Jag tycker att ägg är ett så praktiskt livsmedel eftersom det håller sig länge och det är enkelt att göra något av ägg t.ex. till frukost/mellanmål om man inte har annat hemma. Ett kokt ägg med lite salt på är ju faktiskt väldigt underskattat och något jag gärna äter ibland. Ett annat tips är att steka lite tomat, lök, paprika eller vad man nu har hemma, och sedan knäcka i två ägg i pannan. Vips har man en supergod omelett! 

Visste du? Ägg är en bra proteinkälla och det mesta av proteinet sitter i äggvitan. Men vill du få ut alla hälsofördelar av ägget lönar det sig att också äta gulan, som innehåller stora mängder av t.ex. vitamin A, E, D samt filat, järn och selen. Källa: livsmedelsverket.

10. Frysta bär

Om det är något livsmedel i världen som jag inte vill veta hur mycket pengar jag lagt på så är det frysta bär. Inhemska jordgubbar och hallon är så brutalt dyra att jag ibland vill bojkotta dem, men så köper jag dem ändå för jag tycker verkligen det är så gott. Och nej, jag varken orkar eller vill köpa utländska och koka upp. Jag vill kunna sätta dem i min varma gröt eller rakt ner i smoothien. Längtar till sommaren då man kan köpa färska bär och själv frysa ner!

Tips! Frossa i bär!  

Foto 10 02 2019 15 33 34

Vad ser du alltid till att det finns hemma? Kommentera gärna (eller skriv ett eget inlägg)! 

Kommentarer

  • Felicia 17/05/2020 7:09pm (6 månader sen)

    Vi är väldigt lika! Har i princip också alltid dessa livsmedel hemma!! :D Och jag är BESATT av jordnötssmör haha

    • Caroline Högnäs 17/05/2020 9:17pm (6 månader sen)

      Nemen, vad roligt att höra! :D jordnötssmör är så gott!! Tack så mycket för din kommentar <3

  • Eva 18/05/2020 12:58pm (6 månader sen)

    Intressant att läsa! Och ja frysta inhemska bär är nog dyra.. Löns alla gånger att äta ur frysen före sommaren så det ryms färska bär att frysa in. :) Här är mina tio saker jag alltid har hemma som vegan:
    Havregryn
    Osötad sojamjölk
    Banan
    Jordnötssmör
    Müsli
    Tomatkross
    Pasta
    Olivolja
    Kikärter
    Soltorkade tomater

    • Caroline Högnäs 18/05/2020 6:01pm (6 månader sen)

      Tack för din kommentar! :) ja, det gör det verkligen!

      Kul att du delade med dig av vad som hittas i ditt kök också! Olivolja är något vi också alltid har hemma, men som inte fanns med på min lista :)

  • Mia 18/05/2020 9:44pm (6 månader sen)

    Mycket gott på din lista! Mitt bästa tips för jordgubbar: skippa allt mosande, sockrande och syltande! ta bara bort det gröna och frys dom hela i påse! Funkar superbra, tina upp på lägsta effekt i micron eller i den varma gröten! t.ex hela (knappt tinade) jordgubbar och grädde är lyx på vintern! Tar ju mer plats i frysen förståss, men såå mycket enklare! :)

    • Caroline Högnäs 19/05/2020 9:31am (6 månader sen)

      Tack för din kommentar! :) ja det är ett jättebra tips, just så brukar jag göra på sommaren då det går att få färska jordgubbar! Dock brukar dom ta slut alltför fort fast jag fyller hela frysen, och då är jag illa tvungen att köpa de färdigt frysta från butiken hela vintern/våren tills nästa sommar, hehe.

  • Marias memoarer 19/05/2020 5:20pm (6 månader sen)

    Vilken rolig grej, kanske jag skulle haka på i min blogg 😊👍

    • Caroline Högnäs 21/05/2020 7:33pm (6 månader sen)

      Jaa, det skall du göra! :D

Skriv en kommentar